LSV hoće da pobedi u Vojvodini i preuzme odgovornost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 21. 03. 2016. | Komentara: 0

LSV hoće da pobedi u Vojvodini i preuzme odgovornost

BEOGRAD – Kada Liga socijaldemokrata Vojvodine 24. aprila pobedi na izborima u Vojvodini, počećemo da rešavamo jedno po jedno pitanje, zato što mi živimo u Vojvodini i zato što mi snosimo posledice svih loših odluka koje su donošene prethodnih godina, istakao je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš. Gostujući jutros u emisiji „Novi dan“ na televiziji N1, Kostreš je rekao da je za Ligu važno da preuzme odgovornost, jer je dosta da drugi odlučuju u njeno ime, ističući da su Vojvodina i Srbija izgubile 10 godina zbog lošeg Ustava za koji su bili svi osim LSV i LDP.
– Ako smo već bili u pravu pre 10 godina, biće logično da smo u pravu i sada i ajde da vidimo da, ako nas nisu slušali pre deset godina, ajde da počnu sada da nas slušaju – poručio je Kostreš. 


Raščistiti nedoumice oko hapšenja paora

Govoreći o zahtevu LSV za vanrednim zasedanjem Skupštine AP Vojvodine povodom hapšenja poljoprivrednika u Somboru, Kostreš je istakao da ideja Lige nije da pokrajinski parlament utiče na bilo koga, jer Liga priznaje sve organe države, podelu vlasti i zakone ove države, ali da je neophodno da se utvrdi šta se tu zaista dogodilo. 

– Ne treba da govorimo o posledicama, nego o onome šta je uzrok svemu tome. Uzrok je loš Zakon o poljoprivrednom zemljištu i haos koji će, na žalost po našoj proceni, da nastane kada poljoprivrednici koji će biti doterani do ivice egzistencije, počnu na ovaj ili onaj način da brane svoju egzistenciju i svoja prava ili svoj način života. To je problem – rekao je Kostreš. 
On je naveo i da je Liga odavno pokrenula prikupljanje potpisa protiv Zakona o poljoprivrednom zemljištu,kao i da je LSV pre više od godinu dana, još pre nego što je Zakon o poljoprivrednom zemljištu ušao u proceduru, pokrenula pitanje prodaje zemlje strancima. Podsetio je i da se Liga još 2011. godine zalagala za formiranje Fonda poljoprivrednog zemljišta, ali da taj predlog nije prihvaćen. 

– Za nas je to veoma važno. Egzistencija oko 150 hiljada ljudi koji žive od poljoprivrede je za nas u Vojvodini veoma važna. Slažemo se sa time da zakonski treba da se uredi, recimo, i prodaja poljoprivrednog zemljišta, ali ne na ovaj način i ne na način da poljoprivrednici treba da budu jedini i najveći gubitnici. I ne na način da ljudi, recimo, dođu u situaciju da moraju da kampuju na zemlji i da u stvari oni čuvaju državnu zemlju umesto države – naveo je Kostreš. Istakao je da u zakonu jasno šta se radi sa uzurpatorima zemlje i da, pored krivične odgovornosti, postoje i odredbe po kojima država Srbija treba da naplatiti tu zemlju po trostrukoj ceni zakupa ili da, u slučaju da se ne utvrdi ko je uzurpirao zemlju, skine tu letinu. Međutim, Vlada Republike Srbije svojim zaključkom od 11. marta dozvolila je da se lokalne samouprave nagode sa uzurpatorima zemljie, s tim što je nagodba finansijski mnogo povoljnija od zakonskih odredbi. 

– Ne opravdavam nasilje ni na koji način, ne mislim da je to dobro što je bilo urađeno, ali je suština priče i osnovni problem da se zakoni moraju poštovati i da uzurpatori moraju biti kažnjeni, a ne poljoprivrednici – istakao je Kostreš.

Manipulacija biračkim telom

Odgovarajući na optužbe da bi koalicija SDS-LDP-LSV mogla posle izbora da podrži Aleksandra Vučića, Kostreš je rekao da te optužbe postoje jer je to „politički profitabilno“. On je ukazao je da sve analize govore da birači LSV najviše ne vole Srpsku naprednu stranku i Aleksandra Vučića, zbog čega se stalnim ponavljanjem da će Liga biti u vladi  sa Vučićem praktično manipuliše njenim biračima. Dodao je da je Liga, da je htela, mogla da bude s Vučićem između ostalog i tako što bi u rekonstruisanu Pokrajinsku vladu 2014. godine uvela SNS. Podsetio je da je Liga na Kongresu 2012. godine donela odluku da počinje da sprovodi  svoj program i da je svako ko je spreman da podržava taj program dobrodošao. 

– Neće Liga saocijaldemokrata Vojvodine, u to sam siguran i mogu da garantujem, menjati svoje principe i neće menjati svoj program zbog koga je osnovana. Ali šta, recimo, da uradimo ako jednoga jutra Aleksandar Vučić dođe i kaže: Vojvodina mora da ima zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, izvorne prihoide i imovinu? Da li to znači da Liga treba da bude za Karlovac- Karlobag-Ogulin-Viroviticu, zato što je neko ko 26 godina nije podržavao program  LSV danas počinje da ga podržava – naveo je on. 

Zajednički stavovi o uređenju Srbije 

Govoreći o sličnostima sa SDS-om i LDP-om, Kostreš je istakao da se sve tri partije zalažu za građansku Srbiju, za proevopsku Srbiju i za sličan sistem vrednosti. Kada je u pitanju Vojvodina, Liga ide samostalno na te izbore jer nema isto mišljenje o njenom položaju kao SDS i LDP, jer smatra da Vojvođani treba da raspolažu resursima i novcem koji se zaradi u Vojvodini. 

– Problemi u Vojvodini se guraju pod tepih od 1988. godine, od Miloševićevog puča. Stalno imamo Vojvodinu koja uopšte nije definisana i stalno imamo rasprave oko toga da li Vojvodina treba ili ne treba da postoji. I da li treba da ima određenu autonomiju ili ne treba, i koja je to autonomija – rekao je Kostreš ocenivši da je to problem za čitavu Srbiju jer je čini politički nestabilnom. Upozorio je da pitanje Vojvodine može da postane problem, što LSV nikako ne želi. 

– Zbog toga mora da se reši. Mi moramo da se dogovorimo, svi koji živimo u državi Srbiji, kako će država Srbija biti organizovana. Da li će biti unitarna država ili će biti decentralizovana i regionalizovana. I to nije pitanje samo za Vojvodinu, to je pitanje za Šumadiju, jugoistočnu Srbiju – naveo je Kostreš.

Uspešni i kao manjinski partner

Na opasku da je Liga već 16 godina na vlasti u AP Vojvodini, Kostreš je rekao da i LSV oseća  odgovornost za stanje u pokrajini, ali je podsetio da je uvek bila manjinski partner.

– Liga socijaldemokrata Vojvodine je bila odgovorna za pokrajinski sekretrarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dugi niz godina, morali biste da primetite da je taj budžet, od kad je LSV preuzela odgovornost, uvećan više stotina puta a budžet Vojvodine nije. Nesrazmerno smo napravili dobar rezultat – istakao je Kostreš. A na konstataciju da je Boris Tadić u to vreme bio na vlasti u Srbiji, Kostreš je istakao da on nije vodio politiku Vojvodine nego Bojan Pajtić, te između ostalog ukazao na detalj iz perioda prilikom usvajanja Ustava.  

– Mi smo tada tražili da Skupština Vojvodine donese odluku o tome koja treba da bude pozicija Vojvodine u novom Ustavu Srbije. Pajtić je insistirao da Vlada Vojvodine donese, odnosno tada Izvršno veće, platformu Izvršnog veća Vojvodine. Sve što govorim je dokazivo. Platforma je jasno govorila da Vojvodina mora da ima zakonodavnu, izvršnu, delimičnu sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu. On je sa time otišao u Beograd. A onda se preko noći desilo tih famoznih sedam posto – istakao je Kostreš, dodavši da nije Tadić nego Pajtić odustao od Platforme Izvršnog veća Vojvodine. 

 Na pitanje kako žive građani Vojvodine, Kostreš je rekao da bi mogli bolje, kao i građani Srbije, podsetivši pri tom da su za vreme vojvođanske autonomije plate u Vojvodini bile u rangu sa Slovenijom, a da je danas prosečna plata u Sloveniji preko 1000 evra, prosečna plata u Srbiji oko 361 evro, dok je prosečna plata u Vojvodini ispod prosečne plate u Srbiji. 

(BILSV, 21. 03. 2016)




Izjave | Petak, 04. 03. 2011. | Komentara: 0

Osuda zloupotrebe dece u političke svrhe

NOVI SAD - Savet za javni red i mir i bezbednost Supštine grada osudio je juče govor mržnje i izazivanje rasne i verske netrpeljivosti i pozvao policiju da utvrdi i procesuira odgovorne za protest na kojem se to dogodilo, koji je održan 17. februara u Novom Sadu povodom dana proglašenja nezavisnosti Kosova.
Izjave | Subota, 30. 10. 2010. | Komentara: 0

Jerkov: Mladić mora biti uhapšen

NOVI SAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov iz javila je za Nacionalni građanski da Ratko Mladić mora biti uhapšen bez obzira na ekonomsku krizu, jer to nije samo obaveza Srbije prema međunarodnoj zajednici već i prema njenim građanima.
Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Kostreš: Promena Ustava realna 2012. godine

NOVI SAD - Povodom četvorogodišnjice referenduma za usvajanje Ustava Srbije, održanog 28. i 29. oktobra 2006. godine, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, juče je u izjavama za TV Pink i Radio televiziju Vojvodine upozorio da pitanje koje je danas veoma aktuelno, pitanje regionalizacije i decentralizacije Srbije nije moguće urediti na valjan način po ovom Ustavu, pošto nisu jasno definisana prava i mogućnosti regiona.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook