Marton (LSV): Predsednik i premijerka etiketiraju novinare i gaze slobodu medija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 17. 04. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV): Predsednik i premijerka etiketiraju novinare i gaze slobodu medija

ZRENJANIN – Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da su pretnje novinarima nedopustive, pogotovo od strane predsednika republike i premijerke.

LSV

- Sloboda medija, kojoj svi težimo, podrazumeva i različite uređivačke politike, a javni funkcioneri trebali bi da imaju visok stepen tolerancije na kritiku. Nažalost, u Srbiji najviši državni funkcioneri rade potpuno suprotno. Svakodnevno etiketiraju novinare, a često to rade na vrlo vulgaran i primitivan način – kazao je Marton za „Danas“.

On smatra da to ima efekta na slobodu izražavanja novinara i da mnogi od njih „posustaju na putu profesionalnog novinarstva“.

- To je veoma izraženo i na nivou lokalnih medija. Narativ koji koriste predsednik republike ili premijerka zastrašuje lokalne novinare, koji su, često, daleko od javnosti i samim tim su ugroženiji. Da bi sačuvali kakvu-takvu finansijsku sigurnost, ali i bezbednost, oni posežu za autocenzurom i njihov rad prestaje da bude profesionalan. Sa par izuzetaka, u Srbiji su lokalni mediji postali informativni bilteni vlasti, koji su u potpunosti zatvoreni za drugačije mišljenje. To se, praktično, i ne može nazvati novinarstvom. Strah je učinio svoje - kaže Aleksandar Marton.

(SzILSV, 17.04.2023)




Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.
Izjave | Utorak, 26. 10. 2010. | Komentara: 0

Profesionalizovati administraciju u Srbiji

BEOGRAD - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uskoro će definisati status državnih i lokalnih službenika čiji položaj zavisi od izbora, zbog politizacije administracije, najavio je danas državni sekretar tog ministarstva Duško Radaković.
Edukacija LSV | Sreda, 15. 09. 2010. | Komentara: 0

Instruktaža za kampanju od vrata do vrata

Trenerice i treneri Centra za edukaciju LSV održali su niz intruktaža za aktiviste stranke koji su učestvovali u kampanji ‘Od vrata do vrata' od marta do novembra 2010. godine. U instruktaži su učestvovali: Nataša Lalić, Ana Kandić, Dragana Dukić, Goran Veselinović, Nenad Vezmar, Miodrag Mitrić, Miloš Veselinov, Nebojša Mudrinski i Vladimir Ivančević.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook