Ko izostavlja rusinski jezik u Ruskom Krsturu?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 04. 07. 2018. | Komentara: 0

Ko izostavlja rusinski jezik u Ruskom Krsturu?

Novi Sad, 04. jul 2018 - Prava nacionalnih zajednica su Ustavom Republike Srbije zagarantovana, te se nameće pitanje zašto ih ne poštuju predstavnici vlasti u lokalnim samoupravama.

LSV

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Olena Papuga je isto pitanje postavila i pokrajinskom ombudsmanu, ali i Vladi Srbije.

Naime, u Ruskom Krsturu se u nedelju održavaju izbori za Saveta Mesne zajednice. Sa tim u vezi, na adrese građana stigli su pozivi samo na srpskom jeziku, iako je rusinski u zvaničnoj upotrebi u opštini Kula.

Ustav u svom člana 79. precizira da je pravo pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica na očuvanje posebnosti, što podrazumeva i pravo na upotrebu svog jezika i pisma.

Statut AP Vojvodine („Službeni list APV“, br. 20/2014) u članu 24. stav 1. utvrđuje da su u organima i organizacijama AP Vojvodine u službenoj upotrebi srpski jezik i ćiriličko pismo, mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma. Pored toga, u stavu 2. propisano je i da organi AP Vojvodine u okviru svojih nadležnosti preduzimaju mere u cilju doslednog ostvarivanja zakonom uređene službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica.

Papuga u skladu sa važećim propisima zahteva od nadležnih da se ovaj propust preispita želeći da veruje da se radi samo o nečijoj nepažnji.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Izjave | Utorak, 14. 06. 2011. | Komentara: 0

Vojvodina adut Srbije u evrointegracijama

NOVI SAD - U Skupštini AP Vojvodine danas je održana promocija publikacije "Vodič kroz strategiju Evropa 2020", koju je priredio Evropski pokret u Srbiji. Promociju je otvorila potpredsednica pokrajinske Skupštine Maja Sedlarević, koja je tom prilikom istakla da očekuje da će naša zemlja do 2020. godine biti članica Evropske unije, naglasivši pri tom da je Vojvodina adut Srbije na tom putu.
Izjave | Utorak, 14. 06. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Decentralizacija znači više ovlašćenja srednjem nivou vlasti

BEOGRAD - Komentarišući danas izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave koje su predložili Ujedinjeni regioni Srbije, lider LSV Nenad Čanak rekao je novinarima da je LSV dala potpis da se taj predlog izmena zakona nađe na dnevnom redu jer je to pitanje, naveo je, bitno za dalju demokratizaciju.
Odbori LSV | Utorak, 14. 06. 2011. | Komentara: 0

Predstavnici LSV Novi Sad dali krv

NOVI SAD - Izvršni odbor Gradskog odbora LSV Novi Sad organizovao je jutros akciju dobrovoljnog davanja krvi u okviru koje su se članice i članovi ovog odbora dali krv u Zavodu za transfuziju krvi. Time je obeležen Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi, a kako je rekao predsednik IO GrO LSV Novi Sad Robert Kolar, ovaj "mali" gest uzima malo vremena, a nekome će dati puno istog.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook