Kad će izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 16. 07. 2015. | Komentara: 0

Kad će izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upitala je danas ministra Aleksandra Vulina zašto još na dnevni red nisu stigle izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, i pored toga što je 159 poslanika pružilo podršku kampanji „P(B)ravo za mame“.

LSV

Isplata plata trudnicama direktno iz budžeta

Ona je u svom poslaničkom pitanju navela da je ova kampanja počela 8. marta 2014. godine ispred Narodne skupštine Republike Srbije u kojoj je tada učestvovalo 250 mama, porodilja i trudnica koje su razgovarale sa narodnim poslanicima.

- Toga se svi dobro sećamo, jer su se te mame slikale i sa nama. Podržali smo ih – istakla je Papuga i pojasnila da je sporan član 13 Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji se odnosi na isplatu plata trudnicama i mamama. Odnosno, odnosi se na postupak uplate sredstava. Predložene izmene bi omogućile direktnu isplatu plata porodiljama iz budžeta, a ne sa računa poslodavca, kako bi se izbeglo kašnjenje njihovih primanja.Takođe, izmene podrazumevaju i da poslodavac prijavljuje i odjavljuje porodilju na početku i kraju odsustva, umesto svaki mesec – navela je poslanica LSV.

Podrška 159 poslanika

Tri organizacije „Srbija u pokretu“, „Centar za mame“ i Udruženje „Roditelj“ su mobilisali mame u periodu od aprila do maja 2014. godine, organizovale su razgovor sa nama poslanicima, dodala je. Posle toga su koordinatorke ovog projekta razgovarale i sa ministrom Vulinom i tadašnjim ministrom Lazarom Krstićem i pozvale ih da učestvuju u radnoj grupi koja bi pripremila izmene Zakona.

- Radna grupa se do sada nije sastala, nije imala precizan dnevni red, nisu bili koncizni zaključci. Sve sa utiskom odugovlačenja. Tek na zimu, između 2014. i 2015. godine uvrštena je izmena člana 13 u skupštinsku proceduru, ali izmene zakona koji je ministar Vulin obećao, još uvek nisu stigle na dnevni red. Da naglasim, izmena Zakona o finansijskoj podrški porodici sa decom, zbog koje je i vođena ta kampanja „P(B)ravo za mame“, se nije dogodila uprkos obećanju nas 159 poslanika, ministra Vulina i tadašnjeg ministra Krstića – istakla je Olena Papuga.
.
U svom poslaničkom pitanju upućenom ministru Vulinu, uz molbu da odgovori u što kraćem roku, ona je upitala kada njegovo ministarstvo predložiti izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, da li će to stići do septembra i da li ta radna grupa ima nameru da se sretne sa mamama i da zajedno sačine izmene zakona o finansijskoj podršci porodicama.


(BILSV, 16.07.2015)



Odbori LSV | Četvrtak, 03. 10. 2024. | Komentara: 0

Građani ne traže (samo) izvinjenje Elektrodistribucije, nego (i) utvrđivanje odgovornosti krivaca

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje rukovodstvu Elektrodistribucije da građani Vojvodine ne traže samo njihovo izvinjenje zbog skandala u vezi očitavanja brojila za električnu energiju, nego i odgovornost svih onih koji su doveli do ove situacije.
Odbori LSV | Sreda, 02. 10. 2024. | Komentara: 0

Vrščani su uvek bili protiv mržnje, netolerancije i fašizma

Povodom 80 godina od oslobođenja Vršca od fašizma, sa ponosom se sećamo hrabrosti i žrtava onih koji su položili svoje živote za slobodu. Naši preci su pokazali neustrašivost, ujedinjeni u borbi protiv zla koje je pretilo da uništi sve ono što je svetlo i plemenito u ljudima.

Odbori LSV | Sreda, 02. 10. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninski naprednjaci se stide antifašističke borbe

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je sramota što lokalna naprednjačka vlast već godinama zanemaruje Dan oslobođenja Zrenjanina u Drugom svetskom ratu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook