Kostreš: Srbija što pre da preispita Energetski sporazum

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 09. 09. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija što pre da preispita Energetski sporazum

NOVI SAD – Komentarišući saznanja lista Danas da istraga Ministarstva unutrašnjih poslova o zloupotrebama u procesu privatizacije Naftne industrije Srbije nije ni pokrenuta, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže da za nju ima vremena, ali da to nije slučaj sa Energetskim sporazumom.

LSV

- Istraga u kojoj se traga za krivcima za loš ugovor u Srbiji je jedno i za nju može biti vremena. Ali za preispitivanje Energetskog sporazuma sa Rusijom nema više vremena. Nadležni državni organi treba da rade svoj posao nesmetano i bez pritiska i ja ne bih da na njih na bilo koji način utičem i da ih požurujem. Istraga o privatizaciji nacionalne naftne kompanije i ugovoru koji je toliko loš po čitavu Srbiju, a naročito po AP Vojvodinu sigurno zahteva vreme. S druge strane, želeo bih da verujem i da to što nema vesti o rezultatima te istrage nije posledica nekakvog pritiska sa ruske strane. Ne da bi zaštitili sebe, jer je MUP ruskoj strani poručio da to nema veze sa njima. Biznismeni bi rekli da su oni na kraju krajeva iskoristili šansu koja im se ukazala. Nego da bi zaštitili one u Srbiji koji su im omogućili takav ugovor - ističe Kostreš. On napominje da su budzašto poklonjena vojvođanska nalazišta nafte i gasa i to za najmanju rudnu rentu u Evropi. 

- Činjenica je da ruski partneri krše obećanja koja su dali najpre oko Južnog toka, a sada se po svoj prilici to isto događa i sa obećanjima oko novosadske rafinerije i novih pogona u njoj. Ne znam da li je ikada određen revizor koji bi trebalo da ispita ispunjenost investicione obaveze, ali sam skoro siguran da nikada nije razmatran a kamoli obelodanjen taj izveštaj. Sve to se predugo toleriše i zbog svega toga bi Srbija trebalo što pre da preispita Energetski sporazum sa Rusijom, jer se u međuvremenu vojvođanska nafta i gas besomučno crpe. A policija i nadležni državni organi treba da rade svoj posao i utvrde ko im je i zašto to dozvolio. Liga socijaldemokrata Vojvodine je od početka govorila da je to prevara i energetska omča oko vrata Srbije - kategoričan je zamenik predsednika LSV.

Na pitanje šta očekuje da bude posledica revizije, Koštreš odgovora da bi to značilo da se sagledaju nove okolnosti, kao nepostojanje Južnog toka, neplaćanje rudne rente na način kao što je to praksa u većini evropskih zemalja i Rusiji, i u skladu sa tim raskid ugovora ili novi dogovor koji odgovara aktuelnoj situaciji.

(BILSV, 09.09.2015)




Izjave | Sreda, 18. 09. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Za reviziju istorije je potrebno obrazovanje i znanje

Komentarišući izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da bi grob Josipa Broza Tita trebalo da bude izmešten iz Kuće cveća, te da bi i grobove narodnih heroja Ribara, Pijade, Đakovića i Milutinovića trebalo izmestiti sa Kalemegdana, član Predsedništva Lige socijaldemokrata – VOJVOĐANI i advokat Aleksandar Olenik kaže da je za reviziju istorije potrebno obrazovanje i znanje. 
Izjave | Sreda, 28. 08. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Nazire se rešenje kosovskog problema, nakon toga Srbija se mora okrenuti sebi

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš izjavio je da je očigledno da se sprovođenje Šolc – Makronovog plana privodi kraju a time se nazire i rešenje kosovskog problema. Nakon toga, kaže Kostreš, Srbija se mora okrenuti sebi.
Izjave | Nedelja, 04. 08. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Crkva da počne da plaća poreze, a ne da troši pare za obnovu Porfirijevog dvorca

Predsednik Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš pozvao je patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija da odustane od namere renoviranja vile na Dedinju u kojoj živi, te da podrži zahtev LSV da verske zajednice, pa i SPC, počnu da plaćaju poreze koji su propisani zakonom i tako „pokažu lojalnost državi“.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook