Vlada Srbije legalizovala uzurpaciju državnog zemljišta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 16. 03. 2016. | Komentara: 0

Vlada Srbije legalizovala uzurpaciju državnog zemljišta

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški pozvao je danas Vladu Republike Srbije da pod hitno povuče svoj zaključak kojim se legalizuje uzurpacija državnog poljoprivrednog zemljišta, jer je protivzakonit i neustavan. Bogaroški je na konferenciji za novinare upozorio da je od poljoprivrednika koji u Somboru protestuju zbog uzurpacije državnog zemljišta, dobio dopis koji im je podeljen, a koji je navodno zaključak Vlade, donet 11. marta 2016. godine kojim se daju uputstva lokalnim samoupravama da, izuzetno u 2015. i 2016. godini, dozvole onima koji su uzurpirali državno poljoprivredno zemljište, da sami prijave uzurpaciju do 1. maja 2016. godine. Zauzvrat, s njima će biti zaključeno vansudsko poravnanje gde će cena koju treba da plate za to zemljište biti prosečna cena na teritoriji AP Vojvodine. 


Prekršeni Ustav i zakon

– Na zvaničnom sajtu Vlade nema ovog dokumenta, te ja u tom delu moram da stavim ogradu. Ali smo se obratili ministarstvu odmah po saznanju da je ovakav zaključak deljen i tražili da nam se hitno dostavi zaključak kako bi se i zvanično upoznali sa ovom novom praksom – rekao je Bogaroški. Podsetio je da su pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Pokrajinska vlada u više navrata upozoravali da su izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu katastrofalne, neprecizne i da će izazvati mnogo problema, te da će situacija u Somboru eskalirati i preneti se u ostale lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine.
– Ustavom je propisano da se zasnivanje prava na državnoj svojini mora definisati isključivo zakonom. Zakonom, koji je ova vlada donela na predlog ministarstva, definisano je da se uzurpatorima mora naplatiti trostruka zakupnina. Sad po ovom zaključku ispadne da, za manje nego što je cena koja se postiže na licitaciji, može da se legalizuje zloupotreba državnog zemljišta – istakao je Bogaroški.

Dat rok za otimanje 

Pokrajinski sekretar je zapitao i da li je rok do 1. maja, koji je ostavljen, rok do kog se zemljište koje do sada nije zauzeto može, kao na Divljem zapadu, zauzeti.
– Da li sada treba svaki poljoprivrednik, u opštinama gde nije održana licitacija, da zabode svoju zastavicu i da se nagodi sa Ministarstvom i lokalnom samoupravom da, u pola cene, to radi u 2016. godini? Ovaj zaključak mora pod hitno da se povuče, jer je nezakoniti i neustavan, a ministarstvo mora pod hitno da se izjasni ko su uzurpatori državnog zemljišta na teritoriji grada Sombora – naveo je Bogaroški. Upitao je i šta je sa obećanjem ministarke Snežane Bošković Bogosavljević da će biti kažnjeni svi uzurpatori državnog zemljišta. 
– Odakle sad, na predlog Ministarstva ovakav zaključak da treba da se napravi poravnanje i da se plati zakupnina u visini prosečne zakupnine u Vojvodini? Članom 62. zakona je jasno propisano šta se dešava sa onima koji uzurpiraju državno poljoprivredno zemljište - naplaćuje im se trostruka zakupnina. Ako se ne zna ko su, skida im se usev sa njive – rekao je Bogaroški ističuči da ne može zaključkom da se menja zakon. 
– Ova situacija iz Sombora je jasan dokaz da je zakon pao na prvom koraku. Jedina sreća u ovoj nesreći je što su raspisani republički izbori pa možda ministarka neće više biti ministarka u sledećem mandatu – dodao je on.

Pokrajina bez ingerencija

Odgovarajući na pitanje novinara o uzurpiranom zemljištu u Somboru, Bogaroški je ukazao da pokrajina nema ingerencije niti instirucionalne mehanizme da izvrši kontrolu, dok zapisnik poljoprivredne inspekcije koju je tamo poslalo Ministarstvo poljoprivrede nikad nije ugledao svetlost dana. 
– Šta su inspektori našli u Somboru? Poljoprivrednici tvrde da je u pitanju 5.300 hektara. Nije to 50 hektara, nisu to tri parcele, to je trećina ukupnog zemljišta koje je na raspolaganju u Somboru. Ako se primeni ovaj zaključlak, šta onda? Hoće sve otići – zapitao je pokrajinski sekretar. Upozorio je i da mnoge opštine još nisu donele programe za izdavanje državnog zemljišta u 2016. godini, iako je rok za to 31. mart. 
– Ovo pitanje se faktički odlaže dok god se ne steknu uslovi da uzme svako šta mu se sviđa, pa onda posle toga možemo da pravimo licitacije i dajemo u zakup, kad više ne bude bilo šta da se stavi u licitaciju. Ovo je katastrofa i ovo je sramota i ministarstvo konačno mora da radi svoj posao – zaključio je Branislav Bogaroški. 

(BILSV, 16. 03. 2016)




Izjave | Četvrtak, 11. 07. 2024. | Komentara: 0

Vreme je da se okrenemo saradnji i reformi Srbije

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš kaže za Danas da je ekspanzionizam kao koncept politička ideja koja se kao bumerang vrati onom narodu koji je pokreće na najgori mogući način.
Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

Unapređenjem Pahomija u mitropolita, Srpska pravoslavna crkva pokazala je koje vrednosti podržava, izdala je sve žrtve pedofilije i razočarala svoje vernike, kaže za Nova.rs advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik. 
Izjave | Četvrtak, 27. 06. 2024. | Komentara: 0

Vlast želi da ućutka svakog ko drugačije misli

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik objašnjava da se u slučajevima, kakav je zabrana ulaska u našu zemlju Feđi Štukanu, najčešće radi o diskrecionim ovlašćenjima, što znači da se ona sprovode bez kontrole i bez objašnjenja, a to vlast u Srbiji zloupotrebljava.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook