Marton: Ne gasiti nastavu na manjinskom jeziku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 16. 08. 2015. | Komentara: 0

Marton: Ne gasiti nastavu na manjinskom jeziku

KOVAČICA – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Aleksandar Marton upozorio je na opasnost od gašenja nastave na manjinskim jezicima u Srbiji, te ocenio da rasprava o Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja pokazuje da se nije dovoljno odmaklo u promenama svesti vlada u Beogradu. 

LSV

Gostujući na Radio televiziji Kovačica, Marton je istakao da, ako se tom pitanju ne priđe ozbiljno, broj mladih koji odlaze na školovanje u matične zemlje će se povećati, a umesto dosadašnjeg odlaska na studije, to bi uskoro moglo obuhvatiti i srednje škole, pa i osnovne.
– Ako ne budu imali uverenje da će se njihovo dete kvalitetno školovati na svom maternjem jeziku u našoj zemlji, roditelji će ih onda možda slati u Mađarsku, Slovačku, Rumuniju ili Hrvatsku da se tamo bolje školuju – kaže Marton. Istakao je i da je tek nedavno došlo do susreta ministra Verbića sa koordinacijom Nacionalnih saveta u Republici Srbiji, iako je do toga trebalo da dođe mnogo ranije, pošto bi u tom slučaju bili izbegnuti neki od postojećih problema, pre svega oni koji se tiču dvojezične nastave. Dodaje da očekuje da ministarstvo smogne snage, prizna greške u ovom segmentu zakona i pokuša da popravi predloženo rešenje jer, prema Martonovim rečima, ta dvojezičnost zapravo ne znači ono što vlast u Beogradu misli da znači. Time bi se istovremeno sprečilo gašenje nastave na manjinskom jeziku u punom kapacitetu.  
– Bojim se da gašenje nastave znači i početak nestanka pripadnika nacionalnih manjina u AP Vojvodini – istakao je Marton dodajući da su aktuelna i prethodne vlade Srbije morale da se ugledaju na Vladu APV koja ima više iskustva, ali i da pitaju predstavnike nacionalnih zajednica za najbolje rešenje. Podsetio je i da se Srbija obavezala na poštovanje ljudskih i manjinskih prava usvajanjem više deklaracija i rezolucija koje su, praktično, postale deo našeg zakonodavstva.
 – Ne smemo kršiti zajamčena prava, a sve ovo bi bilo kršenje samog zakonodavstva i samogu Ustava Republike Srbije – naveo je on. Poslanik LSV je kao pomak ocenio činjenicu što je dozvoljeno formiranje razreda za manje od 15 učenika i dozvoljen nastavak funkcionisanja tih manjih razreda kojih na teritoriji AP Vojvodine sada ima i u većim sredinama, a ne samo u manjim. Takođe, podsetio je da je sa narodnom poslanicom LSV Olenom Papugom ukazivao na veliki problem oko Zakona o udžbenicima, kao i da je neophodno proširiti registar udžbenika.

(BILSV, 16. 08. 2015)




Izjave | Sreda, 01. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Sporazum je mirovni projekat koji omogućava evropsku budućnost i Kosova i Srbije

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je najvažnije da pregovori Beograda i Prištine u Briselu idu u smeru postizanja dogovora koji je obavezujući i koji će potpisati i primeniti obe strane. On je za „Danas“ istakao da je sporazum u suštini mirovni projekat koji omogućuje evropsku budućnost i Kosova i Srbije.
Izjave | Ponedeljak, 27. 02. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija treba da se bavi sobom, a ne avetima prošlosti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je predlog sporazuma o Kosovu mirovni projekat i da je on poslednja šansa da Srbija postane normalna država i da počne da se bavi sobom, svojim razvojem.
Izjave | Utorak, 21. 02. 2023. | Komentara: 0

Kolar: Pravo na pijaću vodu zaštititi Ustavom

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava predlog struke da se pravo na pijaću vodu zaštiti Ustavom, kaže za portal N1 član Predsedništva LSV Zdenko Kolar, navodeći primer Slovenije koja je još 2016, kao prva evropska zemlja, pravo na pijaću vodu uvela u Ustav.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook