Najvažnji konsenzus o ključnim pitanjima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 17. 06. 2015. | Komentara: 0

Najvažnji konsenzus o ključnim pitanjima

NOVI SAD – Uoči današnjeg prvog posebnog slušanja u okviru debate o reformi političkog sistema, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kazao je za „Dnevnik“ da je za LSV najvažniji pokušaj postizanja političkog konsenzusa o nekoliko ključnih pitanja.

LSV

– Jedno je u kojem pravcu treba da ide Srbija. Naša ideja je da mora da ide putem evropskih integracija i prihvatanja standarda i sistema vrednosti koji vladaju u Evropi – ističe Kostreš. – Drugo na listi LSV-a je pitanje ustavne reforme i potpune izmene najvišeg pravnog akta preko pisanja novog ustava u kojem bi Srbija definisana kao građanska, sekularna, decentralizovana i regionalizovana država, s jasnim nadležnostima Vojvodine. LSV te nadležnosti vidi kroz zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, izvorne prihode i imovinu garantovanu Ustavom. LSV se zalaže za izmenu izbornih zakona, koji treba da budu korektniji i pravedniji, pa će ta stranka predložiti određena rešenja u tom pravcu. Mislimo i da je važno da Srbija doživi neki vid katarze kroz suočavanje s prošlošću i kroz usvajanje zkona o lustraciji.

Na pitanje da li je optimista o tome da predlozi koji podrazumevaju mnogo veće pokrajinske nadležnosti mogu biti prihvaćeni, Kostreš kaže: 
- Da nismo optimisti i da ne verujemo da postoje dobre namere, ne bismo ušli u ove razgovore. Kako će se oni završiti, vreme će pokazati. Iskreno se nadam da ćemo doći do određenog pomaka – ukazuje Bojan Kostreš.
 
(BILSV, 17.06.2015)




Izjave | Subota, 09. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Srbija ne prepoznaje manjine kao potencijal

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je danas da Srbija još ne prepoznaje manjine kao potencijal društva.
Izjave | Petak, 08. 04. 2011. | Komentara: 0

Jovanović uručio pakete u naselju Bangladeš

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i direktor Centra za socijalni rad Gojko Vujnović posetili su danas, povodom Svetskog dana Roma posetili danas naselje Bangladeš i tom prilikom stanovnicima ovog romskog naselja uručili pakete pomoći. Nakon obilaska nekoliko porodica kojima je predao pakete, Jovanović je čestitao prisutnim članovima ove zajednice i svim građanima i građankama romske nacionalnosti Svetski dan Roma.
Izjave | Petak, 08. 04. 2011. | Komentara: 0

Preko 400 miliona dinara za ugrožena područja Srednjeg i Severnog Banata

NOVI SAD - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, na čijem je čelu funkcioner LSV, Daniel Petrović izdvojio je urgentno preko 400 miliona dinara za posebno ugrožena područja Severnog i Srednjeg Banata, kao i za ostala područja na teritoriji AP Vojvodine ugrožena podzemnim i površinskim vodama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook