LSV ne odustaje od borbe za interes poljoprivrednika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 06. 01. 2016. | Komentara: 0

LSV ne odustaje od borbe za interes poljoprivrednika

BEOGRAD - Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš rekao je danas, gostujući u "Novom danu" N1 televizije, da Liga ne odustaje od borbe za interese vojvođanskih poljoprivrednika, kao ni od prikupljanja 100.000 potpisa kako bi se građanke i građani Srbije o tom pitanju izjasnili na referendumu. Komentarišući usvajanje Izmena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu, on je rekao da je izgubljena bitka, ali ne i rat.



 – Mi ćemo  pokrenuti inicijativu za izmene i dopune tog  zakona, mi nećemo odustati od te inicijative. Mi smo u ovom momemntu izgubili bitku, ali nismo izgubili rat – rekao je Kostreš.
 
– Ovde se zemlja izdaje na 30 godina, ali ljudi koji su mojih godina, koji imaju četrdesetak godina, za 30 godina će imati 70 godina i neće biti više radno sposobni. Mi gubimo nekoliko generacija poljoprivrednika koji neće moći da se bave tim poslom zato što neće moći da iznajmljuju tu zemlju od države. To nije samo porodica čoveka mojih godina, to je porodica njegovog oca, ali i njegova deca – naveo je Kostreš.

Građanski blok u rasulu

Upitan da li očekuje vanredne parlamentarne izbore, Kostreš je rekao  da, uprkos utisku da je to gotova stvar, smatra da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora, jer ne vidi ni jedan racionalan razlog da ih bude 

- Vlada ima više od 200 poslanika koji je podržavaju, postoji jedinstvena politika između predsednika republike, Vlade i koalicionih partnera unutar vlade - ocenio je on, dodavši da ne zna hoće li doći do nekih sukoba između predsednika i vlade ili sukoba unutar vlade pa da to možda izazove neke izbore, ali da po tome kako sada stvari stoje ne vidi razloge za raspisivanje izbora.

Govoreći o pozivu Bojana Pajtića za formiranje zajedničkog bloka, Kostreš kaže da Liga ne beži od toga da se formira jedan jak građanski, pro levi blok, koji je u rasulu od 2012. godine, ali je podsetio da je LSV pred izbore 2014. godine pozvala sve partije građanske orijentacijie, levog centra, regionalističke stranke kao i stranke nacionalnih zajednica da se ujedine i da naprave političku alternativu aktelnoj koaliciji čiju okosnicu čine Aleksandar Vuičić, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić.

– Moramo ponuditi drugačiju politiku koja bi dobila poverenje građana. Mi od toga ne bežimo ali kako ćemo do toga doći ostaje da se vidi....Liga je svesna da mora da dođe do saradnje na građanskoj levici, ona mora da se ukrupni i ujedini – rekao je on. Kostreš je rekao i da se Liga, naročito nakon kongresa 2012. godine, nikome ne priklanja već da ima svoje političke stavove, te da je spremna da sarađuje sa onima koji te stavove prihvataju. Podsetio je i da trenutno desetak partija vuće korene iz Demokratske stranke i naveo da je neophodan dogovor o tome da li je DS upravo stranka i snaga koja treba da vodi građansku levicu.

– Ako mi treba da se borimo ili da se opredeljujemo između ovog i onog, bivšeg ili sadašnjeg lidera ove ili one frakcije Demokratske stranke, nama to ne pada na pamet – naveo je Kostreš ističući da pred pokrajinske izbore niko ne govori o vojvođanskoj autonomiji.

– Imamo situaciju da za vreme vladavine DS, neke četiri godine, nije donet Zakon o finansiranju Vojvodine, ali isto tako za četiri godine vladavine SNS isti taj zakon nije donet. Od kada je donet Ustav nikada nije ispunjena ona ustavna obaveza od sedam posto i mi hoćemo da se ta pitanja razreše. I postavljamno vrlo jasno pitanje: dokle će Vojvodina da bude pitanje koje se gura pod tepih – rekao je Kostreš ističući da ne sme da se dozvoli da pitanje Vojvodine postane problem.

Samostalno na pokrajinske izbore

Kostreš je ponovio i da će Glavni odbor LSV doneti odluku o eventualnim koalicijama, ali da Liga tradicionalno sama izlazi na pokrajinske izbore.

– Ono što je za nas jako važno i ono što jeste osnova programa Lige socijaldemokrata Vojvodine su zakonodavna, izvršna, sudska vlast, izvorni prihodi i imovina garantovani ustavom. Omogućavanje Vojvodini da ona upravlja svojim izvornim nadležnostima jer mi sada imamo situaciju da Vojvodina ima određene nadležnosti koje nisu određene Ustavom, nego se definišu zakonima, pa se onda ti zakoni menjaju a nadležnosti Vojvodine stalno dodatno umanjuju – rekao je Kostreš.
Istakao je da je neophodno napraviti okvir u kom funkcioniše vojvođanska autonomija, kako bi to bio model po kome će se graditi i ostale autonomije na teritoriji Republike Srbije. Kostreš je ukazao i da ne postoje ni jedni izbori na kojima je Liga socijaldemokrata Vojvodine dobila manje glasova od onih prethodnih, da ona stalno stabilno raste, te da  planira pobedu na sledećim izborima ili će ići u opoziciju.

– Mi tražimo alate, tražimo da preuzmemo odgovornost, nećemo da sedimo i čekamo da zavisimo od dobre volje ove ili one republičke vlade. Hoćemo da preuzmemo odgovornost i da odgovaramo građanakama i građanima Vojvodine – naveo je on.

(BILSV, 06. 01. 2016)



Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Niko ne može da se provuče

NOVI SAD - Forum Lige socijaldemokrata Vojvodine o lustraciji u okviru kampanje "Podvuci liniju" održan je sinoć u Novom Sadu. Tema foruma bila je izmena i primena Zakona o lustraciji, kao i potreba da se lustracija konačno sprovede.
Izjave | Utorak, 26. 10. 2010. | Komentara: 0

Profesionalizovati administraciju u Srbiji

BEOGRAD - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uskoro će definisati status državnih i lokalnih službenika čiji položaj zavisi od izbora, zbog politizacije administracije, najavio je danas državni sekretar tog ministarstva Duško Radaković.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook