Marton: Vojvodina ojađena razbijanjem SFRJ

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 30. 11. 2019. | Komentara: 0

Marton: Vojvodina ojađena razbijanjem SFRJ

ZRNEJANIN - Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton poručio je juče da je Vojvodina u SFRJ imala široku autonomiju i da je razbijanjem te države pokrajina ojađena.

LSV

- Danas je Dan Republike. Dan osnivanja ozbiljne države. U Jugoslaviji je Vojvodina imala široku autonomiju, koja je omogućavala njen nesmetani razvoj. U SFRJ je Vojvodina bila odmah iza Slovenije. Onda su srušili Jugoslaviju, uništili miran život i ojadili Vojvodinu - napisao je Marton na svom Tviter nalogu povodoma nekadašnjeg jugoslovenskog praznika, Dana Republike, koji se obeležavao 29. novembra.

On je podsetio i da je Srbija 1911. godine imala 22 odsto iznosa slovenačkog BDP-a, a da je pedeset godina kasnije „bila već na 41 odsto“.

U Jugoslaviji je je 29. novembar proslavljan kao Dan Republike, pošto je na taj dan 1943. godine održano Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu, u Bosni i Hercegovini, na kojem je to telo, koje su činili predstavnici svih jugoslovenskih naroda, konstituisano kao najviše zakonodavno telo nove države.

(SzILSV, 30.11.2019)



Izjave | Ponedeljak, 21. 03. 2016. | Komentara: 0

LSV hoće da pobedi u Vojvodini i preuzme odgovornost

BEOGRAD - Kada Liga socijaldemokrata Vojvodine 24. aprila pobedi na izborima u Vojvodini, počećemo da rešavamo jedno po jedno pitanje, zato što mi živimo u Vojvodini i zato što mi snosimo posledice svih loših odluka koje su donošene prethodnih godina, istakao je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš. Gostujući jutros u emisiji „Novi dan“ na televiziji N1, Kostreš je rekao da je za Ligu važno da preuzme odgovornost, jer je dosta da drugi odlučuju u njeno ime, ističući da su Vojvodina i Srbija izgubile 10 godina zbog lošeg Ustava za koji su bili svi osim LSV i LDP.
Izjave | Nedelja, 20. 03. 2016. | Komentara: 0

DS i SVM do sutra u podne da odluče o vanrednoj sednici Skupštine APV

NOVI SAD - Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskoj skupštini Dušan Jakovljev pozvao je danas koalicione partnere iz Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara da podrže inicijativu o hitnoj sednici Skupštine AP Vojvodine zbog hapšenja poljoprivrednika na teritoriji Sombora.
Izjave | Nedelja, 20. 03. 2016. | Komentara: 0

Priča o dve fotografije

NOVI SAD - Tokom prijema, koji je za britanskog princa Čarlsa organizovan nakon prvog dana posete u Domu garde, kamere su zabeležile duži razgovor predsednika Lige socijaldemokrata Vojodine Nenada Čanka sa naslednikom britanske krune. Na pitanje o čemu su to tako srdačno divanili, Čanak za Dnevnik kaže kako je princa Čarlsa podsetio na to da mu je 1978, prilikom prve posete Novom Sadu, jedan od domaćina na Petrovaradinskoj tvrđavi bio otac lidera Lige dr Milan Čanak, profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i tadašnji član Predsedništva SAP Vojvodine, inače novosadski gradonačelnik od 1973. do 1974.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook