Dve godine borbe za povrat jezika društvene sredine u škole

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 23. 02. 2016. | Komentara: 0

Dve godine borbe za povrat jezika društvene sredine u škole

ZRENJANIN - Predstavnici Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin održali su danas konferenciju za novinare na srpskom, mađarskom, rumunskom i slovačkom jeziku, koji su u službenoj upotrebi u gradu Zrenjaninu, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.

 
Problemi sa informisanje i obrazovanjem
na maternjem jeziku
 
- Dan maternjeg jezika je prilika da se više prostora posveti problemima u ovoj oblasti, ali i mogućim pravcima delovanja u cilju poboljšanja stanja. Podsećamo građane da već dve godine Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se jezik društvene sredine vrati u vojvođanske škole, jer smatramo da se njegovo izučavanje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, pokazalo kao izuzetno dobro i da je umnogome doprinelo boljem razumevanju i suživotu svih nacionalnih zajednica – izjavio je pokrajinski poslanik i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina, Aleksandar Marton.
Kako ocenjuje, dobra vest je što je Akcionim planom za poglavlje 23 predviđeno kvalitetnije upoznavanje učenika iz većinskog naroda sa kulturom, jezikom i običajima učenika iz manjinskih naroda, kao i što taj plan podrazumeva i formiranje nadležne radne grupe. Ovakav stav ostavlja prostora za uvođenje jezika društvene sredine u osnovne škole u AP Vojvodini, koji moraju pratiti i adekvatne zakonske promene.
 
Marton se osvrnuo na probleme u oblasti informisanja i obrazovanja na jezicima nacionalnih zajednica u Zrenjaninu.
 
- Liga socijaldemokrata Vojvodine ovom prilikom želi da naglasi da su nedopustivi problemi u oblasti informisanja na jezicima nacionalnih zajednica. Gašenjem zrenjaninskog radija ugašeno je i informisanje na mađarskom, slovačkom i rumunskom jeziku u celom srednjem Banatu. Takođe, brojni su problemi u oblasti obrazovanja. LSV apeluje na republičko Ministarstvo prosvete da se prilikom promene u organizaciji nastave ne gase odeljenja na jezicima nacionalnih zajednica, kao i da se vodi računa o tome da neophodni udžbenici stižu na vreme – istakao je Marton.
 
LSV nastavlja borbu
 
Predstavnici manjinskih zajednica, Tibor Vaš, Jano Janošik i Željko Klopotan, na svojim maternjim jezicima su poslali poruku da će Liga socijaldemokrata Vojvodine nastaviti borbu za bolji položaj Vojvodine u sastavu Srbije, a ta borba podrazumeva i puno poštovanje prava nacionalnih zajednica.
 
- Želimo da svi građani Vojvodine bude ravnopravni i da slobodno koriste sva prava, koje im Ustav i zakoni garantuju. Pravo na upotrebu jezika i pisma je jedno od osnovnih manjinskih prava i učinićemo sve da se isprave nedostaci u ovoj oblasti – zaključili su oni.
 
(BILSV, 23.02.2016)



Odbori LSV | Sreda, 14. 08. 2024. | Komentara: 0

Građani Zrenjanina u strahu zbog najave povećanja proizvodnje u Linglongu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zabrinuta je zbog najava da će kineska fabrika guma Linglong povećati proizvodnju radijalnih guma visokih performansi u fabrici u Slobodnoj zoni Zrenjanin za 1,1 milion jedinica godišnje. 
Odbori LSV | Utorak, 13. 08. 2024. | Komentara: 0

Bazen iznenada zatvoren, nadležni ćute

Mnogi Kikinđani su ovih dana osveženje pronalazili na bazenima SC „Jezero“, međutim ovih najtoplijih dana drugog vrelog talasa to neće moći. 
Odbori LSV | Ponedeljak, 05. 08. 2024. | Komentara: 0

Realizacija budžeta nedomaćinska, nije rešeno pitanje pijaće vode, niti ostali problemi koji muče Zrenjanince

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI na današnjoj sednici Skupštine grada kritikovali su realizaciju budžeta za prethodnu godinu, jer je procenat izvršenja pokazatelj da aktuelna gradska vlast naš grad ne vodi domaćinski. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook