Marton: Vojvodina ojađena razbijanjem SFRJ

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 30. 11. 2019. | Komentara: 0

Marton: Vojvodina ojađena razbijanjem SFRJ

ZRNEJANIN - Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton poručio je juče da je Vojvodina u SFRJ imala široku autonomiju i da je razbijanjem te države pokrajina ojađena.

LSV

- Danas je Dan Republike. Dan osnivanja ozbiljne države. U Jugoslaviji je Vojvodina imala široku autonomiju, koja je omogućavala njen nesmetani razvoj. U SFRJ je Vojvodina bila odmah iza Slovenije. Onda su srušili Jugoslaviju, uništili miran život i ojadili Vojvodinu - napisao je Marton na svom Tviter nalogu povodoma nekadašnjeg jugoslovenskog praznika, Dana Republike, koji se obeležavao 29. novembra.

On je podsetio i da je Srbija 1911. godine imala 22 odsto iznosa slovenačkog BDP-a, a da je pedeset godina kasnije „bila već na 41 odsto“.

U Jugoslaviji je je 29. novembar proslavljan kao Dan Republike, pošto je na taj dan 1943. godine održano Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu, u Bosni i Hercegovini, na kojem je to telo, koje su činili predstavnici svih jugoslovenskih naroda, konstituisano kao najviše zakonodavno telo nove države.

(SzILSV, 30.11.2019)



Izjave | Četvrtak, 31. 03. 2016. | Komentara: 0

Dug Vojvodini koči kapitalna ulaganja

NOVI SAD – Ovogodišnji budžet AP Vojvodine najmanji je od donošenja aktuelnog Ustava 2006. godine i teško je razgovarati o kapitalnim ulaganjima kada Pokrajina raspolaže stvarnim sredstvima od nešto više od 12 milijardi dinara, upozorila je sinoć pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević. Gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine, ona je podsetila da je 2006. godine donet Ustav Republike Srbije, a kao rezultat jedne od njegovih odredaba ubrzo je doneta odluka o osnivanju Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.
Izjave | Četvrtak, 31. 03. 2016. | Komentara: 0

Kostreš: Ne želimo da pitanje Vojvodine postane problem

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš smatra da je dobro što je "vojvođansko pitanje" jedno od centralnih za stranke koje izlaze na izbore, te ocenjuje da to znači da su političari u Srbiji shvatili da je rešavanje pitanja Vojvodine i definisanje njenog statusa jedno od najvažnijih pitanja, ne samo za autonomiju Vojvodine, nego za razvoj države Srbije i za njene integracije.
Izjave | Četvrtak, 31. 03. 2016. | Komentara: 0

Građani da pokažu kome veruju da će zaštititi njihove interese

NOVI SAD, 31. mart - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je sinoć u Lugu da bi Vojvodina danas bila u drugačijem položaju i ne bi bila zakinuta za dve milijarde evra, da pre deset godina prilikom donošenja novog ustava Bojan Pajtić, kao pokrajinski premijer nije preko noći i mimo dogovora sa Ligom pristao da u Ustavu zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, pravo na imovinu i prihode Vojvodine zameni sa famoznih 7 posto republičkog budžeta, koji potom nikada nisu ni ispoštovani ni od jedne republičke vlade.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook