Teško naći većinu za izmenu Ustava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 08. 11. 2011. | Komentara: 0

Teško naći većinu za izmenu Ustava

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je danas, povodom pet godina od proglašenja Ustava Srbije, da Ustav ima brojne manjkavosti i da ne odgovara potrebama gradjana Vojvodine, ali da će biti teško naći većinu za njegovu izmenu.

Aleksandra Jerkov

Jerkov je rekla da je za LSV sporan ustavni položaj Vojvodine, navodeći da je "sramna" odredba prema kojoj pokrajini pripada sedam odsto iz republičkog budžeta pri čemu, kazala je, "nije jasno na koji način, ko i kada taj novac treba da obezbedi".

- LSV se zalaže i da novim ustavom Vojvodina dobije zakonodavnu, izvršnu i delimično sudsku vlast, kao i izvorne prihode i imovinu - kazala je Jerkov. Ona je navela i da je jedna od velikih manjkavosti Ustava to što je za njegovu promenu potrebna dvotrećinska većina ukupnog broja poslanika u parlamentu.

- Ne vidimo način da se nadje dvotrećinska većina ni oko jedne stvari koja treba da bude promenjena, jer mnoge stranke imaju zamerke oko različitih stvari i nijedna nema dovoljnu većinu - ocenila je Jerkov. Ona je dodala da će Ustav morati da se menja kada Srbija bude u mogućnosti da udje u EU zbog odredbe po kojoj su u Srbiji važeća samo ona međunarodna akta koja su ratifikovana u Srbiji.

- To znači da kada Srbija bude želela da postane članica EU ili će morati da menja Ustav ili neće moći da primenjuje zakone EU bez ratifikacije i Ustav će u tom momentu postati najveća prepreka ulasku Srbije u EU - kazala je Jerkov.

(BILSV, 08.11.2011.)



Izjave | Četvrtak, 23. 03. 2017. | Komentara: 0

Čanak sa OEBS-om razgovarao o održavanju izbora na Kosovu

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak najavio je večeras da će razgovarati sa predstavnicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu zbog mogućih nepravilnosti tokom glasanja na predsedničkim izborima. Čanak je, posle sastanka sa posmatračkom Misijom OEBS-a u Beograd rekao novinarima da će "najkasnije u narednih 48 sati" razgovarati sa predstavnicima Misije OEBS-a na Kosovu. 
Izjave | Četvrtak, 09. 03. 2017. | Komentara: 0

Neophodne kvote za manje zastupljen pol i za izvršnu vlast

Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je sinoć da je u Srbiji potrebno hitno uspostaviti političko saglasje o tri teme – zdravlju žena, rodno zasnovanom nasilju i tržištu rada. Ona je naglasila i da su kvote za ulazak u Skupštinu Srbije za manje zastupljen pol bile neophodno sredstvo i prvi korak ka ženskom učešću u politici i osvajanju pozicija moći odlučivanja. 
Izjave | Ponedeljak, 06. 03. 2017. | Komentara: 0

Klicanje stranoj državi vređa osećanja građana

Primetio sam u arsenalu uvreda koje političari upućuju jedni drugima, niko ni za koga nije rekao da je ruski plaćenik. Kao da Rusija nije strana zemlja. A Srbija je puna onih koji su na neki način na ruskom platnom spisku.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook