Vratiti rudnu rentu na nivo propisan zakonom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 03. 12. 2015. | Komentara: 0

Vratiti rudnu rentu na nivo propisan zakonom

NOVI SAD – Opštine Kikinda, Kanjiža i Srbobran, na čijim teritorijama Naftna industrija Srbije crpi oko 90 odsto nafte i gasa u odnosu na ukupnu eksploataciju na teritoriji Srbije, pokrenule su inicijativu da im se omogući da kompletan prihod od naplate rudne rente pripadne njima, a iako je taj predlog dobio načelnu podršku u republičkom parlamentu, konačni ishod zavisiće od novog zakona o naknadama koji je u pripremi, ukazao je danas zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku.

LSVDragan Budošan. Gostujući u „Jutarnjem programu“ Radio-televizije Vojvodine, Budošan je naveo i da Sekretrarijat učestvuje u radnoj grupi za izradu tog zakona, ali da pred nju još nije stigla takva inicijativa.

Međudržavni sporazum koči

– Ne verujem da tako nešto u tom zakonu može da prođe. Ali zakon je još u proceduri i ministar može tako nešto da predloži, a poslaničke grupe će o tome glasati i reći da li je to realno ili nije – rekao je Budošan. Naveo je da se na nepromenjivost rudne rente, koju Naftna industrija Srbije za eksploataciuju nafte i gasa plaća u iznosu od svega tri odsto, iako je zakonom predviđeno sedam, insistira jer u Međudržavnom sporazumu između Republike Srbije i Ruske federacije stoji da neće doći do pogoršanja uslova poslovanja u smislu poreza, taksi i nadoknada.
– Pokrajinski sekretarijat je skrenuo pažnju ministarstvu i tražili smo i tumačenje, obzirom da je taj sporazum napisan i definisan za tri projekta - podzemno skladište prirodnog gasa Banatski dvor, modernizacija tehnoloških procesa u okviru kompanije NIS i „Južni tok“. Obzirom da se od „Južnog toka“ odustalo pre godinu dana, smatramo da bi rudna renta trebalo da se vrati na onu zakonsku normu od sedam posto – istakao je Budošan dodajući da ipak misli da šanse da se to zaista i dogodi nisu realne.
– Pokrajinski sekretarijat je, kroz Radnu grupu, insistitrao da se poveća rudna renta, a oni su rekli da ta nadonkada od tri posto proizilazi iz međudržavnog sporazuma koji je mnogo jači. Međutim, mi smo insistirali da u zakonu piše deset posto. Možda će se sutra pojaviti neka nova kompanija koja će eksploatisati naftu i gas na ovim prostorima i zašto onda da im damo taj resurs za tri posto, ako je već dato NIS-u zbog nekih političkih razloga – naveo je zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku.

Medveđa usluga SVM

Govoreći o 27 amandmana na predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje su podnelei Savez vojvođanskih Mađara i Liga socijaldemokrata Vojvodine, Budošan je rekao da ima informaciju da nisu svi odbijeni. Između ostalog, usvojen je amandman koji su u identičnom obliku podnele obe stranke, a kojim se traži da AP Vojvodina zadrži nadležnost u vezi sa osnovnim geološkim istraživanjima.
– Po meni je tu SVM napravio, možda, čak i medveđu uslugu vojvođanskoj administraciji, obzirom da je tražio da Vojvodina donosi plan osnovnih geoloških istražuivanja, kao i da Vojvodina finansira ta osnovna geološka istraživanja, ne razrađujući pri tom dalje u zakonu: na koji način, od kojih sredstava i tako dalje. Koliko znam, LSV je razradila dalje tu ideju oko osnovnih geoloških istraživanja i finansiranja – dodao je Budošan.

(BILSV, 03. 12. 2015)



Izjave | Subota, 24. 09. 2022. | Komentara: 0

LSV će dobiti novo rukovodstvo

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je odlučio da se na predstojećim stranačkim izborima ne kandiduje za predsednika stranke. On je u izjavi za televiziju Nova S istakao i da će LSV uskoro zauzeti kurs koji je prikladniji sadašnjici.
Izjave | Sreda, 21. 09. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Putin vuče Srbiju u propast zajedno sa Rusijom

Izjava ruskog predsednika Vladimira Putina, u kojoj tvrdi da redovno razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o ključnim pitanjima daljeg razvoja saradnje, samo pojačava sumnju Evropske unije u iskrenost Srbije na evropskom putu, rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 
Izjave | Sreda, 21. 09. 2022. | Komentara: 0

Marton: Čanak ostaje sa nama

Portparol LSV Aleksandar Marton kaže da Liga uvažava odluku Nenada Čanka, da se on povuče sa čela, ali da on svakako ostaje sa ligašima. Podseća da je Čanak i dalje pokrajinski poslanik.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook