Teško naći većinu za izmenu Ustava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 08. 11. 2011. | Komentara: 0

Teško naći većinu za izmenu Ustava

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je danas, povodom pet godina od proglašenja Ustava Srbije, da Ustav ima brojne manjkavosti i da ne odgovara potrebama gradjana Vojvodine, ali da će biti teško naći većinu za njegovu izmenu.

Aleksandra Jerkov

Jerkov je rekla da je za LSV sporan ustavni položaj Vojvodine, navodeći da je "sramna" odredba prema kojoj pokrajini pripada sedam odsto iz republičkog budžeta pri čemu, kazala je, "nije jasno na koji način, ko i kada taj novac treba da obezbedi".

- LSV se zalaže i da novim ustavom Vojvodina dobije zakonodavnu, izvršnu i delimično sudsku vlast, kao i izvorne prihode i imovinu - kazala je Jerkov. Ona je navela i da je jedna od velikih manjkavosti Ustava to što je za njegovu promenu potrebna dvotrećinska većina ukupnog broja poslanika u parlamentu.

- Ne vidimo način da se nadje dvotrećinska većina ni oko jedne stvari koja treba da bude promenjena, jer mnoge stranke imaju zamerke oko različitih stvari i nijedna nema dovoljnu većinu - ocenila je Jerkov. Ona je dodala da će Ustav morati da se menja kada Srbija bude u mogućnosti da udje u EU zbog odredbe po kojoj su u Srbiji važeća samo ona međunarodna akta koja su ratifikovana u Srbiji.

- To znači da kada Srbija bude želela da postane članica EU ili će morati da menja Ustav ili neće moći da primenjuje zakone EU bez ratifikacije i Ustav će u tom momentu postati najveća prepreka ulasku Srbije u EU - kazala je Jerkov.

(BILSV, 08.11.2011.)



Izjave | Nedelja, 20. 03. 2016. | Komentara: 0

Priča o dve fotografije

NOVI SAD - Tokom prijema, koji je za britanskog princa Čarlsa organizovan nakon prvog dana posete u Domu garde, kamere su zabeležile duži razgovor predsednika Lige socijaldemokrata Vojodine Nenada Čanka sa naslednikom britanske krune. Na pitanje o čemu su to tako srdačno divanili, Čanak za Dnevnik kaže kako je princa Čarlsa podsetio na to da mu je 1978, prilikom prve posete Novom Sadu, jedan od domaćina na Petrovaradinskoj tvrđavi bio otac lidera Lige dr Milan Čanak, profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i tadašnji član Predsedništva SAP Vojvodine, inače novosadski gradonačelnik od 1973. do 1974.
Izjave | Petak, 18. 03. 2016. | Komentara: 0

Čanak: Hapšenje paora je nedopustivo!

NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je predizborna kampanja krenula oštro i da će biti mnogo iznenađenja jer se koriste razne metode. On je osudio hapšenje šestorice paora iz Gakova.
Izjave | Petak, 18. 03. 2016. | Komentara: 0

Jakovljev: Hitno sazvati Skupštinu Vojvodine

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je večeras od predsednika Skupštine AP Vojvodine vanredno zasedanje pokrajinskog parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda, koja će biti posvećena hapšenju poljoprivrednika u Gakovu kod Sombora.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook