Nasilje u porodici javni, a ne privatni problem

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 29. 11. 2011. | Komentara: 0

Nasilje u porodici javni, a ne privatni problem

ZRENJANIN - Nasilje u porodici, koje je najzastupljeniji oblik nasilja nad ženama, javni je a ne privatni problem, istakla je danas regionalna koordinatorka Foruma žena GrO Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin Dragana Mihaljević. Ona je ukazala na to da je uticaj koji nasilje prema ženama ima mnogo širi od pojedinačnih slučajeva, jer utiče na porodice, zajednice i društvo u celini.

LSV Forum zena

- S obzirom na to da deca u slučaju razvoda u većini slučajeva budu dodeljena majci, a da su samohrani roditelji najugroženija kategorija našeg društva, zaključujemo da nasilje nad ženama ima direktan uticaj i na ekonomski i socijalan položaj žena - ocenila je Mihaljevićeva, dodajući da podaci Republičkog zavoda za statistiku svedoče da oko hiljadu majki godišnje alimentacije potražuje sudskim putem.
- Forum žena se zalaže za javnu osudu kako nasilja nad ženama, tako i svakog drugog oblika nasilja, kao i za uvođenje programa edukacije, a sa ciljem prevencije, kako bi se uticalo na svest mladih da nasilje nije prihvatljiv model ponašanja - rekla je Dragana Mihaljević. Članica FŽ i predsednica MO LSV „Gradnulica" Jelena Tabački, ocenila je da se nasilje ne može rešiti samo usvajanjem zakona, već da je na društvenoj zajednici da se uhvati u koštac i sa uzrocima, kako bi se ublažile posledice.
- Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže za sankcionisanje nasilnika, primenu svih pravnih normi u oblasti prevencije i suzbijanja nasilja, a da bi se to postiglo neophodna su konkretna rešenja, a ne puko teoretisanje - upozorila je Jelena Tabački. Forum žena GrO LSV Zrenjanin će se i ove godine aktivno uključiti u kampanju „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", sa sloganom „Od mira u kući do mira u svetu". Sa tim ciljem biće organizovana tribina, 8. decembra, u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, na kojoj će o ovoj temi govoriti eminentni stručnjaci.

(BILSV, 29. 11. 2011.)



Iz medija | Ponedeljak, 11. 04. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Tražimo vraćanje otetog od Vojvodine

BEOGRAD - Izuzetno je važno da Vojvodini imovina bude vraćena što pre, jer njeni građani trpe štetu zato što to još nije urađeno. Ovo u intervjuu za Kurir kaže poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov, objašnjavajući zahtev lidera ligaša Nenada Čanka koji je inicirao na sastanku s premijerom Mirkom Cvetkovićem.
Izjave | Ponedeljak, 11. 04. 2011. | Komentara: 0

Vojvodina dobija saveznika u Beogradu

NOVI SAD - Komentarišući nacrt zakona o glavnom gradu, na osnovu kojeg bi republika trebalo da Beogradu ustupi tridesetak nadležnosti, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da će zahtevi za povećanje nadležnosti grada Beograda u značajnoj meri doprineti stabilizaciji autonomije Vojvodine.
Forum žena LSV | Ponedeljak, 11. 04. 2011. | Komentara: 0

Preventiva i zdravlje

KIKINDA - Forum žena GrO LSV Kikinda održao je tribinu posvećenu 7. aprilu, međunarodnom Danu zdravlja, 8. aprila u prostoru restorana Radnički dom. Svetlana Stojanović, privatna preduzetnica koja se bavi proizvodnjom organske hrane, govorila je o svojoj odluci da napusti struku - uređenje enterijera - i posveti se gajenju voća i povrća po standardima kakvi se danas traže u Evropi, a sve da bi se zdravlje potrošača zaštitilo od silne hemije kojima se voće i povrće danas tretira.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook