Uspešno društvo neguje različitosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 18. 11. 2014. | Komentara: 0

Uspešno društvo neguje različitosti

ZRENJANIN - Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton podsetio je u autorskom tekstu objavljenom u listu „Zrenjanin“, povodom Međunarodnog dana tolerancije, da je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija pozvala sve svoje članice da 16. novembra obeleže Međunarodni dan tolerancije i na taj način ukažu na poštovanje i uvažavanje različitosti.

LSV

Kako je naveo, tolerancija podrazumeva poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti, kao i sposobnost prihvatanja različitosti, bilo da se radi o razlikama u političkom uverenju, ili o verskim, rasnim ili polnim razlikama.

– Zrenjanin je višenacionalna sredina koju je uvek krasilo bogatstvo različitosti. To bogatstvo može biti i velika prednost u borbi za bolje uslove života u gradu. Teško da može biti bolje u sredini u kojoj ne vladaju dobri odnosi među komšijama. Nema napretka u gradovima u kojima je „ulazna karta“ -  „ispravno“ ime ili prezime, ili samo dominantno političko uverenje – napisao je između ostalog Marton.

Poslanik LSV je ukazao i da je potrebno raditi na jačanju svesti da je tolerancija važna, a da se pre svega nameće potreba rada sa mladim ljudima.

– Deluje kao otrcana fraza kad se kaže da na mladima svet ostaje, ali bez svesnog mladog čoveka, koji poštuje tuđi stav i opredeljenje u svakom smislu reči, nema ni uspešnog društva. Takav mlad čovek može biti dobra prepreka ekstremističkim idejama koje oštro nameću svoj obrazac ponašanja i negiraju široku lepezu poštovanja ljudskih i građanskih prava – istakao je Marton.

On je predložio i da Grad Zrenjanin ustanovi nagradu za toleranciju, koja bi se 16, novembra dodeljivala pojedincima koji neguju ideju tolerantnog društva.
 
(BILSV, 18. 11. 2014)



Izjave | Utorak, 07. 09. 2021. | Komentara: 0

Kostreš: Žao mi je što nije bilo lustracije nego pomirenja

Meni je žao sto posle petog oktobra partneri Lige socijaldemokrata iz tadašnjeg DOS-a, a prvenstveno Demokratske stranke, nisu prihvatli naš zahtev za lustraciju pripadnika nacional-socijalističkog režima Slobodana Miloševića, komentariše za Danas Bojan Kostreš.
Izjave | Ponedeljak, 06. 09. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Neki bi da Crnom Gorom upravljaju iz Beograda

Ne znam kako će dalje ići odnosi Srbije i Crne Gore, ali meni to ne deluje kao bilo kakva najava dobrih odnosa. Oni će biti sve komplikovaniji jer se sve spustilo na nivo građanina. Da li mislite da će neko zaboraviti bacanje suzavca, šok-bombi i pucanje gumenim mecima na narod, kaže za Danas Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Izjave | Nedelja, 05. 09. 2021. | Komentara: 0

Društveni dijalog je početak svega

Nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se za različitim problemima, ali zakonska regulativa garantuje manjinama kulturnu autonomiju i ostvarivanje prava iz oblasti kulture, informisanja na manjinskom jeziku, obrazovanja i službene upotrebe jezika i pisima, na osnovu tačnog broja popisanih građana države projektuje i izdvaja sredstava za finansiranje različitih obaveza, ističe Olena Papuga



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook