Dosledni svojim uverenjima 25 godina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 18. 06. 2015. | Komentara: 0

Dosledni svojim uverenjima 25 godina

VRŠAC – Liga socijaldemokrata Vojvodine osnovana je 14. jula 1990. godine, na dan Velike francuske revolucije, u Novom Sadu sa osnovnim programskim ciljem pune autonomije Vojvodine u granicama Republike Srbije.

LSVOd tada Liga je preživela 4 države, prolazila je kroz različite periode, imala uspone i padove, ali ideje, principe i načela nikada nije menjala, istaknuto je danas na konferenciji za novinare Gradskog odbora LSV Vršac.
Predsednik GrO LSV Vršac Dušan Vladislav istakao je da sama činjenica da je Liga delovala u četiri države, opstala i posle svih otvorenih i prikrivenih napada, dovoljno govori o snazi i čvrstom verovanju članica i članova Lige socijaldemokrata Vojvodine u načela i program stranke.
– Ostvarivanje pune autonomije Vojvodine jeste naš prioritetni cilj, ali i sredstvo da građankama i građanima pokrajine obezbedimo bolji život, viši standard i mogućnost prosperiteta. Zalagali smo se i zalažemo se za najviši stepen autonomije Vojvodine - za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i sopstvenu imovinu garantovanu Ustavom. Vojvodinu ne vidimo van granica Srbije, nego u decentralizovanoj i demokratskoj Srbiji. Vojvodinu vidimo kao most između Srbije i Evrope, regiju koja, koristeći svoje resurse, razvija svoje potencijale i koja se, usvajajući i poštujući iskustva drugih, razvija u modernu evropsku regiju – naveo je Vladislav.
On je, povodom skorog 25. rođendana LSV, podsetio da se ona zalaže za uspostavljanje principa ravnopravnosti građanki i građana, solidarnosti, pravednosti, decentralizacije vlasti, poštovanje prava na različitost, nepovredivost osnovnih ljudskih prava, prava na korišćenje maternjeg jezika i pisma, obrazovanja i informisanja, prava na ličnu, imovinsku i pravnu sigurnost.
– Cilj LSV je da uvek nudi alternativu, drugačiji tip mišljenja, drugačiji način postupanja, koji je zasnovan na interesima svih građanki i građana Vojvodine bez obzira na njihovu versku, nacionalnu, zavičajnu i bilo koju drugu vrstu pripadnosti – istakao je on. Dušan Vladislav je podsetio i da je Liga tokom tih 25 godina bila demonizovana, prozivana za izdaju, separatizam ili strano plaćeništvo samo zato što insistira da se o svemu govori istinito i otvoreno, argumentovano i realno.
– Liga socijaldemokrata Vojvodine pomerila je, i još uvek pomera, mnoge granice u društvu koje tek uči da bude građansko i demokratsko. Boreći se za istinu i pravdu, ravnopravnost, solidarnost i toleranciju, članice i članovi pričaju priču Autonomne pokrajine Vojvodine, nastojeći da joj vrate oduzeto i ostvare još nepostignuto – zaključio je on dodajući da se principi od kojih se ne odustaje proteklih 25 godina neće se menjati ni ubuduće. Takođe, pozvao je sve članove, simpatizere, sugrađanke i sugrađane da sutra prošetaju do Paviljona na Gradskom trgu, gde će od 19 časova uz tamburaše  biti proslavljeno četvrt veka Lige.

(BILSV, 18. 06. 2015)



Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Nastavljena kampanja

NOVI SAD - Kampanja "Podvuci liniju" kojom Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva primenu i produženje važenja Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg kao Zakon o lustraciji, nastavljena je i danas konferencijama za novinare u Vršcu i Bačkoj Topoli.
Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Svi da odgovaraju za svoja nedela

BAČKA TOPOLA - Konferencija za novinare povodom kampanje "Podvuci liniju" organizovana je danas i u Bačkoj Topoli. Predsednik OO LSV Bačka Topola Karolj Vekonj tom prilikom je dao dvojezičnu izjavu - za medije na srpskom i mađarskom jeziku, u kojoj je pojasnio ciljeve ove kampanje.
Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook