Vojvodini je glava pognuta 1988.

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 07. 04. 2016. | Komentara: 0

Vojvodini je glava pognuta 1988.

BEOGRAD – Izvorni prihodi su samo oni kojie donese Skupština AP Vojvodine i to je osnovno zalaganje Lige socijaldemokrata Vojvodine koje će se nakon izbora ostvariti, istakao je danas šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljev. Gostujući na Radio Beogradu u emisiji „Talasanje“, Jakovljev je ukazao da je neophodna promena Ustava Srbije, kako bi se za Vojvodni obezbedili zakonodavna, izvršna, sudska vlast, imovina i izvorni prihodi, te da najveći problem nije sedam odsto ili Zakon o finansiranju, već što se Ustav ne čita. A Ustav, kaže Jakovljev, garantuje Vojvodini izvorne prihode. 



– Ukoliko te izvorne prihode, vojvođanske, raspisuje bilo ko, a ne Skupština AP Vojvodine, onda to nisu izvorni  prihodi, onda su to ustupljeni ili preneti prihodi. Sa ovim ćemo procvetati kad dobijemo sopstvene izvorne prihode, koje sami, svojom zakonodavnom vlašću utvrđujemo. Onda ćemo da procvetamo i mi i Republika Srbija– naveo je Jakovljev. 

Idemo na pobedu

Govoreći o nastupu na izborima, Jakovljev je ukazao da LSV u Vojvodini nastupa samostalno jer je regionalna stranka. 

– LSV je 26 godina stranka koja deluje na teritoriji AP Vojvodine i da se desi da nam za te izbore trebaju koalicioni partneri, istog trenutka bi smo stranku ugasili. Tako izlazimo sami jer je prirodno da izađemo sami i prirodno je da posle 26 godina Liga na tim izborima i pobedi i formira vladu – rekao je Jakovljev. Kada je u pitanju republički nivo, Liga izlazi u koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom i Liberalno demokatskom partijom zbog izbornog sistema koji je pravljen tako da bi odgovarao ranijem režimu i gde Liga, kao regionalna stranka, jednostavno nije u stanju da sama pređe cenzus. 

– Pošto će se dešavati važne stvari u republičkom parlametu, od promene Ustava pa nadalje, Liga jednostavno tamo mora da bude prisutna. Minimum saglasnosti koji smo našli u vezi budućnosti Srbije sa LDP-om i strankom Borisa Tadića nas je uveo u to što se u Vojvodini zove moba - mi ćemo da izađemo zajedno na izbore, da pređemo cenzus, a onda će LSV kroz svoju poslaničku grupu nastaviti da radi ono što je i do sada radila – istakao je Jakovljev.

Izjasniti se o zakonu o zemljištu 

Govoreći o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, Jakovljev je podsetio da se Liga tom aktu suprotstavljala godinama unazad, da je Skupština Vojvodine organizovala prvi okrugli sto na tu temu i tako izazvala ministarku da napravi tri javne rasprave u Nišu, Beogradu u Novom Sadu. Nakon toga je, nastavlja Jakovljev, Skupština APV napisala amandmane na taj zakon koji nisu prihvaćeni, pa je Liga predala zahtev udruženja poljoprivrednika da se zakon povuče, što takođe nije urađeno. Nakon preporuke Vlade Republike Srbije, odnosno njenog zaključka od 11. marta kojim se, praktično, legalizuje ono što je urađeno mimo zakona, Liga sada traži da se o tome izjasni Skupština AP Vojvodine. 

– Sada je zakon počeo da se primenjuje i na prvom koraku izazvao cirkus poput onog od 18.  marta u Gakovu, koji se širi na Rumu, Kikindu, Čoku, širom Vojvodine, pa će ovoga puta možda i poslušati Skupštinu Vojvodine, ako im je stalo do te Srbije i ako im je stalo da se uvede u red ono što je tu jedino izvozno potentno u ovom trenutku, a to je poljoprivreda – rekao je on.. 

Govoreći o programu LSV za poljoprivredu, Jakovljev je kazao da su subvencije za poljoprivrednike, koje su danas 4.000 dinara, više nego uvredljive, da je to gore nego sedam  posto za Vojvodinu, te da subvenicije moraju da budu u proseku onih koje daju zemlje u regionu što je otprilike 200 evra. 

– Ulaganje u prerađivačke kapacitete. Vovjodina zaista ne zaslužuje da prodaje kukuruz samo u obliku zrna, jer ćemo ga sutra prodavati u obliku klipa. Dakle, prerađivački kapaciteti. Formiranje fonda koji bi se bavio državnim zemljištem kad je u pitanju teritorija Vojvodine i ulaganje u nauku – rekao je Jakovljev. Istakao je da je pokrajinska skupština osnovala Institut „Biosens“, koji se bavi istim stvarima kojima je pre dve godine počela da se bavi i Silicijumska dolina - direktnom primenom najnovijih naučnih dostignuća u poljoprivredi. 

– Sve smo to u stanju sami da uradimo, samo nas pustite da dođemo do izvornih prihoda, pa ćemo urediti i zemlju i ono što iz te zemlje niče – rekao je Jakovljev. 

Glava sagnuta 1988. godine

Govoreći po potencijalnim koalicinim partnerima posle izbora, Jakovljev je rekao da će u Vladu Vojvodine, kad je formira LSV, dobro doći svako ko gleda Vojvodnu kao neodvojivi deo Srbije, a istovremeno i njen konstituens i ko smatra da AP Vojvodina mora da ima zakonodavnu, izvršnu sudsku vlast, izvorne prihode i imovninu. Nije želeo da licitira imenima stranaka. Na pitanje zašto je slogan „Dignu glavu!“ Jakovljev je rekao da je Vojvodini glava sagnuta još 1988. godine. 

– Duh vremena je takav da Vojvodina mora i može da podigne glavu. Posledice dignute glave koja ne hvata beleške nego diktira, su upravo onakva Vojvodina kakvu sam malopre opisao – rekao je Jakovljev.

(BILSV, 07. 04. 2016)




Izjave | Utorak, 08. 03. 2011. | Komentara: 0

Predsedništvo LSV zauzeće stav o predlogu
za rekonstrukciju Vlade Vojvodine

NOVI SAD - Komentarišući početak pregovora o rekonstrukciji Vlade Vojvodine, potpredsednik pokrajinske vlade Dušan Jakovljev rekao je za današnji Dnevnik da će konačan stav Lige socijaldemokrata Vojvodine o tom predlogu doneti njeno Predsedništvo.
Izjave | Ponedeljak, 07. 03. 2011. | Komentara: 0

Jakovljev: Efikasnost pokrajinske vlade zavisi od republičke

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) učestvovaće u razgovorima o eventualnim promenama u pokrajinskoj vladi kad bude obaveštena o tome šta se predlaže, izjavio je danas Tanjugu predsednik Političkog saveta LSV Dušan Jakovljev.
Izjave | Ponedeljak, 07. 03. 2011. | Komentara: 0

Ligaši ističu zastave širom Vojvodine

NOVI SAD - Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine, u poslednjih nedelju dana, smanjili su broj lokalnih samouprava u pokrajini u kojima nisu bile istaknute zastave Vojvodine. Sada se vojvođanska trobojka vijori u 32 od ukupno 45 opština i gradova, piše današnja Politika.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook