LSV prikupila više od 70 hiljada potpisa za referendum

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 13. 04. 2016. | Komentara: 0

LSV prikupila više od 70 hiljada potpisa za referendum

SOMBOR - Liga socijaldemokrata Vojvodine ne odustaje od borbe za poljoprivrednike. Do sada je LSV prikupila više od 70 hiljada od 100 hiljada potpisa koliko je potrebno za to da se raspiše referendum kojim će biti zatraženo od Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije da zaštite domaće poljoprivrednike, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta rekao je Radivoj Bata Đurić, iz Lige paora Vojvodine.

 

 

 

Inicijativom LSV se, takođe, zahteva i da država zaštiti ovdašnje poljoprivrednike i prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup, bilo da je reč o strancima ili domaćim tajkunima. To znači i povlačenje Zaključka Vlade Republike Srbije od 11. marta kojim se legalizuje uzurpacija državne zemlje, kao i povlačenje štetnog Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, istakao je Đurić.

 

- 1. septembra 2017. godine stupa na snagu odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa zemljama članicama Evropske unije, po kojoj državljani tih zemalja mogu da stiču nepokretnosti, uključujući i poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani. To znači da će od tada državljani Evropske unije moći će ovde, kod nas, da kupuju zemlju bez ograničenja. Kolika god cena bila, njima će biti jeftina, jer je zemlja u EU skupa. Republika Srbija još ne čini ništa da zaštiti vojvođanske poljoprivrednike i sačuva vojvođanske oranice! Sa druge strane, nakon Zaključka Vlade Republike Srbije od 11. marta kojim se legalizuje uzurpacija državne zemlje, kao i štetnog Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, na državnim oranicama u Vojvodini je haos, a vlast hapsi paore, umesto uzurpatora - naveo je Đurić.

 

On je istakao da su rešenje ovog problema primenile i gotovo sve zemlje članice Evropske unije postavivši posebne uslove za promet poljoprivrednog zemljišta koji su isti i za domaće i za strane državljane. Đurić je kao primer naveo Slovačku koja je kao članica EU, propisala da stranci mogu kupiti zemlju, ali uz uslov da žive deset godina u Slovačkoj, da se bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ da neophodnu dozvolu da kupe zemlju.

 

- Zašto to ne bi bilo moguće i u Srbiji? To moramo učiniti odmah. Ko je lud da proda ono od čega živi? Nema ko da se pobuni, ako se mi ne pobunimo - dodao je.

 

Đurić je podsetio da je LSV stranka u kojoj paori imaju svoju organizaciju (Ligu paora Vojvodine) i direktno sugerišu stranačkom vrhu šta činiti u interesu paora. LSV je zaustavila obaveznu godišnju registraciju traktora, što paorima štedi između 800 i 1000 evra godišnje.

 

- Ovo mora biti tačka na kojoj ćemo uložiti zajedničke napore da se spreči nešto što će na dugi rok uništiti vojvođansko selo i naše paore - zaključio je Đurić.

 

(BILSV, 13.04.2016)




Odbori LSV | Sreda, 22. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Promene u Srbiji uvek kreću iz gradova poput Kikinde, Zrenjanina i Novog Sada

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš podržao je koalicionu listu „Izaberi promenu – Ujedinjena opozicija Kikinde – Mirko Šoć“ i izrazio zadovoljstvo što je kandidat LSV – VOJVOĐANI profesor Miroslav Grujić prvi na izbornoj listi ovog političkog saveza. 
Odbori LSV | Nedelja, 19. 05. 2024. | Komentara: 0

Kandidatkinja koalicije Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine.
Odbori LSV | Petak, 17. 05. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani ujedinjeni protiv režima

LSV – VOJVOĐANI su važan deo najšire opozicione koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook