Potrebno posebno Ministarstvo za ekologiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 24. 02. 2016. | Komentara: 0

Potrebno posebno Ministarstvo za ekologiju

BEOGRAD – Zaštita životne sredine od 2000. je "podstanar" u javnim politikama i apsolutno je neophodno razdvojiti Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, pre svega, jer je poljoprivreda jedna od oblasti koja najviše zagađuje životnu sredinu i potpuno je nelogično da budu zajedno, ocenila je za Tanjug koordinatorka Zelene poslaničke grupe Nada Lazić.

– Trenutno su u jednom ministarstvu dve oblasti, koje su po prirodi suprotstavljene, jer je poljoprivreda jedna od oblasti koja najviše zagađuje životnu sredinu i potpuno je nelogično da budu zajedno. Teško je bilo za prihvatiti i kada je ekologija bila sa graditeljstvom, sa energetikom, ili sa naukom – rekla je Lazić, koja je i narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine . Dodaje da je jedino u vreme Zorana Ðinđića to bilo posebno ministarstvo i naglašava da je u suštini neophodno da ta izuzetno velika, zahtevna, skupa oblast, bude samostalna.
Lazić smatra i da eventualnom podelom sadašnjeg na dva ministarstva ne bi bilo novih i većih troškova, jer bi se postojeći aparat "prepakovao", a ističe da bi sama životna sredina dobijanjem zasebnog ministarstva - dobila mnogo.


– Svi bi bili fokusirani na te probleme. Treba videti u ovom momentu koliko iznosi budžet Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, pa biste videli da otprilike četvrtina, ili čak samo petina ukupne sume odlazi na zaštitu životne sredine – naglasila je Lazić. Navela je da Srbija izdvaja 0,4 odsto BDP-a za tu oblast i ocenila da je to ubedljivo najmanje u Evropi.

– Ako se stalno poredimo sa zapadnim zemljama, recimo Danska izdvaja četiri odsto BDP-a u te svrhe. Prosto, mi sa svoje strane treba da uložimo i sredstva. Ne možemo samo da se oslanjamo na evropske fondove – rekla je poslanica LSV. Ne slaže se sa tezom da će odvajanje ministarstva koštati, i naglašava da niko ne pravi poređenje koliko nas koštaju štete koje se čine delovanjem, ili nestručnim delovanjem.

– Ako na takav način budemo štedeli u ovoj oblasti, možemo samo da napravimo štetu. Na kraju se sve odražava na zdravlje ljudi, proizvodnju hrane, razvoj turizma, sve to ima efekte i ne može se posmatrati odvojeno – istakla je Lazić. Navodi da ogromnu ulogu imaju ministar finansija i premijer kao glavna ličnost, kao i da se za tu oblast moraju odvojiti određena sredstva, jer, kaže, tek kad mi budemo odvojili sredstva, onda ćemo moći i da ih dobijemo od drugih fondova, po modelu kako su to radile sve druge zemlje.

(BILSV, 24. 02. 2016)



Izjave | Sreda, 09. 03. 2011. | Komentara: 0

LSV predlaže rešenja za poboljšanje
položaja AP Vojvodine

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine podržaće rekonstrukciju Vlade Srbije, a zatim očekuje da se počne sa rešavanjem problema građana Srbije, istakla je danas narodna poslanica LSV Aleksandra Jerkov.
Izjave | Utorak, 08. 03. 2011. | Komentara: 0

Predsedništvo LSV zauzeće stav o predlogu za rekonstrukciju Vlade Vojvodine

NOVI SAD - Komentarišući početak pregovora o rekonstrukciji Vlade Vojvodine, potpredsednik pokrajinske vlade Dušan Jakovljev rekao je za današnji Dnevnik da će konačan stav Lige socijaldemokrata Vojvodine o tom predlogu doneti njeno Predsedništvo.
Izjave | Utorak, 08. 03. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Rekonstrukcija će pomoći da se dogovori sprovode

BEOGRAD - Lider lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je danas da će podržati rekonstrukciju vlade jer će to doprineti da počne sporovođenje dogovora postignutog u vladajućoj koaliciji. Čanak je rekao novinarima u Skupšitni Srbije da LSV neće učestvovati u novoj vladi kao što nije ni do sada. Lider LSV je dodao da će posle rekonstrukcije ponovo postaviti pitanje imovine Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook