Jerkov: Tražimo vraćanje otetog od Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 11. 04. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Tražimo vraćanje otetog od Vojvodine

BEOGRAD - Izuzetno je važno da Vojvodini imovina bude vraćena što pre, jer njeni građani trpe štetu zato što to još nije urađeno. Ovo u intervjuu za Kurir kaže poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov, objašnjavajući zahtev lidera ligaša Nenada Čanka koji je inicirao na sastanku s premijerom Mirkom Cvetkovićem.
 
Šta treba da se vrati?
- Sve ono što je Vojvodini oduzeto ukidanjem autonomije - putevi, železnice, elektroprivreda, lutrija, pošta, Telekom i ostala imovina. Ovo bi podrazumevalo i obeštećenje Vojvodine za lošu privatizaciju NIS.
 
Jeste li spremni na ustupke?
- Minimum koji smo spremni da prihvatimo je da imovina Vojvodine postane sve ono čime trenutno pokrajina raspolaže.
 
I dalje zahtevate vojvođansku policiju?
- Od toga ne odustajemo.
 
Hoćete li sarađivati s drugim strankama na promeni Ustava, na primer sa URS?
- Samo nekoliko stranaka želi da se Ustav promeni i nijedna to ne može da uradi sama. Što se tiče saradnje sa URS, koji je odnedavno zainteresovan za decentralizaciju i regionalizaciju, mogu samo da iskažem zadovoljstvo time što su počeli da se zalažu za politiku koju LSV vodi već 20 godina.
 
Podržavate li inicijativu SNS za promenu Ustava koja predviđa smanjenje broja poslanika?
- Spremni smo da sarađujemo sa svima koji žele da menjaju loš ustav, čak i sa SNS. Međutim, promena Ustava ne sme da bude samo parcijalna i kozmetička, kakvu predlaže SNS, već temeljna i suštinska.
 
Pokrenuli ste postupak za ocenu ustavnosti novih registarskih tablica?
- Ustav je jasan - u Republici Srbiji je u službenoj upotrebi samo ćirilično pismo. I registarske oznake automobila morale bi biti pisane ćiriličnim pismom, a svakako se ne bi smele koristi grafeme X, Y, W i sve one koje u srpskoj azbuci ne postoje.

(Kurir, 11. 04. 2011.)



Saopštenja | Sreda, 31. 01. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin je jedan od najskupljih gradova za život

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani poziva predstavnike gradske vlasti da objasne građanima i građankama Zrenjanina kako da prežive mesec kada im je za zadovoljenje osnovnih životnih potreba neophodna skoro jedna i po plata, a od početka ove godine u Zrenjaninu je poskupelo grejanje, parking, usluge iznošenja i deponovanja smeća, a nedavno je poskupelo i odvođenje otpadnih voda za skoro 70 procenata.
Saopštenja | Ponedeljak, 29. 01. 2024. | Komentara: 0

Anketni odbor da istraži čime je Vulin zadužio Putinov režim da bi dobio orden njegove tajne službe

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođini zahteva od Narodne skupštine Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku formira Anketni odbor koji bi istražio delovanje bivšeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook