Teško naći većinu za izmenu Ustava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 08. 11. 2011. | Komentara: 0

Teško naći većinu za izmenu Ustava

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je danas, povodom pet godina od proglašenja Ustava Srbije, da Ustav ima brojne manjkavosti i da ne odgovara potrebama gradjana Vojvodine, ali da će biti teško naći većinu za njegovu izmenu.

Aleksandra Jerkov

Jerkov je rekla da je za LSV sporan ustavni položaj Vojvodine, navodeći da je "sramna" odredba prema kojoj pokrajini pripada sedam odsto iz republičkog budžeta pri čemu, kazala je, "nije jasno na koji način, ko i kada taj novac treba da obezbedi".

- LSV se zalaže i da novim ustavom Vojvodina dobije zakonodavnu, izvršnu i delimično sudsku vlast, kao i izvorne prihode i imovinu - kazala je Jerkov. Ona je navela i da je jedna od velikih manjkavosti Ustava to što je za njegovu promenu potrebna dvotrećinska većina ukupnog broja poslanika u parlamentu.

- Ne vidimo način da se nadje dvotrećinska većina ni oko jedne stvari koja treba da bude promenjena, jer mnoge stranke imaju zamerke oko različitih stvari i nijedna nema dovoljnu većinu - ocenila je Jerkov. Ona je dodala da će Ustav morati da se menja kada Srbija bude u mogućnosti da udje u EU zbog odredbe po kojoj su u Srbiji važeća samo ona međunarodna akta koja su ratifikovana u Srbiji.

- To znači da kada Srbija bude želela da postane članica EU ili će morati da menja Ustav ili neće moći da primenjuje zakone EU bez ratifikacije i Ustav će u tom momentu postati najveća prepreka ulasku Srbije u EU - kazala je Jerkov.

(BILSV, 08.11.2011.)



Izjave | Sreda, 06. 04. 2016. | Komentara: 0

Jakovljev: Ispunjeni svi uslovi za sednicu o poljoprivrednom zemljištu

NOVI SAD - Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Vojvodine Dušan Jakovljev ocenio je danas da su ispunjeni svi uslovi da se zakaže sednica pokrajinskog parlamenta o državnom poljoprivrednom zemljištu. On je za RTV potvrdio da će na sednici biti prisutni i poslanici Lige. Jakovljev je podsetio da Liga od 18. marta, kada su uhapšeni poljoprivrednici iz Gakova, koji su 26. dana čuvali njive od uzurpatora, insistira da se održi sednica na kojoj će se raspravljati o problemima sa uzurpacijom državne zemlje.
Izjave | Utorak, 05. 04. 2016. | Komentara: 0

Poslanici obavezni prema Vojvođanima da prisustvuju sednicama

NOVI SAD – Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Dušan Jakovljev kritikovao je danas odluku da se ni ne pokuša zakazivanje sednice pokrajinskog parlamenta povodom problema u vezi sa izdavanjem državne zemlje u zakup. On je kritikovao i navode o podređivanju ovako važnih pitanja kampanji.
Izjave | Utorak, 05. 04. 2016. | Komentara: 0

Na vojvođanskoj autonomiji se vidi kolika je spremnost za EU

BEOGRAD – Pitanje Vojvodine je pitanje unutrašnje demokratije u Srbiji i na pitanju Vojvodine se pokazuje koliko smo mi, kao društvo, i koliko je politička elita, spremna da uđe u evropske tokove. Jer Evropa funkcioniše kao Evropa regija, a Srbija pokušava da bude deo Evrope tako što će biti strogo centralizovana država što ne korespondira jedno s drugim, istakao je danas potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški. Gostujući u „Kažiprstu“ na TV B92, Bogaroški je istakao da se u Srbiji prema pitanju AP Vojvodine, ne menja odnos centralne vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook