Fašizmu nije mesto u našem društvu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 27. 01. 2016. | Komentara: 0

Fašizmu nije mesto u našem društvu

BEČEJ - Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, Opštinska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej poručuje da je neophodno odati počast svim nevinim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu, ali i suzbiti svaku savremenu pojavu koja ima obeležje fašizma.


– Tokom Velike racije u Bečeju, kraj ušća Velikog bačkog kanala u Tisu je, u crnom vihoru Drugog svetskog rata samo u poslednjoj akciji hortijevaca tokom januara 1942. Godine, ubijeno i u ledenu vodu bačeno oko 200 Jevreja, Roma, Mađara i Srba. Tada su naše sugrađanke i sugrađani, oko 200 njih, osuđeni na smrt samo zbog imena i prezimena. Ta vremena su, svakako, najcrnji dani u istoriji našega grada – navodi se u saopštenju LSV Bečej.
Dodaje se da se žrtava najcrnje ideologije modernoga sveta se ne sme prisećati samo jednom ili dva puta godišnje, već da one treba svakodnevno da podsećaju na potrebu aktivne antifašističke borbe.

– Nažalost, svesni smo da je i danas prisutan duh mržnje i fašizma. Ekstremističke grupe neonacista i klerofašista koje deluju protivno Ustavu i nesmetano šire svoje ideje mržnje, trebalo je procesuirati po službenoj dužnosti. Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je neophodno negovanje kulture sećanja kako se ovakve strahote nikada ne bi ponovile. Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje reakciju države na svaki pojavni oblik ekstremizma, na svaki govor mržnje, na svaki grafit mržnje, na svaki istup mržnje.  Samo tako će se ideje mržnje poraziti – zaključe se  saopštenju bečejskih ligaša.

(BILSV, 27. 01. 2016)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook