LSV će okupiti one koji dele iste vrednosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 23. 09. 2015. | Komentara: 0

LSV će okupiti one koji dele iste vrednosti

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja svako okupljanje stranaka građanske opcije, rekao je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš komentarišući najave o saradnji SDS i LDP u Dnevniku  RTV u 17h.

LSV

Kostreš je podsetio da je LSV takvo okupljanje građanskih stranaka i pokušala da organizuje uoči parlamentarnih izbora.
- Ako me pitate da li će Liga  sa ovim strankama izlaziti na pokrajinske izbore, čisto sumnjam. Liga je uvek izlazila sama na pokrajinske izbore i ne verujem da će Glavni odbor odlučiti drugačije – rekao je Kostreš. On je istakao da je potrebna saradnja i da je dobro da se razgovara. 
- Naročito sada kada recimo republički izbori nisu na vidiku i kada postoje mnoge teme o kojma treba razgovarati – istakao je on.

Neće biti lako, ali nećemo odustati

Zamenik predsednika LSV je zatim, gostujući u emisiji „Pravi ugao“ ukazao da će
Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenuti inicijativu za raskid Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom, jer želi da zaštiti interese Republike Srbije, kao i građanki i građana Vojvodine. Na opasku da stručnjaci procenjuju da je Energetski sporazum praktično nemoguće raskinuti, Kostreš je poručio da to što tako nešto nije viđeno u novijoj istoriji ne znači da se to neće desiti. Podsetio je da je slično bilo i sa ugovorom o koncesiji koji je na kraju ipak raskinut.
– Pokušaćemo da razgovaramo. Videćemo kako pravno da pokrenemo tu inicijativu. Ne mislim da će to biti lako – rekao je Kostreš podsetivši da Liga nije odustala od inicijative da Skupština AP Vojvodine usvoji deklaracije o obeštećenju pokrajine ni posle 39 odbijanja, jer je smatrala da najviše predstavničko telo dva miliona građanki i građana Vojvodine mora da izrazi političlki stav po tom pitanju.

Uzeli nam NIS za ništa

Zamenik predsednika LSV ukazuje da je potpisivanjem Energetskoog sporazuma u „miraz“ dat vojvođanski Naftagas, odnodno NIS za 400 miliona evra, iako su rezerve nafte višestruko veće, i uprkos proceni da ta kompanija bez rezervi nafte vredi čak 2,2 milijarde evra. 
– Kada smo mi debatovali na tu temu, onda je rečeno da je možda NIS prodat po malo nižoj ceni ali da ćemo dobiti Južni tok. Južni tok će biti veliki ekonomsko energetski impuls za Republiku Srbiju i Rusi će zaštititi Kosovo – podsetio je Kostreš. Ukazao je da Južnog toka nema, kao i da ga neće ni biti, kao ni Turskog toka, koji je trebalo da bude njegova alternativa. Na opasku da je u međuvremenu završena modrnizacija Rafinerije u Pančevu, Kostreš je ocenio da je tih 500 miliona evra koliko je po ugovoru trebalo da bude uloženo u modernizaciju, plus 400 miliona koliko je plaćen NIS, vraćeno za otprilike dve godine eksploatacije nafte. 
– Lako bih i ja mogao tako da budem stručnjak za energetiku, pa da od tuđeg novca i tuđe nafte sve to radim modernizujemoo – naveo je Kostreš. Na pitanje zbog čega nijedna vlada u prethodnom periodu nije promenila visinu rudne rente koja za NIS iznosi svega tri odsto, Kostreš kaže da očigledno postoje neki dogovori ili interesi za koje Liga socijaldemokrata Vojvodine ne zna. A na pitanje zašto baš sad ta inicijativa i očekuje li podršku vladajuće većine, Kostreš kaže da Liga ne pokreće tu inicijativu zato što misli da bi neko bio spreman da je podrži, nego zato što veruje da je to ispravno.
– To će biti jedna od bitaka koje će LSV voditi. Ja sam ubeđen i dobiti. Ne želim da vremenski definišem rokove, ali sam siguran da ćemo se izboriti kao za sve što smo se izborili – naveo je zamenik predsednika LSV.

Elektrovojvodina nije gotova priča

Kostreš je negirao da je LSV odustala od Elektrovojvodine, a podsetio je i da je bio na čelu skuopštinske radne grupe koja je radila na Zakonu o javnoj svojini i ocenio ga sa 1+ zato što Vojvodini nisu vraćeni ni Elektropriveda ni putevi, ni železnice, ni Pošta, ni Telekom, ni sve ono što je Vojvodini Miloševićevim pučem oduzeto. 
On je napomenuo da LSV od Elektrovojvodinenije odustala i neće odustati.
Upitan da prokomentariše sastanak Nenada Čanka i Aleksandra Vučića, Kostreš je rekao:
– Nenad Čanak je razgovarao sa svim premijerima Srbije, sem Vojislava Koštunice. I sa većinom njih je razgovarao sa mesta šefa poslaničke grupe LSV. Ali nije svejedno kada razgovarate kao šef poslaničke grupe u okviru vladajuće koalicije i kada većina zavisi od vas ili kada razgovarate sa premijerom koji ima 207 od 250 poslanika i ipak pozove vas da razgovara sa vama o pitanju Vojvodine. To ne znači da su se oni složili. Ako ćemo iskreno, to su i jedan i drugi rekli, da se nisu složili oko tema koje su bitne, a da razume Vojvodinu, odnosno da hoće da posluša Vojvodinu – naveo je Kostreš dodajući da Vučić apsolutno nije morao da razgovara sa Čankom. 

Protiv ugrožavanja interesa Vojvodine

A komentarišući nedavnu izjavu pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislava Bogaroškog da se izmenana Zakona o vodama dodatno ukidaju nadležnosti Vojvodini, Kostreš je rekao da će Liga pokrenuti i tu priču.
– Nemojte misliti ako LSV ili neko od predsednika, pa na dalje, u jednom momentu kaže: „Da, to što je Vučić uradio je dobro“, da to onda znači da LSV podržava Vučića. Dakle, svaka tačka koja bude ugrožavala, svaki potez Vlade Republike Srbije koji bude ugrožavao interese Vojvodine, u LSV će imati najveće protivnike – naveo je Kostreš.

Okupljanje oko LSV

A komentarišući spekulacije da je LSV učinila neke korake i približila se ili će se približiti SNS-u, dok se upadljivo udaljava od Demokratske stranke, Kostreš je rekao da niti se Liga udaljava od DS, niti se približava SNS-u. 
– Liga je tamo gde je oduvek bila. A to je pitanje autonomije Vojvodine – rekao je Kostreš podsetivši da je od 1990. do 2000. kao prioritet imala borbu za rušenje Slobodana Miloševića, u čemu je sarađivala sa raznima. Od 2000. do 2012. kada se Srbija, kako navodi, delila na one koji žele da od Srbije naprave rusku guberniju i crnu rupu na evropskom tepihu i na one koji su za Evropsku uniju, Liga je podržavala vladu, iako je ta vlada donosila odluke, kao što je Energetski sporazum, protiv kojeg je LSV duboko bila, naveo je Kostreš.
– Od 2012. godine, kad je u nekom političkom smislu, ako smem tako da kažem, pao Berlinski zid u Srbiji, mi smo onda na Kongresu, decembra 2012. godine, doneli odluku i rekli: LSV postavlja pitanja Vojvodine da pitanje Vojvodine ne bi postalo problem. Pitanje Vojvodine podrazumeva promenu ustavnog položaja Vojvodine, novi Statut, infrastrukturne radove u Vojvodini, poboljšanje životnog standarda, zapošljavanje – napomenuo je Kostreš. 
On je najavio da će nakon pokrajinskih izbora LSV oko sebe okupiti stranke koje dele iste vrednosti sa LSV. 
– Mi moramo da budemo realni i moramo da budemo svesni da interese Vojvodine možemo da zastupamo u okviru realnih snaga na terenu i institucija. LSV će oko sebe okupiti sve one političke stranke - nisam pogrešio - oko sebe, posle sledećih pokrajinskh izbora. Sve one političke snage koje su spremne da zajedno dele isti sistem vrednosti, isti program sa nama. Ako Liga okupi dovoljno poslanika oko sebe, mi ćemo formirati vladu. Ako ne okupimo dovoljan broj poslanika, mi nećemo formirati vladu – zaključio je Kostreš.
Kostreš je naveo da se LSV trenutno niti približava Srpskoj naprednoj stranci, niti se udaljava od Demokratske stranke. Na pitanje, koja im je od te dve stranke trenutno bliža, Kostreš je ukazao da su LSV i DS i dalje u koaliciji. Nakon izbora, dodao je, LSV će svakako prvo razgovarati sa DS-om.

Liga zna kako se organizuju demonstracije

Na pitanje zašto Liga ne učestvuje na okupljanjima opozicije koja organizuje DS, Kostreš kaže da ta okupljanja opozicije nemaju drugi cilj osim da pokažu koherentnost unutar DS i sklone pogled sa njihovih unutrašnjih problema. 
Kako je rekao, LSV prosto ne želi da angažuje autobuse koji će ići po gradovima Srbije i da isti ljudi, mašu istim parolama.  On je podsetio da  LSV vrlo dobro zna kako se organizuju demonstracije, jer su prve demonstracije protiv Miloševića organizovane u Novom Sadu.
Na opasku da Aleksandar Vulin i njegov Pokret socijalista proziva Ligu da se distancira od Bojana Pajtića, Kostreš kaže da je Liga lojalna jedino građankama i građanima Vojvodine i svom programu. 
– Ima jedan moj prijatelj koji kaže: halucionira. E, to što drug Vulin halucionira, nije on tu da postavlja uslove niti da proziva bilo koga. LSV čvrsto stoji na svojim nogama – naveo je Kostreš. 

Zbog sukoba s Hrvatskom svi trpe

Govoreći o blokadama graničnih prelaza s hrvatske strane u prethodnih nekoliko dana, Kostreš je ocenio da one stvaraju probleme ne samo Vojvodini nego i u čitavoj Srbiji, te da od sukoba Srbije i Hrvatske u ovom momentu gube obe države. 
– Razumem da u Hrvatskoj dolaze izbori, da su izborne kampanje u toku, ali ljudi koji su na vlasti i u jednoj i u drugoj državi moraju da budu odgovorni. Jer, tek su se malo zalečile rane i tek je počelo neko malo poverenje da se pojavljuje među ove dve države, a opet je došlo do narušavanja. Ekonomski gubimo svi, nesigurnost je velika – istakao je Kostreš. Dodao je da je Vojvodina maltene pogranično područje, te da pored ekonomski problema postoji i opasnost od narušavanja dobrosusedskih odnosa. Takođe, Kostreš smatra da je po pitanju rešavanja problema izbeglica neophodna saradnja između republičke i pokrajinske administracije, a koja sada izostaje zbog političkih nesuglasica. 
– Mislim da u ovom momentu moraju i jedna i druga vlada, bez obzira što su razlike velike, ako gledate iz političkog ugla, da počnu da sarađujum, da rade u okviru svojih nadležnosti i zajedno sa lokalnim samoupravama da omoguće sve ono što je neophodno – naveo je Kostreš dodajući i da je potrebno pripremiti se za najgori scenario.

(BILSV, 23. 09. 2015)




Izjave | Ponedeljak, 22. 07. 2024. | Komentara: 0

Nakon Radonjića, Olenika tužio i Miroslav Kurak

Miroslav Kurak, jedan od četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti (DB), koje je Apelacioni sud oslobodio optužbi za ubistvo Slavka Ćuruvije, podneo je tužbu protiv Aleksandra Olenika, advokata i člana Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zbog njegove objavi na mreži X. 
Izjave | Ponedeljak, 15. 07. 2024. | Komentara: 0

Projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nastavljeni u tajnosti

Komentarišući pomalo nezainteresovani osvrt Aleksandra Vučića na odluku Ustavnog suda, iako je danima bio najveći lobista Rio Tinta, član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da se predsednik Srbije, kao i uvek, krije iza drugih.

Izjave | Subota, 13. 07. 2024. | Komentara: 0

Vučić izmišlja neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice...

Aleksandar Olenik, advokat i član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da region želi uništenje Srbije, kaže da su „svi nacionalisti i agresori uvek izmišljali protivnike, ugroženost naroda ili moguće napade drugih država".



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook