Zakon o turizmu da suzbije sivu ekonomiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 01. 10. 2015. | Komentara: 0

Zakon o turizmu da suzbije sivu ekonomiju

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine će podržati izmene Zakona o turizmu, ako budu prihvaćeni amandmani koje su podneli poslanici ove poslaničke grupe, istakla je narodna poslanica LSV u Skupštini Srbije Olena Papuga.

LSV

Potrebna bolja teritorijalna pokrivenost inspekcije

Tokom načelne rasprave o izmenama zakona ona je ukazala da postoji mnogo primera kada turističke agencije svesno zanemaruju zakon i posluju na štetu klijenata, dodavši da je to naročito izraženo leti.

- Putnici u dogovaranju putovanja često ne znaju ko je organizator, pa ako dođe do nesporazuma uglanvom računaju na posrednike koji nemaju odgovornost. Oštećeni turisti često nemaju kome da se obrate kada su njihova prava uskraćena, jer se Zakon o zaštiti prava potrošača često zanemaruje. U oblasti turizma u Srbiji vlada siva ekonomija i ako ovaj predlog izmena to zaustavi onda je opravdano njegovo izglasavanje – istakla je Papuga i dodala da bi preraspodelom ovlašćenja inspekcijskih službi i prenošenjem dela nadležnosti na ovlašćene inspekcijske organe jedinice lokalne samouprave, moglo doći do bolje teritorijalne pokrivenosti.

Napomenula je da turistička inspekcija nema dovoljno kapaciteta i da postoji nesrazmera u odnosu na obim posla i broj inspektora koji taj posao obavlja, kao i da u većim turističkim centrima, kao što su Kopaonik ili Zlatibor, nije sistematizovano nijedno radno mesto turističkog inspektora. Prema rečima Papuge, ispitivanja su pokazala da je u turističkim organizacijama puno nestručnog kadra na rukovodećim mestima, posebno na lokalnom nivou.

Obrazovanje važan faktor

Poslanica LSV je ocenila da je vodeći faktor u razvoju turizma obrazovanje, te je navela da u Vojvodini ima 117 redovnih srednjih škola u 39 opština - njih 12 (ekonomske škole) izvode programe ugostiteljsko-turističke struke, od kojih su 11 državne i jedna privatna škola. Osim toga, izdvojila je i Prirodno matematički fakultet u Novom sadu i Ekonomski fakultet u Subotici, Fakultet poslovne ekonomije (Univerzitet EDUCONS) u Sremskoj Kamenici i Fakultet za sport i turizam u Novom Sadu.

- U prvom redu za razvoj turizma treba računati na banje i planine, lekovite izvore, a u Vojvodini neiskorišćene termalne vode po kojima su zemlje u okruženju, posebno Mađarska, u svetu prepoznatljive i to im omogućuje zaradu preko cele godine. Znamo da su lokalne samouprave u Mađarskoj oživele i da žive baš od toga što su otkrili te termalne vode i što su napravile od toga biznis – naglasila je Papuga i dodala da su ljudi u Vojvodini najviše zainteresovani za etno priču, jer turisti žele da vide i osete atmosferu nekadašnjeg života.

Nedovoljno iskorišćeni potencijali Vojvodine

Kao najveće nedostatke vojvođanskog turizma je navela nedostatak novca, ali je dodala da je i u Vojvodini primetan nedostatak profesionalnijih kadrova koji bi upravljali marketingom. Govoreći o ekoturizmu, navela je i da je Vojvodina nedovoljno iskoristila te potencijale.

- U Vojvodini je do danas pod zaštitu stavljen veliki broj prirodnih dobara, na ukupnoj površini od preko 120.000 hektara. Pod zaštitom se nalazi preko 130 prirodnih dobara od kojih je najznačajnija Fruška gora. Ti potencijali su neiskorišćeni. Ispitivanja kažu da je samo jedna trećina toga iskorišćena – zaključila je Olena Papuga.

(BILSV, 01.10.2015)



Izjave | Utorak, 29. 11. 2022. | Komentara: 0

Mrnuštik: Deca nisu igračke, žene nisu pokretne materice

Deca nisu igračke da se mogu deliti kako tvrde Dveri, niti smo mi žene pokretne materice da nas tako posmatraju. Dalje ruke od naših reproduktivnih prava, dalje ruke od naših materica. Neće moći i neće vam proći, kaže članica Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Mrnuštik
Izjave | Ponedeljak, 28. 11. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Vreme je da ponudimo vrednosnu i političku alternativu Vučiću i njegovim saveznicima

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio jie da je najava Ivice Dačića da će obilaznica oko Beograda poneti ime Milutina Mrkonjića u skladu sa svime što nam se događa, te da je pitanje dana kada će rehabilitovati Slobodana Miloševića.
Izjave | Petak, 25. 11. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina je deo Srbije, nacionalističke ideje treba sankcionisati

Komentarišući šal Viktora Orbana, na kojem je prikazana velika Mađarska koja obuhvata teritorije Hrvatske, Slovačke, Rumunije, Ukrajine i Vojvodine, ali i druge slične incidente mađarskog premijera, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže da je Vojvodina deo Srbije, a da se nacionalističke ideje moraju sankcionisati.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook