Kostreš: Promena Ustava po evropskim standardima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 14. 06. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Promena Ustava po evropskim standardima

BEOGRAD - Pred novi sastanak Akcionog tima za promenu političkog sistema, koji će biti sledeće nedelje, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže da je suština svih pregovora da se na kraju dođe do promene Ustava koji bi bio sačinjen prema evropskim standardima.

LSV
 
Da li Srbija želi da bude deo EU ili ne
 
Kosteš je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je po sadašnjem Ustavu naše zakonodavstvo iznad evropskog, a nemoguće je da po takvom Ustavu Srbija bude članica EU.
- S druge strane, nije definisan položaj Vojvodine na pravi način, preambula je potpuno nerealna i neracionalna. Imamo još nekoliko tema o kojima treba da razgovaramo. Po našem sudu, Srbija ne može biti definisana kao država srpskog naroda i svih ostalih, Srbija pripada svim građankama i građanima koji u njoj žive, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. To su teme do kojih mi moramo doći. Da li ćemo ići kroz zakone koje treba menjati, pa na kraju menjati Ustav ili ćemo krenuti od najtežeg pitanja, tj. Ustava, donećemo odluku i mislim da je to na predsedniku Radne grupe - kazao je on.
 
Kosteš je naglasio i da Srbija mora da donese jasnu odluku da li želi da bude deo EU ili ne želi. Ako želimo da budemo deo EU, onda moramo da promenimo Ustav, dodao je.
 
- Mislim da moramo da prestanemo da se lažemo, da moramo da prestanemo da probleme stavljamo ispod tepiha, da probamo da racionalno sagledavamo sva pitanja i ona teška politička pitanja, da probamo da pronalazimo rešenja. Bolje je da mi krenemo u pravcu promene Ustava i bolje je da mi nalazimo rešenja, nego da to bude jedan od uslova za ulazak u EU, a biće - upozorio je zamenik predsednika LSV.
 
Napomenuo je i da se Liga socijaldemokrata Vojvodine zalaže i za promenu izbornog sistema, jer, kako napominje, Srbija sada ima iracionalnu situaciju da stotinjak opština nije ni predstavljeno u parlamentu, a Grad Beograd ima 90 predstavnika.
 
- Mi mislimo da je mnogo pravednije da Srbija bude podeljena na nekoliko izbornih jedinica, sa proporcionalnim izborima i da ćemo na taj način omogućiti veću zastupljenost različitih delova Srbije. Mislimo da treba promeniti izborni sistem, ali ne treba praviti akcionu grupu za promenu samo da bi se promenio izborni sistem. To treba da bude jedan od poslova na kojima treba raditi - dodao je.
 
Neophodno suočavanje sa prošlošću
 
Govoreći o zakonu o lustraciji Kostreš podvlači da Srbija mora da se suoči sa prošlošću jer bez tog suočavanja mi ne možemo da idemo u budućnost. Naglasio je da LSV ne misli da bilo koja politička organizacija ili politička opcija treba da donosi odluku kako će biti sprovođena lustracija, već da to treba da radi nezavisna komisija koju formira parlament i da se na taj način stavi tačka na tip političih nesuglasica ko je kršio ljudska prava devedesetih dok je bio na vlasti. Nezavisna komisija će, kako je istakao, imati nadležnosti kao poverenik ili zaštitinik građana, dakle biće potpuno nezavisna institucija koja će u skladu sa zakonom i saznanjima donositi odluke, mimo svake politike i mimo bilo koje političke opcije.
 
- Mi imao niz pitanja sa kojima moramo da se suočimo, jedno od pitanja je i Srebrenica - da li će i na koji način država Srbija obeležavati taj dan, tj. taj strašan zločin; da li ćemo se mi prema tom događaju odnositi kao prema genocidu ili prema zločinu ili ćemo drugačije to kvalifikovati to; da li predstavnici državnih organa Srbije treba da budu prisutni? Ja lično mislim da da. Da li to treba da obeležavamo kao dan sećanja? - naveo je pitanja na koje su potrebni odgovori.
 
Naglasio je da je zakon o lustraciji neophodan, dodavši da je i do sada bilo opstrukcije od strane svih političkih opcija, ali da je suočavanje potrebno. Kako je rekao, dogod ne budemo počeli da se suočavamo sa problemima ekonomske prirode, političke, sa prošlošću koja se dešavala devedesetih godina i dokle god stvari koje su se dešavale oko nas i u državi Srbiji ne počnemo da nazivamo pravim imenom, mi ćemo imati problem koji neće nestati.
 
- Neće zakon o lustraciji rešiti probleme u Srbiji, ali će pomoći društvu u Srbiji da počne da se suočava i sa jednim tipom problema koji mi pokušavamo da zaboravimo - zaključio je Kostreš.
 
Na pitanje kada očekuje lokalne i pokrajinske izborima Kostreš kaže da je Liga socijaldemokrata Vojvodine već spremna za izbore, kad god da oni budu i zaključuje kako je datum sasvim nebitan ali da bi bilo neprihvatljivo kada bi lokalni i pokrajinski izbori bili razdvojeni.
 
(BILSV, 14.06.2015)




Odbori LSV | Subota, 29. 06. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Građani se ne boje naprednjaka i njihovih zabrana

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva odgovornost lokalne vlasti u Kikindi, koja je sinoć zabranila održavanje festivala književnosti „Kikinda Short“, zbog, kako su naveli, „antisrpstva“ onih koji su predviđeni za govornike na festivalu.
Izjave | Četvrtak, 27. 06. 2024. | Komentara: 0

Vlast želi da ućutka svakog ko drugačije misli

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik objašnjava da se u slučajevima, kakav je zabrana ulaska u našu zemlju Feđi Štukanu, najčešće radi o diskrecionim ovlašćenjima, što znači da se ona sprovode bez kontrole i bez objašnjenja, a to vlast u Srbiji zloupotrebljava.
Saopštenja | Utorak, 25. 06. 2024. | Komentara: 0

Vučiću delfinarijum u Beogradu bitniji od pijaće vode za građane Vojvodine

Liga socijaldemkrata Vojvodine – VOJVOĐANI podseća predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da 800.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook