Dosledni svojim uverenjima 25 godina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 18. 06. 2015. | Komentara: 0

Dosledni svojim uverenjima 25 godina

VRŠAC – Liga socijaldemokrata Vojvodine osnovana je 14. jula 1990. godine, na dan Velike francuske revolucije, u Novom Sadu sa osnovnim programskim ciljem pune autonomije Vojvodine u granicama Republike Srbije.

LSVOd tada Liga je preživela 4 države, prolazila je kroz različite periode, imala uspone i padove, ali ideje, principe i načela nikada nije menjala, istaknuto je danas na konferenciji za novinare Gradskog odbora LSV Vršac.
Predsednik GrO LSV Vršac Dušan Vladislav istakao je da sama činjenica da je Liga delovala u četiri države, opstala i posle svih otvorenih i prikrivenih napada, dovoljno govori o snazi i čvrstom verovanju članica i članova Lige socijaldemokrata Vojvodine u načela i program stranke.
– Ostvarivanje pune autonomije Vojvodine jeste naš prioritetni cilj, ali i sredstvo da građankama i građanima pokrajine obezbedimo bolji život, viši standard i mogućnost prosperiteta. Zalagali smo se i zalažemo se za najviši stepen autonomije Vojvodine - za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i sopstvenu imovinu garantovanu Ustavom. Vojvodinu ne vidimo van granica Srbije, nego u decentralizovanoj i demokratskoj Srbiji. Vojvodinu vidimo kao most između Srbije i Evrope, regiju koja, koristeći svoje resurse, razvija svoje potencijale i koja se, usvajajući i poštujući iskustva drugih, razvija u modernu evropsku regiju – naveo je Vladislav.
On je, povodom skorog 25. rođendana LSV, podsetio da se ona zalaže za uspostavljanje principa ravnopravnosti građanki i građana, solidarnosti, pravednosti, decentralizacije vlasti, poštovanje prava na različitost, nepovredivost osnovnih ljudskih prava, prava na korišćenje maternjeg jezika i pisma, obrazovanja i informisanja, prava na ličnu, imovinsku i pravnu sigurnost.
– Cilj LSV je da uvek nudi alternativu, drugačiji tip mišljenja, drugačiji način postupanja, koji je zasnovan na interesima svih građanki i građana Vojvodine bez obzira na njihovu versku, nacionalnu, zavičajnu i bilo koju drugu vrstu pripadnosti – istakao je on. Dušan Vladislav je podsetio i da je Liga tokom tih 25 godina bila demonizovana, prozivana za izdaju, separatizam ili strano plaćeništvo samo zato što insistira da se o svemu govori istinito i otvoreno, argumentovano i realno.
– Liga socijaldemokrata Vojvodine pomerila je, i još uvek pomera, mnoge granice u društvu koje tek uči da bude građansko i demokratsko. Boreći se za istinu i pravdu, ravnopravnost, solidarnost i toleranciju, članice i članovi pričaju priču Autonomne pokrajine Vojvodine, nastojeći da joj vrate oduzeto i ostvare još nepostignuto – zaključio je on dodajući da se principi od kojih se ne odustaje proteklih 25 godina neće se menjati ni ubuduće. Takođe, pozvao je sve članove, simpatizere, sugrađanke i sugrađane da sutra prošetaju do Paviljona na Gradskom trgu, gde će od 19 časova uz tamburaše  biti proslavljeno četvrt veka Lige.

(BILSV, 18. 06. 2015)






ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook