Poljoprivrednicima ukinuto pravo žalbe na licitaciju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 05. 02. 2016. | Komentara: 0

Poljoprivrednicima ukinuto pravo žalbe na licitaciju

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški upozorio je danas da se, posle nešto više od mesec dana od usvajanja Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, pokazuje da će njegova rešenja izazvati i veće probleme nego što je ovaj sekretarijat predviđao i upozoravao. On je istakao da ovaj Zakon ukida pravo žalbe na licitaciju za poljoprivredno zemljište, kao i da će do obradive zemlje dolaziti samo „podobni paori“.

 
- Izuzetno lošem rešenju u zakonu, o davanju 30 odsto zemljišta u zakup isključivo pravnim licima, sada treba dodati i činjenicu da iako nema jasnih pravila za odabir investitora, neke lokalne samouprave već traže „poželjne zakupce“. Po svoj prilici, upravo to se dešava sa državnim zemljištem u somborskom ataru, a usput se otvaraju i novi problemi tamo gde to do sada nije bio slučaj – navodi Bogaroški u saopštenju.
 
Prema njegovim rečima, do sada su paori, koji su učestvovali u javnim nadmetanjima, mogli da zaštite svoja prava ukoliko su smatrali da su im ona na bilo koji način povređena tako što su imali pravo žalbe na odluku o davanju u zakup.
 
- Usvojenim izmenama zakona, doslovno je ukinuta mogućnost žalbe tako što se stav zakona koji ovo pravo utvrđuje poziva na stav zakona u kojoj je takva mogućnost izbrisana. To znači da na odluku komisije koja odlučuje o davanju zemljišta u zakup nema prava žalbe i da se ona ima primenjivati kakva god da je. Takvog zakonskog rešenja nema nigde na svetu i to je dovoljan razlog da se pokrene pitanje njegove ustavnosti – naglasio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.
 
On ističe da, ako je u pitanju greška, reč je o traljavosti za koju nema opravdanja.
 
- Međutim, budući da je stav o mogućnosti žalbe izbrisan, osnovano je posumnjati da je namera bila da se u postupku licitacije zemlja dodeli samo „podobnim“ paorima. Neophodno je da hitno bude donet novi zakon, ali sada stvarno u saglasju sa poljoprivrednicima i stručnjacima. Ne za par meseci, ne posle izbora, nego odmah, jer će šteta koja će nastupiti biti nesaglediva – zaključio je Branislav Bogaroški.
 
(BILSV, 05. 02. 2016)



Izjave | Sreda, 18. 09. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Za reviziju istorije je potrebno obrazovanje i znanje

Komentarišući izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da bi grob Josipa Broza Tita trebalo da bude izmešten iz Kuće cveća, te da bi i grobove narodnih heroja Ribara, Pijade, Đakovića i Milutinovića trebalo izmestiti sa Kalemegdana, član Predsedništva Lige socijaldemokrata – VOJVOĐANI i advokat Aleksandar Olenik kaže da je za reviziju istorije potrebno obrazovanje i znanje. 
Izjave | Sreda, 28. 08. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Nazire se rešenje kosovskog problema, nakon toga Srbija se mora okrenuti sebi

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš izjavio je da je očigledno da se sprovođenje Šolc – Makronovog plana privodi kraju a time se nazire i rešenje kosovskog problema. Nakon toga, kaže Kostreš, Srbija se mora okrenuti sebi.
Izjave | Nedelja, 04. 08. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Crkva da počne da plaća poreze, a ne da troši pare za obnovu Porfirijevog dvorca

Predsednik Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš pozvao je patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija da odustane od namere renoviranja vile na Dedinju u kojoj živi, te da podrži zahtev LSV da verske zajednice, pa i SPC, počnu da plaćaju poreze koji su propisani zakonom i tako „pokažu lojalnost državi“.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook