Kostreš: Položaj Vojvodine govori o nivou demokratičnosti u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 04. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Položaj Vojvodine govori o nivou demokratičnosti u Srbiji

NOVI SAD – Položaj Vojvodine govori o nivou demokratičnosti u Srbiji i to je upravo i glavni problem zašto 2023. nije usvojen Zakon o finansiranju Vojvodine koji je, po Ustavu, morao biti usvojen do kraja 2008. godine, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

LSV

Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine je akt koji je po Ustavu morao biti usvojen do kraja 2008. godine. Uprkos najavama i obećanjima, to se nije dogodilo. Poslednji put da Vojvodina dobije ovaj zakon bio je pokušaj LSV 2019. godine. Tada je LSV Narodnoj skupštini Republike Srbije predložila svoju verziju zakona, ali je on bio odbačen kao neosnovan.

Novi pokušaj najavio je Pokret slobodnih građana, ističući da će Skupštini Srbije podneti Predlog za izradu zakona o finansiranju Vojvodine.

Bojan Kostreš u izjavi za Euronews ističe da LSV podržava tu inicijativu jer je svaka takva inicijativa koja dolazi iz Beograda – dragocena.

Upitan zašto taj zakon nije usvojen u periodu od donošenja Ustava do 2016, kada je LSV, zajedno sa Demokratskom strankom i SVM-om, bila u vlasti u pokrajini, Kostreš kaže da je svaka inicijativa iz Vojvodine bila zaustavljena u političkom Beogradu.

- Svaka inicijativa koja je dolazila da li iz Vlade Vojvodine, da li iz vojvođanske skupštine, da li od određenih političkih partija, grupacija partija, bila je svaki put zaustavljena u političkom Beogradu – zaključio je Kostreš.
 
(SzILSV, 04.03.2023) 



Izjave | Sreda, 28. 07. 2021. | Komentara: 0

LSV će podržati podizanje spomenika posvećenom nastajanju Vojvodine

Zamenica portparola Lige socijaldemokrata Vojvodine Nevena Subotić izjavila je da je tema nastajanja Vojvodine važna za LSV. Prema njenim rečima, zbog toga će LSV podržati ideju novosadske vlasti o podizanju spomenika posvećenom Vojvodini – nastajanju Vojvodine na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima.
Izjave | Utorak, 27. 07. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Nisam čuo sintagmu srpski genocid

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je u Srebrenici počinjen genocid, ali da to ne znači da su Srbi genocidan narod.
Izjave | Četvrtak, 22. 07. 2021. | Komentara: 0

Česte teze o srpskom svetu vode ka potencijalnim problemima

Sve češće ponavljanje teze o „srpskom svetu“ može voditi ka potencijalnim problemima, izjavio je portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. On je to rekao povodom izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o stvaranju „srpskog sveta“ i potrebi da Srbija ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gde god živeli.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook