Država koja nema zemlju nema ništa

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 31. 10. 2015. | Komentara: 0

Država koja nema zemlju nema ništa

UZDIN – Za manje od dve godine, 1. septembra 2017. godine stupa na snagu odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa zemljama članicama Evropske unije, po kojoj državljani tih zemalja mogu da kupuju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani.

LSV

Zbog toga je Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenula inicijativu da skupi 100.000 potpisa kako bi se raspisao referendum kojim će se od Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije zatražiti da zaštiti domaće poljoprivrednike od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna koji bi da kupe poljoprivredno zemljište, upozorio je danas član Glavnog odbora LSV Branislav Knežević. 

On je prisutne, nakon šetnje 100 zastava AP Vojvodine centralnim ulicama Uzdina, upozorio da Ministarstvo poljoprivrede ništa ne radi po tom pitanju niti sa Evropskom unijom pokušava da dogovori odlaganje primene tih odredbi SSP-a, a što su do sada uradile mnoge članice EU.
– Država namerava da pravnim licima, stranim i domaćim tajkunima dodeli, bez ikakvog kriterijuma i tendera, 30 posto najbolje državne zemlje. To je oko 120.000 hektara, a sa onih minimum 100.000 ha koje će biti vraćeno u restituciji, vi ćete ostati bez državne zemlje koju bi zakupljivali i radili – rekao je Knežević. Upozorio je da će u tom slučaju vojvođanski paori biti kulaci na sopstvenoj zemlji.
– Država koja nema svoju zemlju nema ništa. Zemlja je jedini neobnovljivi resurs i mi ćemo morati da radimo za druge – rekao je on. Knežević je dodao da Ligina inicijativa nije u suprotnosti sa SSP-om niti sa Ustavom Republike Srbije, a da nam je prihvatljiv slovački model koji predviđa da poljoprivredno zemljište može da kupuje onaj ko na njihovoj teritoriji živi najmanje deset godina.
– Mi ćemo izaći sa novim predlogom zakona o zemljištu, svom zemljištu a ne samo državnom, i na taj način sprečiti i zaštititi domaće poljoprivredne proizvođače – rekao je Knežević prisutnima i od njih zatražio da o ovoj inicijativi obaveste sve poznanike i građane Uzdina i okoline koji se bave poljoprivredom, jer u suprotnom „uskoro neće imati više šta da obrađuju“.
 
(BILSV, 31. 10. 2015)



Odbori LSV | Utorak, 16. 08. 2011. | Komentara: 0

Zrenjaninski ligaši u akciji

ZRENJANIN - Dragan Nedeljkov, predsednik IO GrO Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu, istakao je na današnjoj konferenciji za novinare značaj decentralizacije kulture i potrebu da se raznovrsni sadržaji, namenjeni, pre svega najmlađima, održavaju i u manjim naseljenim mestima. Dobar primer za to je i najnovija akcija LSV, pod nazivom "Deca su budućnost".
Odbori LSV | Četvrtak, 11. 08. 2011. | Komentara: 0

Grafit na prostorijama LSV u Pančevu

PANČEVO - U noći između 9. i 10. avgusta 2011. godine za sada nepoznati počinioci ispisali su ispod prozora sedišta GrO LSV Pančevo veliki grafit na kojem piše "pravoslavlje ili smrt".

- Nema sumnje da je ova poruka upućena Ligi socijaldemokrata Vojvodine " ocenjuje se u saopštenju Gradskog odbora LSV Pančevo.
Odbori LSV | Utorak, 02. 08. 2011. | Komentara: 0

Uručena električna kolica u Rumi

RUMA - Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine, na čelu sa dr Dušanom Miloševićem, posetila je juče Udruženje paraplegičara Srema u Rumi i tom prilikom se upoznala sa aktivnostima i problemima na koje ovo udruženje nailazi.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook