Pokušaj glorifikacije simbola za nasilje nad političkim neistomišljenicima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 08. 11. 2015. | Komentara: 0

Pokušaj glorifikacije simbola za nasilje nad političkim neistomišljenicima

NOVI SAD - Komentarišući proceduru koju je pokrenulo Ministarstvo za boračka pitanja za ekshumaciju posrmtnih ostataka pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa, majora Ljubomira Vulovića i Radeta Malobabića iz Soluna za Beograd, pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Kristina Meneši kaže da se protivi toj inicijativi jer ona predstavlja nasilje nad političkim protivnicima kao legitiman vid političke borbe.
 
LSV

- Ovde se ne radi o tome da li je neko pristalica Aleksandra Obrenovića ili dinastije Karađorđević, da li je republikanac ili monarhista, niti o tome kako neko posmatra Sarajevski atentat, ovde se radi o tome da se pokušava glorifikovati jedna ličnost koja je u suštini bila Vladar iz senke i koja je, zapravo, simbol za nasilje nad političkim neistomišljenicima - rekla je za RTV Kristina Meneši.
 
Apisu, generalštabnom pukovniku Vojske Kraljevine Srbije, pripisuje se odgovornost za Majski prevrat 1903. godine kada je svrgnut i ubijen kralj Aleksandar Obrenović, iako je te godine Apis pre ubistva Obrenovića bio ranjen, kao i to da je jedan od inspiratora atentata na austrougarskog regenta Franca Ferdinanda u Sarajevu, što je, kažu istoričari, bio povod za izbijanje Velikog rata.
 
- Rezultati ova dva politička ubistva u kojima je, kažem, Apis učestvovao su najpre bili, nakon Majskog prevrata – sankcije jednog broja Evropskih država prema Srbiji zbog toga što, nova vlast koja je došla nakon tog ubistva nije imala snage da privede pravnoj državi učesnike u tim političkim ubistvima koja su se tokom te noći desila a to nisu samo bračni par Obrenović nego još brojni državni funkcioneri i rođaci ubijenog - kaže za RTV istoričar i član Političkog saveta LSV dr Milivoj Bešlin.

(BILSV, 08.11.2015)



Izjave | Sreda, 18. 09. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Za reviziju istorije je potrebno obrazovanje i znanje

Komentarišući izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da bi grob Josipa Broza Tita trebalo da bude izmešten iz Kuće cveća, te da bi i grobove narodnih heroja Ribara, Pijade, Đakovića i Milutinovića trebalo izmestiti sa Kalemegdana, član Predsedništva Lige socijaldemokrata – VOJVOĐANI i advokat Aleksandar Olenik kaže da je za reviziju istorije potrebno obrazovanje i znanje. 
Izjave | Sreda, 28. 08. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Nazire se rešenje kosovskog problema, nakon toga Srbija se mora okrenuti sebi

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš izjavio je da je očigledno da se sprovođenje Šolc – Makronovog plana privodi kraju a time se nazire i rešenje kosovskog problema. Nakon toga, kaže Kostreš, Srbija se mora okrenuti sebi.
Izjave | Nedelja, 04. 08. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Crkva da počne da plaća poreze, a ne da troši pare za obnovu Porfirijevog dvorca

Predsednik Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš pozvao je patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija da odustane od namere renoviranja vile na Dedinju u kojoj živi, te da podrži zahtev LSV da verske zajednice, pa i SPC, počnu da plaćaju poreze koji su propisani zakonom i tako „pokažu lojalnost državi“.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook