Marton: Normalno je da postoji vojvođanski identitet

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 26. 08. 2021. | Komentara: 0

Marton: Normalno je da postoji vojvođanski identitet

NOVI SAD - Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton, odgovarajući na pitanje dnevnog lista Blic,  istakao je da je Vojvodina je već duže od 170 godina prepoznata kao autonomni entitet i da je jasno da je ona kulturno-istorijski-civilizacijski zaokružen prostor.

LSV

Ovde se decenijama poštuje tradicija interkulturalnosti, uz snažno poštovanje etničke, verske i zavičajne pripadnosti. Procenjuje se da je najmanje jedna petina brakova u Vojvodini mešovita. Uzmite za primer nekoga kome je majka Mađarica, a otac rumunsko-srpskog porekla? Šta je on po nacionalnosti? On svakako u sebi gaji višeslojni identitet, koji ne mora biti nacionalni. U slučaju Vojvodine, on je često regionalni - napominje Marton.

On dodaje da to nije samo specifičnost Vojvodine.
- Blizu 15 odsto građana Istre deklariše se kao Istrijani, šest odsto građana Češke kao Moravci (Moravska), a oko dva osto Poljaka kao Šlezi(Šlezija). Dakle, ima puno primera snažnog regionalnog identiteta - nabraja Marton.

Sekretarijat za informisanje LSV



Događaji | Nedelja, 27. 11. 2011. | Komentara: 1

Prekrečen mural sa likom Ratka Mladića

NOVI SAD - Danas je u Novom Sadu, u sklopu akcije „Prekrečimo novosadsku mržnju“, prekrečen mural sa likom haškog optuženika Ratka Mladića, a lider LSV Nenad Čanak istakao je tom prilikom da takve akcije moraju postati oblik građanske svesti koja se buni protiv zagađenja svoje rođene sredine, jer grafite mržnje, kako je naveo,  drugačije ne može ni da pritumači.
Saopštenja | Subota, 26. 11. 2011. | Komentara: 0

Osuda pretnji Čedomiru Jovanoviću

NOVI SAD, 26. novembar - Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje pretnje upućene predsedniku Liberalno demokratske partije Čedomiru Jovanoviću.
Forum žena LSV | Subota, 26. 11. 2011. | Komentara: 0

LSV pomaže trudnicama

NOVI SAD - List Press u današnjem broju objavljuje reagovanje Lige socijaldemokrata Vojvodine na njihov tekst pod naslovom „LSV ne pomaže trudnice". U reagovanju Jasmine Nikčević, članice Foruma žena i odbornice LSV u Skupštini grada Novog Sada, navodi se da je Liga u poslednjih nekoliko godina uradila mnogo za trudnice.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook