Nadležnosti Vojvodine garantovati Ustavom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 26. 08. 2015. | Komentara: 0

Nadležnosti Vojvodine garantovati Ustavom

BEOGRAD - List Danas bavi se opširno reformom političkog sistema Srbije, između ostalog ukazujući da je na vrhu liste prioriteta Lige socijaldemokrata Vojvodine stepen autonomije AP Vojvodine.

LSV

Dodaje se da Liga želi zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast za Vojvodinu, kao i garantovane prihode i imovinu, a da je nadležnost Vojvodine neophodno definisati Ustavom. LSV smatra da Srbija mora biti sekularna republika, kao regionalna i decentralizovana država svih njenih građana i građanki. Takođe, Liga smatra i da je neophodno rešiti i pitanje izbornog sistema, a da Ustavom treba zabraniti prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.
Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš ukazuje da Liga nije apriori protiv smanjenja broja poslanika, ali da ako do toga dođe može doći do problema sa zastupljenošću nacionalnih manjina. Takođe, list Danas podseća i da Liga smatra da deo promene političkog sistema svakako mora biti donošenje Zakona o lustraciji, jer Srbija mora da se suoči sa prošlošću. Bez tog suočavanja, smatra Kostreš, Srbija ne može da ide u budućnost.

(BILSV, 26. 08. 2015)



Odbori LSV | Četvrtak, 03. 10. 2024. | Komentara: 0

Građani ne traže (samo) izvinjenje Elektrodistribucije, nego (i) utvrđivanje odgovornosti krivaca

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje rukovodstvu Elektrodistribucije da građani Vojvodine ne traže samo njihovo izvinjenje zbog skandala u vezi očitavanja brojila za električnu energiju, nego i odgovornost svih onih koji su doveli do ove situacije.
Odbori LSV | Sreda, 02. 10. 2024. | Komentara: 0

Vrščani su uvek bili protiv mržnje, netolerancije i fašizma

Povodom 80 godina od oslobođenja Vršca od fašizma, sa ponosom se sećamo hrabrosti i žrtava onih koji su položili svoje živote za slobodu. Naši preci su pokazali neustrašivost, ujedinjeni u borbi protiv zla koje je pretilo da uništi sve ono što je svetlo i plemenito u ljudima.

Odbori LSV | Sreda, 02. 10. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninski naprednjaci se stide antifašističke borbe

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je sramota što lokalna naprednjačka vlast već godinama zanemaruje Dan oslobođenja Zrenjanina u Drugom svetskom ratu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook