Sprečiti krađu bronze sa spomenika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 06. 02. 2014. | Komentara: 0

Sprečiti krađu bronze sa spomenika

NOVI SAD – Početkom oktobra prošle godine nestali su delovi reljefa na spomeniku „Sloboda“ na Iriškom vencu, a pre dve nedelje lopovi su nastavili da čerupaju spomenuk skidajući bronzane ploče. Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je za RTV da je Pokrajina odvojila opdređena stredstva za obnovu spomenika.

LSV

– Činjenica je da je zavod tražio pomoć od strane pokrajine iako mi nemamo tu nadležnost prema spomenicima Narodnooslobodilačke borbe. Tražilo je pomoć i mi smo tu pomoć opredelili još tokom januara, da se sanira, obnovi i restaurira spomenik na Iriškom vencu. Sad čujem da se nastavilo sa tom krađom i da se još uvek traga za NN licima – rekao je Grujić. Dodao je da je neophodno da se pronađe rešenje koje će sprečiti ovakve krađe i uništavanje. Podsetimo, pre nekoliko dana planinarsko društvo "Naftaš" iz Novog Sada upozorilo je da je spomenik "Sloboda" neprestano na udaru kradljivaca koji sa njega skidaju metalne delove. Spomenik je posvećen je palim borcima Narodnooslobodilačkog rata, od 1941. do 1945. godine. Sastoji se od visokog obeliska, na čijem vrhu stoji žena-pobeda sa visoko uzdignutim rukama, a na postolju se nalazi skulptura grupe partizana. Na bočnim zidovima spomenika su bronzani reljefi sa scenama iz Narodnooslobodilačke borbe, a autor spomenika je Sreten Stojanović.

(BILSV, 06. 02. 2014)



Izjave | Sreda, 30. 03. 2011. | Komentara: 0

Vojvodini se mora vratiti imovina

NOVI SAD - Mora se vratiti imovina AP Vojvodine. Ona koja joj je oduzeta posle puča 1988. godine koji je Milošević sa njegovim saradnicima napravio " izjavio je večeras u Nacionalnom dnevniku RTV Pink predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je precizirao da se tu ne misli samo na "zbir imovine kojom danas upravlja pokrajinska administracija".
Izjave | Sreda, 30. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Isteraćemo do kraja priču o imovini Vojvodine i lokalnih samouprava

NOVI SAD - Suština problema sa vraćanjem imovine Vojvodini i lokalnim samouprava u Srbiji jeste što ne postoji jasna ideja decentralizacije zemlje pa svaka nova vlada pravi svoj predlog zakona, istakao je sinoć zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš gostujući u emisiji Signali na Radio-televiziji Vojvodina.
Izjave | Utorak, 29. 03. 2011. | Komentara: 0

Jovanović: Nema menjanja dnevnog reda

NOVI SAD - Odložena sednica Skupštine grada zakazana je za petak, ali za javnost ostaje nepoznanica da li će zasedanja i biti jer, prema poslednjim informacijama, Ujedinjeni regioni Srbije (URS) ne odustaju od mandata Vere Kopicl, pise Nacionalni građanski.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook