Teško naći većinu za izmenu Ustava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 08. 11. 2011. | Komentara: 0

Teško naći većinu za izmenu Ustava

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je danas, povodom pet godina od proglašenja Ustava Srbije, da Ustav ima brojne manjkavosti i da ne odgovara potrebama gradjana Vojvodine, ali da će biti teško naći većinu za njegovu izmenu.

Aleksandra Jerkov

Jerkov je rekla da je za LSV sporan ustavni položaj Vojvodine, navodeći da je "sramna" odredba prema kojoj pokrajini pripada sedam odsto iz republičkog budžeta pri čemu, kazala je, "nije jasno na koji način, ko i kada taj novac treba da obezbedi".

- LSV se zalaže i da novim ustavom Vojvodina dobije zakonodavnu, izvršnu i delimično sudsku vlast, kao i izvorne prihode i imovinu - kazala je Jerkov. Ona je navela i da je jedna od velikih manjkavosti Ustava to što je za njegovu promenu potrebna dvotrećinska većina ukupnog broja poslanika u parlamentu.

- Ne vidimo način da se nadje dvotrećinska većina ni oko jedne stvari koja treba da bude promenjena, jer mnoge stranke imaju zamerke oko različitih stvari i nijedna nema dovoljnu većinu - ocenila je Jerkov. Ona je dodala da će Ustav morati da se menja kada Srbija bude u mogućnosti da udje u EU zbog odredbe po kojoj su u Srbiji važeća samo ona međunarodna akta koja su ratifikovana u Srbiji.

- To znači da kada Srbija bude želela da postane članica EU ili će morati da menja Ustav ili neće moći da primenjuje zakone EU bez ratifikacije i Ustav će u tom momentu postati najveća prepreka ulasku Srbije u EU - kazala je Jerkov.

(BILSV, 08.11.2011.)



Izjave | Četvrtak, 09. 09. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Predlog evroparlamentaraca nije savršen, ali je korak napred

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da predlog evroparlamentaraca o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji „nije savršen“, ali da je LSV spremna da ga podrži.
Izjave | Sreda, 08. 09. 2021. | Komentara: 0

Kostreš: Siguran sam jedino da LSV neće menjati političke stavove

Nakon kritika na račun Nenada Čanka, lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine, i zahteva za njegovim hapšenjem zbog boravka na Cetinju, generalni sekretar LSV Bojan Kostreš ne isključuje mogućnost ni da vladajuća Srpska napredna stranka raskine komunalnu koaliciju sa Ligom u Novom Sadu. Kaže da su sve opcije otvorene, ali da LSV ni zbog čega neće menjati svoju politiku.
Izjave | Utorak, 07. 09. 2021. | Komentara: 0

Dačić nije vredan pomena. Njemu se svuda priviđaju pare jer ih voli

Na Cetinju je pokušano da se zgazi crnogorska država, crnogorski identitet i sve to da se uradi zato da bi se Crna Gora pretvorila u privezak u „srpskom svetu“ koji je potreban aktuelnoj Moskvi za izlazak na Jadran. To je ono što se događa već godinama, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook