Dve godine borbe za povrat jezika društvene sredine u škole

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 23. 02. 2016. | Komentara: 0

Dve godine borbe za povrat jezika društvene sredine u škole

ZRENJANIN - Predstavnici Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin održali su danas konferenciju za novinare na srpskom, mađarskom, rumunskom i slovačkom jeziku, koji su u službenoj upotrebi u gradu Zrenjaninu, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.

 
Problemi sa informisanje i obrazovanjem
na maternjem jeziku
 
- Dan maternjeg jezika je prilika da se više prostora posveti problemima u ovoj oblasti, ali i mogućim pravcima delovanja u cilju poboljšanja stanja. Podsećamo građane da već dve godine Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se jezik društvene sredine vrati u vojvođanske škole, jer smatramo da se njegovo izučavanje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, pokazalo kao izuzetno dobro i da je umnogome doprinelo boljem razumevanju i suživotu svih nacionalnih zajednica – izjavio je pokrajinski poslanik i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina, Aleksandar Marton.
Kako ocenjuje, dobra vest je što je Akcionim planom za poglavlje 23 predviđeno kvalitetnije upoznavanje učenika iz većinskog naroda sa kulturom, jezikom i običajima učenika iz manjinskih naroda, kao i što taj plan podrazumeva i formiranje nadležne radne grupe. Ovakav stav ostavlja prostora za uvođenje jezika društvene sredine u osnovne škole u AP Vojvodini, koji moraju pratiti i adekvatne zakonske promene.
 
Marton se osvrnuo na probleme u oblasti informisanja i obrazovanja na jezicima nacionalnih zajednica u Zrenjaninu.
 
- Liga socijaldemokrata Vojvodine ovom prilikom želi da naglasi da su nedopustivi problemi u oblasti informisanja na jezicima nacionalnih zajednica. Gašenjem zrenjaninskog radija ugašeno je i informisanje na mađarskom, slovačkom i rumunskom jeziku u celom srednjem Banatu. Takođe, brojni su problemi u oblasti obrazovanja. LSV apeluje na republičko Ministarstvo prosvete da se prilikom promene u organizaciji nastave ne gase odeljenja na jezicima nacionalnih zajednica, kao i da se vodi računa o tome da neophodni udžbenici stižu na vreme – istakao je Marton.
 
LSV nastavlja borbu
 
Predstavnici manjinskih zajednica, Tibor Vaš, Jano Janošik i Željko Klopotan, na svojim maternjim jezicima su poslali poruku da će Liga socijaldemokrata Vojvodine nastaviti borbu za bolji položaj Vojvodine u sastavu Srbije, a ta borba podrazumeva i puno poštovanje prava nacionalnih zajednica.
 
- Želimo da svi građani Vojvodine bude ravnopravni i da slobodno koriste sva prava, koje im Ustav i zakoni garantuju. Pravo na upotrebu jezika i pisma je jedno od osnovnih manjinskih prava i učinićemo sve da se isprave nedostaci u ovoj oblasti – zaključili su oni.
 
(BILSV, 23.02.2016)



Odbori LSV | Petak, 24. 05. 2024. | Komentara: 0

Kurtinović: Napravićemo depo parkinge u rubnim delovima grada

Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ Slavica Kurtinović ističe da su nedostatak parking mesta i saobraćajne gužve neki od najvećih problema u urbanim delovima Novog Sada.
Odbori LSV | Četvrtak, 23. 05. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad ima rešenje za goruće probleme - saobraćaj, urbanistički haos, nedostatak zelenila

Među najvećim problemima Novog Sada, kako pokazuju istraživanja, su saobraćajne gužve, problemi oko parkiranja, manjak zelenila... Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ i predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Maja Mrnuštik smatra da rešavanje jednog od tih problema povlači rešavanje drugog, jer je sve to povezano. 
Odbori LSV | Sreda, 22. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Promene u Srbiji uvek kreću iz gradova poput Kikinde, Zrenjanina i Novog Sada

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš podržao je koalicionu listu „Izaberi promenu – Ujedinjena opozicija Kikinde – Mirko Šoć“ i izrazio zadovoljstvo što je kandidat LSV – VOJVOĐANI profesor Miroslav Grujić prvi na izbornoj listi ovog političkog saveza. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook