Kostreš: Ako Pastor ne dođe, razgovaraće se o planu B

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 24. 02. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Ako Pastor ne dođe, razgovaraće se o planu B

NOVI SAD – Više je nego jasno da postoji problem u funkcionisanju vojvođanske administracije i ideja LSV-a je da pokušamo da u direktnom kontaktu triju lidera prevaziđemo te probeme.

LSV

Mislimo da je interes građana Vojvodine na prvom mestu i da je neophodnost funkcionisanja pokrajinske administracije važna – izjavio je za Dnevnik zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, najavljujući da će Liga pokušati da prevaziđe „sva otvorena pitanja“. 
Kako objašnjava, „očigledno je da postoje određeni ’šumovi’ u komunikaciji i da Vlada Vojvodine, odnosno vojvođanska administracija i vladajuća koalicija imaju problema“. Kostreš je, kako tvrdi, optimista da će sastanak koji je zatražio lider LSV-a Nenad Čanak uspeti. No, ukoliko ne bude dogovora, upozorava, neće biti Vlade Vojvodine. Ujedno kaže da Liga ne želi da daje spisak problema o kojima će se na sastanku u petak razgovarati. Dnevnik dalje piše i da međutim, ligaši smatraju da u direktnom kontaktu triju lidera - DS-a, LSV-a i SVM-a - koji se nije tako skoro dogodio, treba da se otvore sva pitanja i da se ona reše.

Probleme staviti na sto

– SVM je, recimo, otvorio pitanje „Vojvodinašuma”, to je, dakle, kadrovsko pitanje, s druge strane, imamo Zakon o finansiranju Vojvodine koji nije donet godinama i koji je objektivno veliki problem za funkcionisanje vojvođanske administracije. Ne vidim više problema, ali ako neko vidi da postoji, treba da ih stavi na sto i da probamo da ih rešimo – poručuje Kostreš. Kako kaže, ne razume zbog čega se smena direktora u „Vojvodinašumama“ toliko „politizuje“. Povodom dileme o tome da li je povod za sastanak bio samo dešavanje u „Vojvodinašumama“, Kostreš odgovara:
– Došli smo u priliku da Vlada Vojvodine ispoštuje odluku suda, a da onda Pastor kaže „Ja ću da izađem iz koalicije”. Hajde da razgovaramo o tome. Podsetiću vas da je Viši sud u Novom Sadu doneo presudu da Marta Takač ne može biti direktorka. Na tu presudu su se žalili Marta Takač i Vlada Vojvodine. Apelacioni sud je doneo definitivnu doluku da ona ne može biti na tom mestu pa je Vlada Vojvodine, u skladu sa zakonima i presudom suda, imenovala vršioca dužnosti, koji nije član nijedne stranke, koji je bio na konkursu i koji, po sudu, ima svu potrebnu dokumentaciju. 
Dakle, ne vidim nikakav razlog da se to pitanje politizuje ili da to bude razlog zašto bi se raspadala vojvođanska koalicija. Možda je to izgovor da bi se izašlo iz vojvođanske administracije, i onda to treba da se objasni. Prosto, LSV je spreman da razgovara o svim postojećim problemima, pa i tom, ali ne vidimo kako možemo mimo odluke suda donositi bilo kakve odluke – primećuje zamenik predsednika LSV-a. Odgovor na pitanje da li postoji još neki problem osim dva nabrojana, kako kaže Kostreš, daće Čanak, Pajtić i Pastor. 

Sporan Ustav

Na dilemu šta ne valja u Zakonu o finansiranju Vojvodine odgovara da je „sporno sve jer iz lošeg, katastrofalnog Ustava, ne možete dobiti dobar zakon“. Liga je, podseća, bila protiv donošenja Ustava, ali u trenutku kada je proglašen, rekli su da ga prihvataju i da će funkconisati po njemu dokle god ne bude promenjen. 
– Dokle god je na snazi, moramo ga poštovati. Ustav je loš i zakon ne može biti dobar. Ali, Vlada Vojvodine je pokušala da ga kroz predlog poboljša što je više moguće i da se napravi najbolje moguće rešenje – primećuje Kostreš. A na pitanje šta misli o ideji potpredsednika DS-a Gorana Ješića da se Pajtić vrati na poslaničko mesto u republički parlament kao šef najveće opozicione stranke, Kostreš kaže da je to „najpre pitanje za unutar DS-a“.
– Drugo, postoji ovaj sastanak koji je zakazan, koji će se, koliko ja vidim, održati. Neka lideri stranaka razgovaraju o svim pitanjima. To može biti jedno od pitanja, ja ga ne bih delegirao, niti će Liga to učiniti. Ali ako ga neko stavi na sto, mi smo spremni o tome da razgovaramo – tvrdi Kostreš.

Biće plana B

A u izjavi za Politiku Kostreš nije želeo da odgovara na Pastorov ultimatum rekavši da LSV ima obavezu prema građanima da očuva mir u koaliciji. Ukoliko Pastor odbije da dođe na taj sastanak, Kostreš kaže da će se onda razgovarati o planu B, koji će onda biti saopšten javnosti. Upitan o kojim pitanjima će Čanak, Pajtić i Pastor  razgovarati, Bojan Kostreš kaže:
– Preventivno, pitanje zakona o finansiranju Vojvodine koje je važno za konzumiranje autonomije, ali i za funkcionisanje Vlade Vojvodine. To su stvari koje treba da se dogovaraju i predlog treba da ide na skupštinu. Nije prvi ni poslednji put da se u vladi usaglase neki stavovi, a da na skupštini budu drugačija polazišta. Sa druge strane, taj predlog treba da se učini prihvatljivim i za opoziciju, jer treba da bude izglasan na republičkom nivou.      

(BILSV, 24. 02. 2015)



Izjave | Četvrtak, 27. 06. 2024. | Komentara: 0

Vlast želi da ućutka svakog ko drugačije misli

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik objašnjava da se u slučajevima, kakav je zabrana ulaska u našu zemlju Feđi Štukanu, najčešće radi o diskrecionim ovlašćenjima, što znači da se ona sprovode bez kontrole i bez objašnjenja, a to vlast u Srbiji zloupotrebljava.
Saopštenja | Utorak, 25. 06. 2024. | Komentara: 0

Vučiću delfinarijum u Beogradu bitniji od pijaće vode za građane Vojvodine

Liga socijaldemkrata Vojvodine – VOJVOĐANI podseća predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da 800.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu.
Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Po 127. put zahtevamo, rešite problem protivgradne zaštite!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI po 127. put postavlja pitanje vlastima kada će rešiti problem protivgradne zastite.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook