Vratiti rudnu rentu na nivo propisan zakonom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 03. 12. 2015. | Komentara: 0

Vratiti rudnu rentu na nivo propisan zakonom

NOVI SAD – Opštine Kikinda, Kanjiža i Srbobran, na čijim teritorijama Naftna industrija Srbije crpi oko 90 odsto nafte i gasa u odnosu na ukupnu eksploataciju na teritoriji Srbije, pokrenule su inicijativu da im se omogući da kompletan prihod od naplate rudne rente pripadne njima, a iako je taj predlog dobio načelnu podršku u republičkom parlamentu, konačni ishod zavisiće od novog zakona o naknadama koji je u pripremi, ukazao je danas zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku.

LSVDragan Budošan. Gostujući u „Jutarnjem programu“ Radio-televizije Vojvodine, Budošan je naveo i da Sekretrarijat učestvuje u radnoj grupi za izradu tog zakona, ali da pred nju još nije stigla takva inicijativa.

Međudržavni sporazum koči

– Ne verujem da tako nešto u tom zakonu može da prođe. Ali zakon je još u proceduri i ministar može tako nešto da predloži, a poslaničke grupe će o tome glasati i reći da li je to realno ili nije – rekao je Budošan. Naveo je da se na nepromenjivost rudne rente, koju Naftna industrija Srbije za eksploataciuju nafte i gasa plaća u iznosu od svega tri odsto, iako je zakonom predviđeno sedam, insistira jer u Međudržavnom sporazumu između Republike Srbije i Ruske federacije stoji da neće doći do pogoršanja uslova poslovanja u smislu poreza, taksi i nadoknada.
– Pokrajinski sekretarijat je skrenuo pažnju ministarstvu i tražili smo i tumačenje, obzirom da je taj sporazum napisan i definisan za tri projekta - podzemno skladište prirodnog gasa Banatski dvor, modernizacija tehnoloških procesa u okviru kompanije NIS i „Južni tok“. Obzirom da se od „Južnog toka“ odustalo pre godinu dana, smatramo da bi rudna renta trebalo da se vrati na onu zakonsku normu od sedam posto – istakao je Budošan dodajući da ipak misli da šanse da se to zaista i dogodi nisu realne.
– Pokrajinski sekretarijat je, kroz Radnu grupu, insistitrao da se poveća rudna renta, a oni su rekli da ta nadonkada od tri posto proizilazi iz međudržavnog sporazuma koji je mnogo jači. Međutim, mi smo insistirali da u zakonu piše deset posto. Možda će se sutra pojaviti neka nova kompanija koja će eksploatisati naftu i gas na ovim prostorima i zašto onda da im damo taj resurs za tri posto, ako je već dato NIS-u zbog nekih političkih razloga – naveo je zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku.

Medveđa usluga SVM

Govoreći o 27 amandmana na predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje su podnelei Savez vojvođanskih Mađara i Liga socijaldemokrata Vojvodine, Budošan je rekao da ima informaciju da nisu svi odbijeni. Između ostalog, usvojen je amandman koji su u identičnom obliku podnele obe stranke, a kojim se traži da AP Vojvodina zadrži nadležnost u vezi sa osnovnim geološkim istraživanjima.
– Po meni je tu SVM napravio, možda, čak i medveđu uslugu vojvođanskoj administraciji, obzirom da je tražio da Vojvodina donosi plan osnovnih geoloških istražuivanja, kao i da Vojvodina finansira ta osnovna geološka istraživanja, ne razrađujući pri tom dalje u zakonu: na koji način, od kojih sredstava i tako dalje. Koliko znam, LSV je razradila dalje tu ideju oko osnovnih geoloških istraživanja i finansiranja – dodao je Budošan.

(BILSV, 03. 12. 2015)



Izjave | Utorak, 07. 03. 2023. | Komentara: 0

Bešlin: Zapad je rešen da u svom dvorištu reši sve konflikte, Rusija dugo neće biti akter u međunarodnim odnosima

Istoričar dr Milivoj Bešlin, jedan od potpisnika apela za prihvatanje evro-američkog sporazuma o Kosovu, istakao je da nije siguran da je taj sporazum istorijska šansa koja se nalazi pred Srbijom, ali da je svakako reč o veoma važnom procesu koji se dešava.
Izjave | Subota, 04. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Položaj Vojvodine govori o nivou demokratičnosti u Srbiji

Položaj Vojvodine govori o nivou demokratičnosti u Srbiji i to je upravo i glavni problem zašto 2023. nije usvojen Zakon o finansiranju Vojvodine koji je, po Ustavu, morao biti usvojen do kraja 2008. godine, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.
Izjave | Petak, 03. 03. 2023. | Komentara: 0

Evropski sporazum za Kosovo se ne može odbiti

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da evropskim sporazumom Kosova i Srbije niko nije pobedio. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook