LSV-Vojvođani: Uzimanje ulica antifašistima je gaženje po žrtvi koju su podneli

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 18. 10. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani: Uzimanje ulica antifašistima je gaženje po žrtvi koju su podneli

Novi Sad, 18. oktobar 2023 - Vojvođani ponosno ističu svoj antifašizam. Srbija treba i mora da bude ponosna na činjenicu da je u dva svetska rata bila na pravoj strani.

LSV

Nažalost, oni koji vode Srbiju sprovode reviziju istorije bez presedana.

Po Srbiji niču spomenici osuđenim ratnim zločincima, a smetaju im ulice nazvane po antifašistima.

Poslednji primer takve „seče“ je u Novom Kneževcu, gde je lokalna skupština promenila, čak, 44 naziva ulica, pre svega, onih koji su nosili imena narodnih heroja antifašističke borbe.

Savezu naprednjaka i SVM smetaju Ivo Lola Ribar, Žarko Zrenjanin, Jovan Popović, Moša Pijade...

Ovakve odluke su sramotne i društvo na njih ne sme da ćuti. Uzimanje ulica nije samo administrativni čin. On je ljudski i politički - on predstavlja gaženje po žrtvi koju su podneli, a među njima su i Srbi.

LSV-Vojvođani će nakon promene vlasti poštovati istoriju svih naroda u Vojvodini, a ona je iznad svega i antifašistička. Vratićemo priznanje herojima te borbe i ulice koje zaslužuju, obnovićemo njihove spomenike i vratiti sećanje na njihovu borbu. 


Bojana Begović
potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani

foto: istrapedia




Odbori LSV | Nedelja, 16. 06. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu, dokaz da proces izgradnje ove velike fabrike automobilskih guma obiluje brojnim aktivnostima koje su duboko izvan zakonskog okvira.
Saopštenja | Subota, 15. 06. 2024. | Komentara: 0

Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva hitno ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojim je odobreno izručenje beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota diktatorskom režimu u Minsku.

Saopštenja | Petak, 14. 06. 2024. | Komentara: 0

Konkretne reakcije i kazne za nasilje nad prosvetnim radnicima odmah, jer već je kasno

Oštro osuđujemo još dva nova u nizu napada na prosvetne radnike koji su se juče desili u beogradskoj osnovnoj školi i po povratku učenika sa rekreativne nastave. Ovoga puta to nije bio napad učenika, nego napad roditelja, koji na ovaj način daju učenicima za pravo da i oni nastave svoje napade.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook