Marton: Vojvodina ojađena razbijanjem SFRJ

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 30. 11. 2019. | Komentara: 0

Marton: Vojvodina ojađena razbijanjem SFRJ

ZRNEJANIN - Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton poručio je juče da je Vojvodina u SFRJ imala široku autonomiju i da je razbijanjem te države pokrajina ojađena.

LSV

- Danas je Dan Republike. Dan osnivanja ozbiljne države. U Jugoslaviji je Vojvodina imala široku autonomiju, koja je omogućavala njen nesmetani razvoj. U SFRJ je Vojvodina bila odmah iza Slovenije. Onda su srušili Jugoslaviju, uništili miran život i ojadili Vojvodinu - napisao je Marton na svom Tviter nalogu povodoma nekadašnjeg jugoslovenskog praznika, Dana Republike, koji se obeležavao 29. novembra.

On je podsetio i da je Srbija 1911. godine imala 22 odsto iznosa slovenačkog BDP-a, a da je pedeset godina kasnije „bila već na 41 odsto“.

U Jugoslaviji je je 29. novembar proslavljan kao Dan Republike, pošto je na taj dan 1943. godine održano Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu, u Bosni i Hercegovini, na kojem je to telo, koje su činili predstavnici svih jugoslovenskih naroda, konstituisano kao najviše zakonodavno telo nove države.

(SzILSV, 30.11.2019)



Izjave | Četvrtak, 05. 04. 2018. | Komentara: 0

Nije suština Vojvodina republika, nego Srbija složena država

Svaki put kada čujete parolu „Vojvodina Republika“ znajte da je to vapaj predstavnika građanske opcije koji žele da skrenu pažnju na nagomilane probleme u Vojvodini. Naprednjačka vlast u Vojvodini, umesto da se bori za ispunjavanje Ustavom definisanih obaveza prema pokrajini i unapređuje životni standard ljudi, pokušava da posrbijančenjem vojvođanskog identiteta skrene pažnju sa suštinskih tema, komentariše za Danas generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na inicijativu o tome da Vojvodina postane republika.
Izjave | Sreda, 04. 04. 2018. | Komentara: 0

Vojvodina neće secesiju, već pravo da upravlja svojim resursima

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je danas da je on još pre 20 godina (1998. godine) bio potpisnik dokumenta „Vojvodina republika - put mira, razvoja i stabilnosti“ koji govori o federalizaciji Srbije. Kako je rekao, to je tada bio jedini način da se Kosovo zadrži u sastavu Srbije. 
Izjave | Ponedeljak, 02. 04. 2018. | Komentara: 0

LSV je za Vojvodinu republiku od 1999, ali nisu dovoljne parole

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozdravio je danas inicijativu nevladine organizacije Vojvođanski klub za okupljanje svih provojvođanskih snaga u borbi da Vojvodina postane republika u okviru federalizovane Srbije. Kostreš je podsetio da se LSV zalaže za status Vojvodine kao republike još od 1999. godine, ali je dodao da za ostvarenje tog cilja nisu dovoljne samo „parole“, već konkretni potezi. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook