Marton (LSV): Predsednik i premijerka etiketiraju novinare i gaze slobodu medija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 17. 04. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV): Predsednik i premijerka etiketiraju novinare i gaze slobodu medija

ZRENJANIN – Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da su pretnje novinarima nedopustive, pogotovo od strane predsednika republike i premijerke.

LSV

- Sloboda medija, kojoj svi težimo, podrazumeva i različite uređivačke politike, a javni funkcioneri trebali bi da imaju visok stepen tolerancije na kritiku. Nažalost, u Srbiji najviši državni funkcioneri rade potpuno suprotno. Svakodnevno etiketiraju novinare, a često to rade na vrlo vulgaran i primitivan način – kazao je Marton za „Danas“.

On smatra da to ima efekta na slobodu izražavanja novinara i da mnogi od njih „posustaju na putu profesionalnog novinarstva“.

- To je veoma izraženo i na nivou lokalnih medija. Narativ koji koriste predsednik republike ili premijerka zastrašuje lokalne novinare, koji su, često, daleko od javnosti i samim tim su ugroženiji. Da bi sačuvali kakvu-takvu finansijsku sigurnost, ali i bezbednost, oni posežu za autocenzurom i njihov rad prestaje da bude profesionalan. Sa par izuzetaka, u Srbiji su lokalni mediji postali informativni bilteni vlasti, koji su u potpunosti zatvoreni za drugačije mišljenje. To se, praktično, i ne može nazvati novinarstvom. Strah je učinio svoje - kaže Aleksandar Marton.

(SzILSV, 17.04.2023)




Izjave | Sreda, 16. 03. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Ova vlada nema alternativu

BEOGRAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je danas da će LSV podržati rekonstrukciju vlade jer ona u Srbiji "nema alternativu". - Nije Bog zna šta, ali je najbolja koju možemo da imamo u ovom trenutku - kazao je Čanak. On je naveo da bi svaki drugi put "mogao da se poredi sa penjanjem uz pokretne stepenice u pogrešnom smeru".
Izjave | Ponedeljak, 14. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Ne tražimo paralelnu policiju

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš istakao je danas za Večernje novosti da Liga zahtevom za osnivanjem vojvođanske uprave policije ne želi da narušava odnose u koaliciji, već da samo podseti na svoju staru ideju, od koje neće ni ubuduće odustati.
Iz medija | Ponedeljak, 14. 03. 2011. | Komentara: 0

LSV pokreće pitanja imovine, prihoda i policijske uprave za Vojvodinu

NOVI SAD - Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u republičkom parlamentu podržaće najavljenu rekonstrukciju kabineta Mirka Cvetkovića kao iznuđeno rešenje, jer bi, po rečima lidera LSV Nenada Čanka, vlada koju bi formirala aktuelna opozicija bila još gora.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook