LSV mora da pobedi i uzme stvar u svoje ruke

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 03. 03. 2016. | Komentara: 0

LSV mora da pobedi i uzme stvar u svoje ruke

NOVI SAD – Poslednja sednica Skupštine AP Vojvodine koja se održava u petak nije ni zbogom doviđenja, to je samo zakonom propisan završetak mandata, jer će po zakonu izbori biti raspisani 22. marta, istakao je sinoć šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu Dušan Jakovljev. 



Gostujući u emisiji “Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine, Jakovljev je ocenio da će i ta poslednja sednica proteći u pristojnom ponašanju i uvažavanju među poslanicima, kao što je to bio slučaj u prethodnih 50 zasedanja.

Ništa od Zakona o finansiranju

Govoreći o učinku aktuelnog saziva, Jakovljev je naveo da, osim nezadovoljstva zbog neusvajanja Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvdoine, postoji i nezadovoljstvo kada je u pitanju kompletna zakonodavna inicijativa Skupštine AP Vojvodine. Dodao je da za to oseća i ličnu odgovornost. 
– Ako smo u dva mandata, od 2000. do 2008. godine imali 39 zakonskih predloga i 28 pokušaja ulaganja amandmana na neke zakone, a onda od 2008. do 2016. tri puta amandmane i tri puta pokušaje zakona, ja ne mogu da budem zadovoljan. Meni je žao ako je ovo loša poruka i za moje birače, ali osećam i sopstvenu odgovornost, kao i odgovornost čitave skupštine, uključujući i opoziciju, jer pričamo o instituciji. Sa te strane nisam zadovoljan – rekao je Jakovljev. Ukazao je i da najveću krivicu za neusvajanje zakona o finansiranju ima Narodna skupština Republike Srbije, kao neko ko treba da sprovodi Ustav.
– Da li smo mi tu mogli da se pojavimo kao predlagači? Da, mogli smo. Ustav je jasan, Ustav sprovodi Narodna skupština. Ona je bila u obavezi da donese zakon. Zamerke zašto mi nismo pokretali stoje, priznali smo ih 100 puta – rekao je Jakovljev.

Loši odnosi personalizovani

Šef poslaničke grupe LSV je istakao i da je u proteklom periodu ključno obeležje u odnosu dve administracije, pokrajinske i republičke, bilo to što je njihov odnos krajnje personalizovan. Naveo je primere sekretarijata koje vode članovi LSV, ističući da ni Sekretarijat za sport i omladinu, kao ni Sekretarijat za kulturu i informisanje nisu imali problema sa resornim ministarstvima, a da je saradnja po pojedinim pitanjima bila gotovo svakodnevna. Za razliku od odnosa Ministarstva poljoprivrede prema resornom sekretarijatu. 
– Ministarka za poljoprivredu ne pozove sekretara ni na raspravu o strategiji. Kakav je ministar i kako ministar procenjuje, tako se i ponašaju. To nije dobro, ne valja – rekao je Jakovljev precizirajući da su odnosi institucija na dva nivoa praktično zavisili od toga ko je kakav čovek. 
– Ministar koji se bavi Srbijom, ima osećaj za Vojvodinu. Ministar koji se bavi strahom, ili nečim drugim, za svoje mesto on preskače Vojvodinu jer misli da je vruć krompir – navodi on.

Usvojeno više inicijativa LSV

Jakovljev je ukazao da je nakon 39 pokušaja, na incijativu LSV konačno usvojena Deklaracija o neophodnosti obeštećenja građana Vojvodine po pitanju prodaje NIS-a. Podsetio je i da NIS plaća najnižu rudnu rentu u Evropi, a da je samo po osnovu nepoštovanja ustavnog uslova od sedam odsto za Vojvodinu, manjak u pokrajinskoj kasi dostigao dve milijarde evra.
– Samo po ta dva osnova dobićete odgovor na pitanje zašto nema kanalizacije, zašto nema vodovoda – rekao je Jakovljev ističući da će Liga s tim ići u kampanju, te da LSV mora napokon da pobedi u Vojvodini, kako bi mogla da uzme stvari u svoje ruke i sarađuje sa onima koji žele da je prate. Govoreći o uspesima pokrajinske skupštine, iz ugla Lige, Jakovljev je naveo borbu za očuvanje “Elektrovojvodine”. Na opasku da je Vojvodina tu dobila samo šalter kaže: 
– Dobili smo bar nešto. Nastavljamo priču. Da li smo doneli Deklaraciju o ustavno-pravnoj zaštiti položaja Vojvodine? Videćete šta to znači kada se bude pisao Ustav. Da li smo doneli Deklaraciju o  neophodnosti promene Ustava koji će definisati Vojvodinu i eliminisati sve ove nesporazume, ko god bio na kojoj vlasti? Jesmo – rekao je Jakovljev. Ocenio je i da će se Statut AP Vojvodine, koji Liga nije podržala, a koji između ostalog izbacuje Srem, Banat i Bačku, menjati vrlo brzo.

(BILSV, 03. 03. 2016)




Izjave | Sreda, 01. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Sporazum je mirovni projekat koji omogućava evropsku budućnost i Kosova i Srbije

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je najvažnije da pregovori Beograda i Prištine u Briselu idu u smeru postizanja dogovora koji je obavezujući i koji će potpisati i primeniti obe strane. On je za „Danas“ istakao da je sporazum u suštini mirovni projekat koji omogućuje evropsku budućnost i Kosova i Srbije.
Izjave | Ponedeljak, 27. 02. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija treba da se bavi sobom, a ne avetima prošlosti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je predlog sporazuma o Kosovu mirovni projekat i da je on poslednja šansa da Srbija postane normalna država i da počne da se bavi sobom, svojim razvojem.
Izjave | Utorak, 21. 02. 2023. | Komentara: 0

Kolar: Pravo na pijaću vodu zaštititi Ustavom

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava predlog struke da se pravo na pijaću vodu zaštiti Ustavom, kaže za portal N1 član Predsedništva LSV Zdenko Kolar, navodeći primer Slovenije koja je još 2016, kao prva evropska zemlja, pravo na pijaću vodu uvela u Ustav.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook