Marton: Vojvodina ojađena razbijanjem SFRJ

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 30. 11. 2019. | Komentara: 0

Marton: Vojvodina ojađena razbijanjem SFRJ

ZRNEJANIN - Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton poručio je juče da je Vojvodina u SFRJ imala široku autonomiju i da je razbijanjem te države pokrajina ojađena.

LSV

- Danas je Dan Republike. Dan osnivanja ozbiljne države. U Jugoslaviji je Vojvodina imala široku autonomiju, koja je omogućavala njen nesmetani razvoj. U SFRJ je Vojvodina bila odmah iza Slovenije. Onda su srušili Jugoslaviju, uništili miran život i ojadili Vojvodinu - napisao je Marton na svom Tviter nalogu povodoma nekadašnjeg jugoslovenskog praznika, Dana Republike, koji se obeležavao 29. novembra.

On je podsetio i da je Srbija 1911. godine imala 22 odsto iznosa slovenačkog BDP-a, a da je pedeset godina kasnije „bila već na 41 odsto“.

U Jugoslaviji je je 29. novembar proslavljan kao Dan Republike, pošto je na taj dan 1943. godine održano Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu, u Bosni i Hercegovini, na kojem je to telo, koje su činili predstavnici svih jugoslovenskih naroda, konstituisano kao najviše zakonodavno telo nove države.

(SzILSV, 30.11.2019)



Izjave | Četvrtak, 24. 12. 2015. | Komentara: 0

Jakovljev: Ustavni sud da kaže koliko je sedam posto

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine do sada nije podnosila inicijatvu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu, jer ranijih godina u pokrajinsku kasu nisu računata i ona sredstva koja kroz taj budžet ni ne prolaze, kao što je to slučaj ove godine, kada ministar finansisija Dušan Vujović tvrdi da budžet Vojvodine iznosi čak 8,39, iako nije ni blizu ustavom garantnovanih sedam posto, istakao je sinoć šef poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine Dušan Jakovljev.
Izjave | Sreda, 23. 12. 2015. | Komentara: 0

Država poklanja obradivu zemlju veličine opštine Zrenjanin

BEOGRAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da će, ukoliko Predlog izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu bude usvojen, a sve su prilike da će se to desiti, Srbija strancima pokloniti plodno zemljište veličine opštine Zrenjanin. 
Izjave | Sreda, 23. 12. 2015. | Komentara: 0

Jovanović: Ukinuti veronauku

NOVI SAD - Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović ocenio je danas da bi veronauku trebalo ukinuti, a da bi građansko vaspitanje trebalo, uz adaptacije, da postane obavezan predmet.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook