Marton: Lokalne samouprave su žrtve centralizacije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 01. 07. 2023. | Komentara: 0

Marton: Lokalne samouprave su žrtve centralizacije

Zrenjanin, 1. jul 2023 - Komentarišući predlog odluke o rebalansu budžeta grada Zrenjanina, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton ukazao je na katastrofalno stanje u budžetskom sistemu Republike Srbije.

LSV 

Lokalne samouprave su žrtve centralizovanog sistema koji favorizuje Vladu i ministarstva. Manje od 10% ukupnih javnih finansija Srbije čine sredstva svih gradova i opština i Autonomne Pokrajine Vojvodine. A 90% je u budžetu Vlade Srbije.

- Svaka priča o lokalnoj samoupravi, koja je garantovana Ustavom i Evropskom poveljom o lokalnim vlastima koju je Srbija ratifikovala i obavezna je da je poštuje, pada u vodu kada se zna da, na primer, grad Zrenjanin ima mizerno mala sredstva, bukvalno dovoljna za životarenje, dok ministri Vlade Srbije raspolažu velikim sredstvima, koje na kašičicu, bez ozbiljnog plana, dele kao „čarobne vile“. Zrenjaninu ne treba takav sistem, nego pravedna raspodela finansijskog kolača. Ono što se u Zrenjaninu proizvede, mora se u Zrenjaninu i uložiti - istakao je Marton.




Saopštenja | Sreda, 03. 07. 2024. | Komentara: 0

Ekstremni desničar Arno Gujon krši zakone Srbije a Vlada ga nagrađuje novom funkcijom

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva nadležne organe da preispitaju rad Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koju je do pre mesec dana vodio francuski ekstremni desničar sa našim pasošem Arno Gujon, i utvrdi njegovu odgovornost.
Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

Unapređenjem Pahomija u mitropolita, Srpska pravoslavna crkva pokazala je koje vrednosti podržava, izdala je sve žrtve pedofilije i razočarala svoje vernike, kaže za Nova.rs advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik. 
Odbori LSV | Subota, 29. 06. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Građani se ne boje naprednjaka i njihovih zabrana

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva odgovornost lokalne vlasti u Kikindi, koja je sinoć zabranila održavanje festivala književnosti „Kikinda Short“, zbog, kako su naveli, „antisrpstva“ onih koji su predviđeni za govornike na festivalu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook