LSV: Zašto Mirovićeva vlada ne pomaže Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 05. 12. 2022. | Komentara: 0

LSV: Zašto Mirovićeva vlada ne pomaže Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine?

Novi Sad, 05. decembar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da promeni ignorantski stav svojih saradnika koji su na čelu Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, a možda i svoj lični, prema Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine i spreči njegovo urušavanje ili, čak, i gašenje.

LSV

Sramotno je da je ugroženo održavanje najstarijeg pozorišnog festivala u regionu. Pokrajinska administracija, na čelu sa Mirovićem, možda ne zna ili pokušava da prikrije činjenicu da se on održava od 1947. godine, da je u pitanju festival koji se u kontinuitetu održava 72 godine, da je u pitanju festival koji uživa ozbiljan ugled među pozorišnim stvaraocima i publikom i da shvate da on ne sme biti ovako ponižen. Jer, ne ponižava se time samo jedna manifestacija nego i svi ljudi, sva publika, svi pozorišni stvaraoci koji su unazad 72 godine radili na razvoju, održavanju i ugledu ovog festivala.

Da li je problem što ovaj festival u svom imenu sadrži i reč „Vojvodina“ koju ova nacionalistička i antivojvođanska pokrajinska garnitura, očito je, želi potpuno da unizi?

U prilog tvrdnji ove namere Mirovićeve vlasti je i činjenica da je za ovaj prestižni festival iz budžetske kase izdvojila samo 450.000 dinara. To je sasvim sigurno mnogo manje nego što su troškovi Mirovićevog odlaska u Berane u Crnoj Gori sa pesnicima odabranim po njegovom ukusu, protiv čega nemamo ništa i ne interesuje nas ko je to platio, ali imamo protiv zatiranja svega što je vojvođanska kultura i tradicija.

To što Mirović i, očigledno, prvi ljudi pokrajinskog Sekretarijata za kulturu lično ne vole ništa što ima veze sa Vojvodinom, osim što je apsurdno i što nedvosmisleno ukazuje da su oni na poslu brisanja Vojvodine u svakom smislu, ne može i ne sme da im bude dopušteno.

Njihova mržnja prema Vojvodini i svemu vojvođanskom je ništavna prema tome koliko je ovaj festival važan svim radnicima u kulturi AP Vojvodine, svim pozorišnim stvaraocima i pozorišnoj publici. 

Kao što je bitan i važan i našoj deci, koja jedva čekaju da pogledaju dečije predstave koje su, takođe, u selekciji festivala.

Nemojmo se „naše dece“ setiti samo u borbi za glasove.

Tražimo da Pokrajinska vlada, ali i republička, spreče dalje ponižavanje i potencijalno gašenje Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine i pokažu da umeju da čine i pozitivne stvari uprkos svojim neskrivenim antivojvođanskim porivima. Neka njihov lični odnos prema Vojvodini ne bude omča oko vrata kulturnom nasleđu ovih prostora.


Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Izjave | Petak, 04. 03. 2011. | Komentara: 0

Osuda zloupotrebe dece u političke svrhe

NOVI SAD - Savet za javni red i mir i bezbednost Supštine grada osudio je juče govor mržnje i izazivanje rasne i verske netrpeljivosti i pozvao policiju da utvrdi i procesuira odgovorne za protest na kojem se to dogodilo, koji je održan 17. februara u Novom Sadu povodom dana proglašenja nezavisnosti Kosova.
Iz medija | Petak, 04. 03. 2011. | Komentara: 0

Rekonstrukcija vlade, pa razgovor o Vojvodini

NOVI SAD /BEOGRAD - Ne odustajemo od obeštećenja Vojvodini zbog prodaje NIS (Naftagasa) po nerealno niskoj ceni. Takođe, insistiramo da se Pokrajini vrati sva imovina koja joj je oduzeta posle Miloševićevog puča 1988. godine.
Edukacija LSV | Nedelja, 30. 01. 2011. | Komentara: 0

Obuka novih trenera i trenerica Centra za edukaciju LSV

Od 21. januara do 12. marta 2011. godine održana su četiri seminara za nove trenere i trenerice Centra za edukaciju Lige socijaldemokrata Vojvodine (Ce LSV) u organizaciji Ce LSV u saradnji s Nacionalnim demokratskim institutom (NDI). Prva dva trodnevna seminara održana su u Studentskom centru u Subotici, a poslednja dva jednodnevna u prostorijama LSV u Novom Sadu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook