Proporcionalni izbori su pravičniji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 26. 01. 2016. | Komentara: 0

Proporcionalni izbori su pravičniji

ZRENJANIN - Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je danas da ne postoji savršen izborni sistem i da je potraga za najboljim mogućim načinom predstavljanja građana dobra stvar. Komentarišući izmenu izbornih pravila koju je donela Skupština Vojvodine 2014. godine, on je u izjavi za RTV kazao da je to pozitivan iskorak u cilju pravičnog predstavljanja.

LSV

Mešoviti izborni sistem doveo do anomalija

- Mešoviti proporcionalno-većinski izborni sistem je doveo do niza anomalija. Pokazalo se da je taj sistem snažno nagrađivao relativnog pobednika izbora, a isto tako je štetio drugim političkim partijama. Distribucija poslaničkih mandata nije pratila matematiku izbornih rezultata. Dogodilo se da je stranka sa 20,98 odsto glasova osvojila 48 odsto poslaničkih mandata, a na primer stranka sa 11,04 odsto glasova 8,3 odsto mandata. To je predstavljalo drastično odstupanje od volje birača - objasnio je Marton.

On je dodao i da je postojala i velika nesrazmera u broju birača u izbornim jedinicama, pa su postojale i izborne jedinice sa 60 hiljada birača, ali i izborne jedinice sa sedam ili osam hiljada birača. To je, prema njegovim rečima, značilo da je u nekim izbornim jedinicama bilo potrebno i osam puta manje glasova da bi se osvojio poslanički mandat u odnosu na velike izborne jedinice.

- Nova skupštinska odluka garantuje pošteniju distibuciju poslaničkih mandata. Sasvim je sigurno da proporcionalni sistem izbora poslanika neće dovesti do velikih odstupanja u procentu glasova osvojenih na izborima i broju poslaničkih mandata koje će određena stranka imati. Zato je važeći izbor poslanika u Skupštini Vojvodine bolji i pravedniji od ranijeg i baš zato ga je LSV i predložila - kazao je Aleksandar Marton.

Kandidati LSV iz svih delova Vojvodine

Komentarišući kritike da će nova izborna pravila dovesti do toga da neće sve sredine biti zastupljene u pokrajinskom parlamentu, poslanik LSV je poručio da treba sačekati sam izborni proces i videti konačan sastav Skupštine.

- Nije nemoguće da će najveći deo lokalnih sredina imati svoje reprezente u novom sazivu predstavničkog tela građana Vojvodine. Treba istaći da je po važećoj odluci Vojvodina jedna izborna jedinica, pa su i svi poslanici, praktično, sem svojih stranaka i poslanici koji reprezentuju celu Vojvodinu - ocenio je Marton.

On je poručio i da će LSV imati kandidate koji dolaze iz svakog dela Vojvodine, jer na taj način želi da pokaže da je bitan svaki pedalj pokrajine i da će probleme rešavati preko izabranih predstavnika građana, te da nije bitno dolaze li oni iz Novog Sada, Zrenjanina, Bele Crkve ili Bača.

- Važno je još i naglasiti da je u životu svake političke stranke bitna ideje decentralizacije. Decentralizacija stranke jača samu stranku i doprinosi demokratizaciji odnosa u njoj. Decentralizacija je bitna činjenica kada govorimo o načinu odlučivanja u stranci, ali i distribuciji mesta u rukovodećim organima ili na izbornim listima. Srećan sam što u Ligi postoji jasna svest o tome i što i danas u Skupštinama Srbije i Vojvodine Ligu predstavljaju poslanici iz malih i velikih sredina, iz gradova, ali i sela. Tako će biti i ubuduće - poručio je vojvođanski poslanik LSV.

(BILSV, 26.01.2016)



Izjave | Sreda, 01. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Sporazum je mirovni projekat koji omogućava evropsku budućnost i Kosova i Srbije

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je najvažnije da pregovori Beograda i Prištine u Briselu idu u smeru postizanja dogovora koji je obavezujući i koji će potpisati i primeniti obe strane. On je za „Danas“ istakao da je sporazum u suštini mirovni projekat koji omogućuje evropsku budućnost i Kosova i Srbije.
Izjave | Ponedeljak, 27. 02. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija treba da se bavi sobom, a ne avetima prošlosti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je predlog sporazuma o Kosovu mirovni projekat i da je on poslednja šansa da Srbija postane normalna država i da počne da se bavi sobom, svojim razvojem.
Izjave | Utorak, 21. 02. 2023. | Komentara: 0

Kolar: Pravo na pijaću vodu zaštititi Ustavom

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava predlog struke da se pravo na pijaću vodu zaštiti Ustavom, kaže za portal N1 član Predsedništva LSV Zdenko Kolar, navodeći primer Slovenije koja je još 2016, kao prva evropska zemlja, pravo na pijaću vodu uvela u Ustav.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook