Vojvodina i Baden Virtemberg primer dobre saradnje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 12. 05. 2015. | Komentara: 0

Vojvodina i Baden Virtemberg primer dobre saradnje

NOVI SAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je danas da je 13 godina međusobne saradnje Vojvodine i nemačke Savezne pokrajine Baden – Virtemberg i svih međusobnih uvažavanja i napora primer, ne samo kako podunavske zemlje, regioni i gradovi sarađuju, nego i kako dva regiona, jedan iz Nemačke i jedan iz Republike Srbije, mogu da sarađuju.

LSV

Plan ambiciozan ali ostvariv

Sedlarevićeva je na tematskoj sednici Skupštine AP Vojvodine „Regionalni okvir za evropsku budućnost: iskustva nemačke Savezne pokrajine Baden -Virtemberg u procesima evropskih integracija“ podsetila da je u junu prošle godine potpisan protokol o saradnji dvaju parlamenata i istakla da je saradnja Baden-Virenberga i Vojvodine primer dobre prakse. Kako je naglasila, u oktobru je utvrđena vrlo ambiciozna agenda zajedničke saradnje u naredne dve godine u različitim oblastima - obrazovanja, ne samo dualnog obrazovanja nego i saradnje univerziteta, u oblasti zdravstva, privrede, poljoprivrede, ruralnog razvoja, međuparlamentrane saradnje. Ona ocenjuje i da, iako je agenca vrlo ambiciozna, ona vrlo sprovodiva jer postoji dobra volja i Baden-Virtenberga i Vojvodine da se na njoj  internzivno radi.

- Proces evropskih integracija Republike Srbije, poštovanje i primena principa subsidijarnosti, regionalizacija i decentralizacija jesu procesi u koje je Srbija tek ušla i tek počela da ih primenjuje i sprovodi. Vreme pred nama doneće mnogo obaveza, ne samo Republici Srbiji, ne samo AP Vojvodini, nego svih nas koji aktivno radimo na procesu evropskih integracija i zaista nam mnogo znači vaša podrška i pomoć – istakla je ona u obraćanju predsedniku Parlamenta savezne pokrajine Baden – Virtemberg Vilfridu Klenku.

Dogovor o daljim koracima u saradnji

Poslanica LSV je istakla i da je pre nepunih deset godina u Skupštini AP Vojvodine održana velika konferencija žena Podunavskog regiona i da su se poslanice Skupštine APV u oktobru 2014. susrele sa poslanicama Parlamenta Baden – Virtemberga, kada je dogovoreno da se intezivira saradnja i u okviru Dunavskog biroa pokrene inicijativa za ovim vidom organizovanja.

- Iskreno se nadam da ćemo biti u prilici da intenzivnije radimo na tome i u budućem periodu. Sa velikim zadovoljstvom, Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u oktobru će realizovati uzvratnu posetu Odboru za evropske poslove Baden - Virtemberga i mislim da ćemo upravo tada biti u prilici da govorimo o tome šta su naši dalji koraci u realizaciji zajedničke agende dvaju odbora koje smo predložili svojim skupštinama i vladama – zaključila je Maja Sedlarević.

(BILSV, 12.05.2015)



Izjave | Utorak, 24. 05. 2011. | Komentara: 0

Uručene knjige školskim bibliotekama u Orlovatu i Farkaždinu

ZRENJANIN - Omladina Gradskog odbora LSV Zrenjanin i ove godine, u sklopu obeležavanja Svetskog dana knjige, organizovala je veliku akciju prikupljanja knjiga pod nazivom "Knjiga se srcem daje". Na taj način ponovo je stavljen akcenat na značaj razvijanja kulture čitanja kod dece osnovnoškolskog uzrasta. Knjige su ovih dana uručene Osnovnim školama "Uroš Predić" u Orlovatu i "Dositej Obradović" u Frakaždinu.
Izjave | Ponedeljak, 23. 05. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Svaka treća osoba na izbornoj listi da bude žena

NOVI SAD - Portparolka i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Aleksandra Jerkov izjavila je za RTS da se LSV zalaže da se u novi Zakon o izboru narodnih poslanika unese odredba koja će omogućiti da svaka treća osoba na izbornoj listi bude žena.
Izjave | Nedelja, 22. 05. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Ja sam najveći protivnik separatistima

BEOGRAD - List Politika objavio je danas tekst o incidentima na finalnoj utakmici fudbalskog Kupa Srbije između FKVojvodine i FK Partizan, tumačeći ih u svetlu sukoba na relaciji AP Vojvodina- centralna vlast u Beogradu, koji su se tih dana intenzivirali.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook