Kostreš: Najvažnije je pitanje autonomije Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 12. 06. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Najvažnije je pitanje autonomije Vojvodine

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su, u procesu izmene političkog sistema, najvažnija pitanja autonomije Vojvodine kao i decentralizacije i regionalizacije Srbije, koja bi trebalo da budu regulisana novim Ustavom, izjavio je danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

LSV

Širi konsenzus za rešavanje statusa Vojvodine


- Dobro je da se razmišlja o promeni celokupnog političkog sistema, jer Srbija sa ovakvim političkim sistemom, Ustavom i mnogim zakonima koji taj sistem definišu, ne može da uđe u EU i bolje je da se u tom pogledu sami pripremamo, nego da nam bude nametnuto kao uslov - rekao je Kostreš Tanjugu.

Prema njegovim rečima, za LSV je najvažnije pitanje autonomije Vojvodine i pitanje decentralizacije i regionalizacije Srbije, što su rešenja koja su se pokazala kao neodrživa i pogrešna. Ta rešenja su posledica pokušaja da se pitanje autonomije Vojvodine stavi pod tepih, a ne da se reši, naveo je on i naglasio da će u raspravi o izmeni političkog sistema LSV insistirati na tome da Vojvodini Ustavom budu garantovani zaonodavna, izvršna i sudska vlast, izvorni prihodi i imovina. Kostreš smatra da za rešavanje pitanja statusa Vojvodine mora postojati širi konsenzus i da se ono rešava na tragu evropskih standarda i stečenih prava, koje je Vojvodina stekla kroz istoriju.

- Trebaće nam za to mnogo energije i razgovora, ali ja sam optimista i nadam se da ćemo na kraju doći do rešenja koje može biti prihvatljivo za sve - kazao je Kostreš i ponovio da je nadležnosti, finansiranje i druga ključna pitanja koja se odnose na Vojvodinu neophodno definisati Ustavom. Svaka nova većina u republičkom parlamentu može da promeni zakone o nadležnosti i finansiranju Vojvodine i onda to Vojvodinu čini nestabilnim političkim prostorom, upozorio je Kostreš i dodao da zato te teme moraju biti definisane Ustavom. Dok novi Ustav Srbije ne bude donet, moraju biti usvojeni zakoni o finansiranju i nadležnostima pokrajine, koji bi trebalo da budu u skladu sa kapacitetima vojvođanske administracije i potrebama građana Vojvodine, rekao je on.

Važan način izbora poslanika i odbornika

Upitan da prokomentariše najave o mogućem smanjivanju broja poslanika i odbornika u skupštinama, zamenik predsednika LSV je istakao da je mnogo važnije to kako se predstavnici građana biraju nego koliko ih ima.

- LSV ne beži od smanjivanja broja poslanika ili odbornika jer to može da bude korisno rešenje, ali je bitnije da se dogovorimo na koji način će oni biti birani - istakao je Kostreš i naveo da danas više od polovine opština u Srbiji nema svoje predstavnike u republičkom parlamentu, pa ako bi broj poslanika bio drastično smanjen taj problem zastupljenosti građana bio bi još veći.

U LSV smatraju da je proporcionalni izborni sistem, sa više izbornih jedinica na republičkom nivou, u ovom momentu najpravedniji, zaključio je Kostreš.

Suočavanjem s prošlošću ka evropskoj budućnosti

Ukazujući na neophodnost produženja važenja Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg kao zakon o lustraciji, na čemu LSV insistira, Kostreš je rekao da je za Ligu bitno, pre svega, da taj zakon konačno bude primenjen, jer Srbija mora da se suoči sa prošlošću, radi svoje evropske budućnosti.

- To nije zbog toga što LSV sad želi da juri veštice ili da se obračunava sa svojim političkim neistomišljenicima, nego zato što smatramo da moramo da se suočimo sa prošlošću i da odgovaraju svi oni koji su se ogrešili o demokratska prava i građanske slobode. Dok se Srbija ne suoči sa prošlošću iz 90-ih godina prošlog veka, ne možemo da očekujemo evropsku budućnost - upozorio je Kostreš i napomenuo da to ko je kriv za kršenje demokratskih i građanskih prava treba da utvrđuje nezavisno telo koje bira Skupština Srbije, a ne da o tome odlučuje bilo koja politička partija ili opcija.

Ukoliko to ne bude urađeno, stalno ćemo se sudarati sa nekim novim političkim pitanjima i pokušajima da ona budu zaboravljena, a ne mogu se zaboraviti, rekao je zamenik predsednika LSV i dodao da, u tom pogledu, predstoji obeležavanje 20. godišnjice događaja u Srebrenici.

- Mi kao društvo i kao država nemamo jasan stav o tome da li Srebrenica i na koji način treba da se obeleži, da li je to bio genocid, kako Srbija kao država i društvo, građani Srbije treba da se odnose prema tome - naveo je Kostreš i dodao da su to veoma bolna pitanja, koja moramo da rešimo i ukazao na to da lustracija ne može da bude nekakav politički mehanizam nego mora da bude proces koji rade nezavisni organi, izabrani od Skupštine Srbije i mislim da će nam to omogućiti bolju budućnost i evropsku perspektivu.

(BILSV, 12.06.2015)



Saopštenja | Četvrtak, 20. 06. 2024. | Komentara: 0

Zar u Vojvodini ili Nišu nema porodica kojima je potrebna pomoć?

Vest da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju opredelilo 10 miliona dinara za tri projekta lokalnih samouprava iz Republike Srpske samo je još jedan u nizu primera izostanka bilo kakve strategije za rešavanje demografskih problema u Srbiji.
Saopštenja | Sreda, 19. 06. 2024. | Komentara: 0

Orden dodeljen vladiki Kačavendi je šamar za sve građane Srbije i BiH

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da, u skladu sa unutrašnjim propisima crkve, poništi odluku o dodeli ordena penzionisanom vladiki Kačavendi. 
Odbori LSV | Nedelja, 16. 06. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu, dokaz da proces izgradnje ove velike fabrike automobilskih guma obiluje brojnim aktivnostima koje su duboko izvan zakonskog okvira.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook