Kostreš: LSV izlazi na izbore da pobedi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 13. 11. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: LSV izlazi na izbore da pobedi

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine preuzima na sebe odgovornost da vodi ovaj deo političkog spektra u Vojvodini i idemo na sledeće izbore da pobedimo, izjavio je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš i dodao da će na predstojeće lokalne i pokrajinske izbore Liga izaći samostalno.

LSV

On je u emisiji "Politbiro" istakao i da je cilj inicijative koju je pokrenula LSV za promenu zakona o poljoprivrednom zemljištu, što je podržala i Pokrajinske vlada, zaštita malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava.

Institucionalno rešavanje problema

On je ukazao da se mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, poljoprivrednici koji nemaju puno zemlje i koji sada iznajmljuju državnu zemlju dovode u situaciju koja nije tržišna, da ostanu bez te državne zemlje u zakupu i propadnu, te da će LSV učiniti sve da to spreči, najpre amandmanima na Predlog izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je sačinilo Ministarstvo poljoprivrede. 

- Prvi korak koji želimo da uradimo jeste da amandmanima pokušamo da zaštitimo interese ljudi koji žive u Vojvodini. Drugi korak, ako nam to u Skupštini ne uspe, iz prostog razloga što je do sada praksa pokazala da, kada Vlada predloži određene zakone, obično ti zakoni i prođu u skupštinskoj proceduri. Dakle, onda ćemo pokušati sa prikupljanjem 100.000 potpisa, da izazovemo referendum na teritoriji čitave Republike Srbije, gde ćemo tražiti od Vlade Republike Srbije i Skupštine Republike Srbije, da svojim zakonskim aktivnostima zaštiti interese malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača - naglasio je on. 

Na konstataciju novinara da je kao treći vid najavljen protest, Kosterš je istakao da je to poslednja solucija i poslednja aktivnost koju će Liga uraditi. Podsetio je da su u poslednjih nekoliko meseci organizovane demonstracije i na teritoriji Vojvodine i širom Srbije i zaključio da su one služile za unutarstranačka razračunavanja i neke druge stvari, a ne za promenu političkog mnjenja ili za promenu političkih odnosa. 

- Prosto, LSV ne beži od demonstracija. LSV zna kako se demonstracije organizuju i svako ko hoće da se seti i devedesetih godina i dvehiljadite godine da je LSV vrlo sposobna da to uradi. Ali, nama nije cilj da delimo ljude, da pravimo sukobe, da pravimo rasulo u državi. Nama je ideja da ubedimo i ljude koji žive na selu i ljude koji žive u gradovima, sve ljude u Vojvodini da je naš zajednički interes da očuvamo resurse - istakao je zamenik predsednika LSV, dodavši da se problemi moraju rešavati u institucijama i da Liga ne želi da zloupotrebi situaciju i probleme koji se danas nalaze u Vojvodini, naročito među poljoprivrednicima. 

Nemamo pravo da tako lako odustajemo od resursa

- LSV je tu da zajedno sa svima onima koji ovo osećaju kao prodaju naše zemlje, i strancima, ali i favorizovanje velikih sistema, u narodu nazvanih tajkunima. Mi ne želimo da to zloupotrebimo u političke svrhe. Zbog toga će LSV potrošiti puno više energije. Mi od protesta ne bežimo, niti ih se bojimo, ali nećemo ulaziti u taj tip polarizacije odnosa da bi Liga dobila 2 ili 3 glasa više. Nama je važno da se ovo pitanje sistemski reši - naglasio je Kostreš. 

- Došli smo u situaciju da je potpisivanjem Energetskog sporazuma nafta poklonjena. U ovom momentu rudna renta se plaća tri posto. Sedam posto je zakonska odredba, a ti isti Rusi u svojoj matičnoj zemlji plaćaju između 17 i 22 posto rudnu rentu. Imamo situaciju da ćemo, samo na sredstvima koji se ne plaćaju, na razlici između zakona i onoga što sada događa, a u roku od 10 godina, izgubiti 360 miliona dolara. To je nekih 40.000 radnih mesta, 150 kilometara autoputa. Mi prosto nemamo pravo da odustajemo tako lako od resursa - ukazao je on.

Kostreš je napomenuo i da je velika većina zemalja koja je potpisala SSP, do ulaska u članstvo u EU taj SSP menjala. Podsetio je i da je, kada je potpisivan SSP dogodio i, po njegovom mišljenju, veliki pozitivan potres na političkoj sceni.  

- Tadašnji šef poslaničke grupe SNS Tomislav Nikolić je, ja sam bio u sali, izašao za govornicu i rekao da će SRS glasati za SSP. U tom momentu tri četvrtine poslanika Skupštine Srbije je trebalo da glasa za SSP. Šešelj je onda iz Haga javio da to ne može tako i pocepali su se - kazao je Kostreš, koji je i zamenik šefa poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije. Kako je rekao, morao je biti potpisan SSP kakav jeste. Jer, da smo krenuli da se bavimo detaljima, došlo bi do urušavanja energije koja se u tom momentu pojavila i bilo je pitanje da li bi i na koji način taj SSP bio izglasan, dodao je.

- Čak i da je greška to što je potpisano u SSP-u a vezano za poljoprivredno zemljište, pa da li mi sad treba da insistiramo na toj grešci? Hajde da je ispravimo - naglasio je.

Upitan da li je Pokrajinska vlada bila jedinstvena u odluci da se podrži inicijativa Lige za zaštitu vojvođanskih oranica, odnosno da li je SVM to podržala, Kostreš je odgovorio da nije član vojvođanske vlade i da nema saznanja o tome, dodavši da ga ne bi začudilo da nisu, jer je situacija u kojoj su na neki način šizofrena. 

- S jedne strane u pokrajinskoj administraciji su sa nama, u republičkoj administraciji sa SNS i drugim strankama koje su u Vojvodini u opoziciji i kada se pojave ovakva pitanja onda će dosta teško oni uspevati da budu u saglasju i sa jednima i sa drugima - dodao je.

Došlo je vreme da preuzmemo odgovornost na sebe

Na sugestiju novinara da su protesti poljoprivrednika svojevremeno blokirali dobar deo Pokrajine, kada je premijer bio Mirko Cvetković, a da danas Nenad Čanak učestvuje na tribini sa Borisom Tadićem, Kostreš je naglasio da to ne treba gledati pravolinijski. Ukazao je da su i Čanak i on bili sa poljoprivrednicima ispred Banovine, razgovarali sa njima i od Cvetkovića tražili da omogući ljudima da odu u Beograd. 

Odgovarajući na pitanje oko čega se danas LSV slaže sa Tadićem, s obzirom na to da je Čanak bio na tribini SDS i LDP, Kostreš je istakao da je on tamo išao kao Nenad Čanak, a ne kao LSV, što je jasno i rekao na tom događaju. 

- Nije bila Liga socijaldemokrata Vojvodine, bio je Nenad Čanak. Nije napravljena koalicija. Gospodin Jovanović i gospodin Tadić su pre ili posle toga potpisali sporazum. Liga nije potpisala - kazao je on i dodao da Glavni odbor LSV 25 godina  donosi odluku da se na izbore izlazi samostalno, a da je to pravilo jedino prekršeno 2000. godine, zbog DOS-a. 
- Liga socijaldemokrata Vojvodine 25 godina na lokalne i pokrajinske izbore izlazi samostalno ili u koaliciji sa nekim od vojvođanskih grupacija i ja sumnjam da ćemo mi to prekinuti - dodao je Kostreš.

Upitan koja je politika u nekim budućim koalicijama bliža Ligi - DS ili SDS, on je kazao da je to ona koju sprovodi LSV.

- Nije nam bliska ni jedna ni druga. Podjednako su nam bliske i podjednako su nam udaljene. Nama je najbliže ono za šta se LSV zalaže i ko bude bio spreman da prati naše ideje, on je više nego dobrodošao. Evo recimo, Liga socijaldemokrata Vojvodine je sada preuzela liderstvo u vladajućoj koaliciji u Vojvodini i ideje LSV koje su vezane za Zakon o poljoprivrednom zemljištu, zaštiti malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava. Tražićemo da se prihvate naše ideje o neophodnosti raskida Energetskog sporazuma, o pravljenju vojvođanskog statistilčkog zavoda. Sve su to naše ideje, mi preuzimamo na sebe odgovornost da vodimo ovaj deo političkog spektra u Vojvodini i idemo na sledeće izbore da pobedimo. Zašto idemo da pobedimo? Zato što smo godinama uvek bili mlađi partner, manji partner i nikada nismo  mogli u potpunosti da sprovodimo našu politiku. Sad je došlo vreme da preuzmemo odgovornost na sebe i kažemo kako će Vojvodina izgledati u budućnosti. I zato mi idemo da pobedimo. I zato se mi ne opredeljujemo prema ostalima, tražimo da se ostali opredele prema nama - naglasio je Bojan Kostreš.

Na izbore izlazimo sa konkretnim programom

Upitan da prokomentariše spekulacije da LSV nema problem da uđe u koaliciju sa SNS, on je ponovio da LSV ide da pobedi na ovim izborima i da to ne znači samo osvojiti najveći broj glasova. Podsetio je i da je, kada je on obavljao dužnost predsednika Skupštine Vojvodine, SRS imala pedeset i nešto poslanika.  Kako je istakao, ne znači da je stranka koja osvoji relativno najviše glasova ili bude relativni pobednik izbora, po definiciji ta stranka koja će formirati vladu.

On je istakao i da Liga na izbore izlazi sa programom u nekoliko tačaka i da će, ukoliko dobije podršku građana, formirati sledeću Pokrajinsku vladu na osnovu tog programa, kojim će se precizno definisati redosled poteza u Vojvodini.

- Što budemo  dobili veći broj glasova, veći broj tačaka tog programa će biti sproveden. Ako Liga socijaldemokrata Vojvodine ne bude mogla da okupi većinu oko svog programa, LSV ide u opoziciju. To je vrlo jasan stav i taj stav ima jednaku udaljenost prema svim strankama koje imaju  centralu u Beogradu. Što više glasova budemo imali, biće veća šansa i biće veća garancija da će taj program biti sproveden. Ako Liga dobije jedan posto glasova, normalno je da ne možemo da sprovedemo program. Ako dobijemo 40 posto glasova, sporovešćemo sve tačke programa - naglasio je Bojan Kostreš.

- Kao što smo preuzeli lidersku poziciju u Vladi Vojvodine i kao što ćemo povlačiti poteze u zaštiti interesa i građanki i građana Vojvodine, i zaštiti vojvođanske autonomije u periodu koji  dolazi, tako ćemo za sebe tražiti poverenje građanki i građana Vojvodine da vrlo jasnim sprovođenjem programa preuzmemo odgovornost u naše ruke - zaključio je zamenik predsednika LSV.

(BILSV, 13.11.2015)




Izjave | Sreda, 22. 06. 2022. | Komentara: 0

Srbija da izabere stranu civilizovanog sveta

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je vlast u Srbiji najgora na svetu jer još nije uvela sankcije. Gostujući na N1 televiziji, on je rekao i da je prepun prezira prema „konkurenciji vlasti, koja sebe laskavo naziva opozicijom“, jer im je trebalo 72 dana da primete da je počeo rat u Ukrajini.
Izjave | Ponedeljak, 20. 06. 2022. | Komentara: 0

Marton: Da je Tadić branio NIS kao što brani Kosovo, građani Srbije danas ne bi strepeli

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton osvrnuo se na najnovije političke stavove bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Marton je u tvitu napisao da se za vreme Tadića Srbija odrekla Naftne industrije Srbije, a sada on govori kako se država nikada neće odreći Kosova. 
Izjave | Sreda, 08. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Otvoreni Balkan nije zamena za EU već stranputica

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je u razgovoru za Pobjedu da je „Otvoreni Balkan“ stranputica koja treba da pravi privide nekakvog otvaranja i integracija na Balkanu, a suštinski da uradi nešto što je potpuno drugačije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook